SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
Još ih ima

Zašto nas komarci uvijek pronađu?

06. listopad 2022.
Kada ženke komarca traže čovjeka kojeg će ubosti, slijede jedinstveni koktel mirisa tijela koji otpuštamo u zrak

Unatoč zahladnjenju potpunog olakšanja od komaraca nema. Nerijetko se dogodi da se ujutro probudimo s ugrizom komarca. Znanstvenici su otkrili i zašto nas uvijek pronađu. Naime, kada ženke komarca traže čovjeka kojeg će ubosti, slijede jedinstveni koktel mirisa tijela koji otpuštamo u zrak. Ti mirisi zatim stimuliraju receptore u ticalima komaraca.


Sigurnosni mehanizam

Znanstvenici su pokušali poništiti ove receptore kako nas komarci ne bi mogli pronaći, no čak i nakon što su iz njihova genoma eliminirali cijelu skupinu receptora za mirise, i dalje su pronalazi načine da nas ubodu. Sada je skupina istraživača otkrila da su komarci razvili više "sigurnosnih mehanizama" u svom mirisnom sustavu koji im omogućava da uvijek mogu osjetiti naše mirise.

- Kod većine životinja mirisni neuron je odgovoran samo za otkrivanje jedne vrste mirisa. Ako ste čovjek i izgubite jedan receptor, svi neuroni koji izražavaju taj receptor izgubit će sposobnost mirisa. Ali to se ne događa kod komaraca - kaže Leslie Vosshall s Medicinskog instituta Howard Hughes i profesorica na Sveučilištu Rockefeller te voditeljica studije. Pojednostavljeno, svi mirisi povezani s ljudima aktiviraju "dio mozga komaraca koji otkriva ljude", čak i ako se neki od receptora izgube, djelujući kao svojevrsni osigurač.

- Svi budući pokušaji kontrole komaraca repelentima ili drugim sredstvima moraju uzeti u obzir koliko su ljudi privlačni komarcima - kaže Meg Younger, profesorica na Bostonskom sveučilištu i također jedna od autorica rada objavljenog u časopisu Cell.

Teme
Linker
21. studeni 2022 09:14