SHUTTERSTOCK
Još ih ima

Zašto nas komarci uvijek pronađu?

Kada ženke komarca traže čovjeka kojeg će ubosti, slijede jedinstveni koktel mirisa tijela koji otpuštamo u zrak

Unatoč zahladnjenju potpunog olakšanja od komaraca nema. Nerijetko se dogodi da se ujutro probudimo s ugrizom komarca. Znanstvenici su otkrili i zašto nas uvijek pronađu. Naime, kada ženke komarca traže čovjeka kojeg će ubosti, slijede jedinstveni koktel mirisa tijela koji otpuštamo u zrak. Ti mirisi zatim stimuliraju receptore u ticalima komaraca.


Sigurnosni mehanizam

Znanstvenici su pokušali poništiti ove receptore kako nas komarci ne bi mogli pronaći, no čak i nakon što su iz njihova genoma eliminirali cijelu skupinu receptora za mirise, i dalje su pronalazi načine da nas ubodu. Sada je skupina istraživača otkrila da su komarci razvili više "sigurnosnih mehanizama" u svom mirisnom sustavu koji im omogućava da uvijek mogu osjetiti naše mirise.

- Kod većine životinja mirisni neuron je odgovoran samo za otkrivanje jedne vrste mirisa. Ako ste čovjek i izgubite jedan receptor, svi neuroni koji izražavaju taj receptor izgubit će sposobnost mirisa. Ali to se ne događa kod komaraca - kaže Leslie Vosshall s Medicinskog instituta Howard Hughes i profesorica na Sveučilištu Rockefeller te voditeljica studije. Pojednostavljeno, svi mirisi povezani s ljudima aktiviraju "dio mozga komaraca koji otkriva ljude", čak i ako se neki od receptora izgube, djelujući kao svojevrsni osigurač.

- Svi budući pokušaji kontrole komaraca repelentima ili drugim sredstvima moraju uzeti u obzir koliko su ljudi privlačni komarcima - kaže Meg Younger, profesorica na Bostonskom sveučilištu i također jedna od autorica rada objavljenog u časopisu Cell.

Linker
24. travanj 2024 14:44