Pojas oko trbuha nije samo estetski nego i zdravstveni problem
 Getty Images/iStockphoto
Liječnici upozoravaju

Zbog sala na trbuhu imate pet ozbiljnih opasnosti za zdravlje, uključujući čak i rak!

Novo istraživanje je pokazalo čak da tip proteina koji se oslobađa iz trbušne masti može nekancerozne stanice pretvoriti u kancerozne

Neovisno o tome gdje se naslage sala pojavljuju na tijelu, uvijek se zabrinemo, naročito ako se pojave u obliku pojasa oko trbuha.

Ako ste žensko i ako vam je opseg struka veći od 89 cm ili ako ste muškarac i opseg struka vam je veći od 101 cm, velika je vjerojatnost da imate popriličnu količinu trbušne masti. A liječnici tvrde da to može biti jako opasno za vaše zdravlje.

1. Povećan rizik za razvoj dijabetesa

Ako je vaša jetra prekrivena masnim tkivom, kao posljedica viška trbušne masti, ne može dovoljno dobro procesirati šećer u krvi. Na taj način šećer ostaje u krvotoku umjesto da ga jetra preradi, a to može dovesti do povećane razine šećera u krvi te do pojave dijabetesa.

2. Povećan rizik za razvoj metaboličkog sindroma

Razvijanje metaboličkog sindroma je ozbiljan rizik ako imate velik opseg struka. Imate li naslage trbušnog sala i velik opseg struka, bit ćete skloniji razvoju srčanih bolesti, dijabetesa i pojavi moždanog udara. Osobe s više rizičnih faktora podložnije su nastanku spomenutih bolesti.

3. Povećan rizik za rak

Novo istraživanje je pokazalo da tip proteina koji se oslobađa iz trbušne masti može nekancerozne stanice pretvoriti u kancerozne, što za posljedicu ima razvoj tumora.

4. Povećan rizik za srčane i krvožilne bolesti

Dokazano je da masne stanice u trbuhu mogu lučiti proteine koji imaju sposobnost sužavanja krvnih žila, a to može za posljedicu imati povišen krvni tlak. Ti proteini mog uuzrokovati i začepljenje arterija, što osobu čini podložnijom moždanom i srčanom udaru.

5. Povećan rizik za demenciju

Jedno je istraživanje pokazalo da žene s velikom količinom trbušne masti imaju tri puta veće izglede da razviju demenciju. Najčešće je uzrokuju visceralna masnoća, duboka trbušna ili abdominalna masnoća.

Linker
12. travanj 2024 06:25