Koliko često se i sami igrate s djetetom?
 Foto: iStock
Nikad dosta...

Zašto djeci trebaju nove igračke i čemu ih uče?

Najbolje igre su one koje potiču djetetovu maštu, potiču ga na interakciju s drugima i angažiraju njegova osjetila. Znate li koje su to?

Kroz igru, dijete uči o sebi i svijetu oko sebe, stječe motoričke sposobnosti, razvija maštu i uči nove vještine. Upravo su igračke važan alat kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje. Mnogi roditelji često puste djecu da se igraju čime god žele, misleći da im je to tek zabava, a pritom ne uviđaju koliku važnost pojedine igre mogu imati za učenje i stvaranja svijesti o naučenome. Međutim, i dok je još vrlo malo, važno je znati kako i čime se dijete igra kako bi moglo stjecati pravo iskustvo i lakše razumjelo svijet oko sebe.

Njihovo djelovanje na djecu

Najbolje igre su one koje potiču djetetovu maštu, potiču ga na interakciju s drugima i angažiraju njegova osjetila.

Didaktičke igračke su igračke koje djecu nečemu uče, povoljno djeluju na razvoj motorike i govora, logičkog razmišljanja, vizualne percepcije, koncentracije i aktivnog slušanja.

Kroz isprobavanje različitih igračaka, dijete razvija kreativnost i maštu. Istražujući različite boje, oblike i zvukove, djeca "oštre" svoja osjetila, potiču radoznalost i originalnost. Već za bebu od nekoliko tjedana moguće je naći didaktične igračke. Pamučni jastučići u različitim oblicima koji na sebi nemaju ušivenih gumbova ili nekih drugih dodataka, idealni su za razvoj fine motorike i učenju mekoći dodira. Do tri mjeseca, djeca mogu slušati glazbu, pratiti razne oblike pogledom, a vrlo su im zanimljive i narukvice sa zvečkom kroz koje otkrivaju zvuk.


Plišane igračke vole mali i veliki klinci. Priznajte, i vi još negdje čuvate omiljenog plišanca, zar ne!? [FOTO: Promo]


Vrijeme za prvu igračku

Od tri do šest mjeseci, dijete počinje hvatati igračke, a mogu se čak i igrati sa zvečkama koje su do tada samo slušali. Mekane plišane igračke koje mogu stiskati, prevrtati i povlačiti idealne su za djecu do šest mjeseci. Od šest do devet mjeseci dijete počinje dizati stvari s poda, lupati igračke jednu u drugu i proizvoditi zvukove uz različite predmete.

Igračke različitih boja i oblika poput plastičnih loptica ili drvenih šarenih vlakića na kojima mogu slagati različite kocke djeci su zabavno i korisno sredstvo kojima se uče motorici.

Od devet mjeseci do godinu dana djeca počinju uživati u interaktivnim igrama. Knjige s prozorčićima, igračke koje izgledaju poput telefona ili daljinskog upravljača, kocke u kojima slažu komade različitih veličina i oblika idealne su za razvoj spretnosti, razvoja koncentracije i logičkog razmišljanja. Nakon godine dana, dijete se može igrati vodilicama, slagati piramide od raznih kocki, gurati loptu i crtati.

Koje igre odabrati?

Važno je birati igračke s obzirom na dob djeteta. Do šest mjeseci dijete još ne može pravilno držati stvari, ali zato može slušati glazbu, učiti o raznim oblicima koji mu roditelj pokazuje, otkrivati zvukove i boje.

Nakon šest mjeseci, roditelj s djetetom otkriva koje su igračke najbolje za njega. Potičite djetetovu maštu tako što ćete mu dati igračke s kojima će moći komunicirati, interaktivne igre koje su korisne, ali i zabavne. Ako vidite da se s nekom igračkom počeo dosađivati, pronađite novu koja će mu biti veći izazov. Ako pak vidite da se dijete s nekom igračkom "muči" pri rješavanju, dajte mu vremena ili mu pokažite kako da se s njom igra.

Živim.hr preporučuje!

Kao što znamo, igračke će potaknuti djecu na učenje, dijeljenje, kreativnost, a pozitivno će utjecati i na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti te mašte. Sve to na jednom mjestu možete pronaći i u Lesnini, koja u svojoj bogatoj ponudi proizvoda nudi i dječje igračke, one plišane, glazbene, didaktičke, guralice i vozila, figure za igru, slagalice i puzzle, zvečke... I sve to do kraja godine uz popust od 25 posto! Samo neke od njih pogledajte u galeriji.

Promo

Linker
20. travanj 2024 09:42