Nemojte da vam u sjećanju samo ostane ležanje ispred kauča, spremanje iza drugih, kuhanje istih jela...
 Foto: shannon whittington/unsplash
Tajna ispunjenog života

Zašto često imamo osjećaj da nam je vikend proletio (a ponekad i život)

Ako ponedjeljkom uvijek samo razmišljate o tome kako vam je vikend proletio, možda je vrijeme da malo proširite svoje horizonte.

Ispostavilo se da je ključ za ispunjavajući vikend, koji se ne čini kao da je proletio brzinom munje, taj da potražite i radite nešto novo.

Sve već viđeno

Prema Davidu Eaglemanu, profesoru na Stanfordu i autoru knjige 'The Brain: The Story of You', potraga za novim avanturama, aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo 'razvučete' vrijeme. Sve se svodi na to što naš mozak percipira kao 'novo'.

Kada provodite vrijeme radeći nešto nepoznato, mozak se fokusira dosta više na prikupljanje informacija povezanih s tom aktivnošću, stvarajući potpunije sjećanje na iskustvo. Kada se prisjećate tog iskustva ili situacije, imate osjećaj da ste imali i više vremena.

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete baš puno upamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane. Imat ćete osjećaj kao da su oni proletjeli jer svom mozgu niste ponudili nove informacije. Eagleman ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom letu - djeluje kao vječnost dok ste u zraku, ali čim sletite, praktički zaboravite cijelo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vrijeme brže prolazi kako starimo.

- Dok ste bili klinci, sve vam je novo. Zato kada se danas osvrnete na te školske dane, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta. Nove prijatelje, sportove, izlete, igre… No, kada ste stariji, kao da ste već vidjeli sve te obrasce - pojašnjava Eagleman.

Dosta je bilo rutine

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teška kao što zvuči - ne morate baš skakati padobranom (osim ako to ne želite). Samo napravite planove koji nisu u okviru vaše 'normalne rutine'.

Možete:

  • Otići na vikend wellness ili u eko park
  • Otići u šetnju na skroz drugi kraj grada
  • Konačno se odvažite i probajte neku drugu kuhinju
  • Posjetite novi kvart
  • Otiđite na drugu tržnicu
  • Umjesto kina odite u kazalište ili na stand up

Naravno, nove stvari neće usporiti vrijeme u sadašnjosti. Radeći nove stvari, imat ćete osjećaj da vrijeme leti, ali to je cijena koju ćete morati platiti ako želite započeti svoj tjedan s osjećajem kao da ste odlično iskoristili svoje slobodno vrijeme.

Osjećat ćete se zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedjeljak, nego i kada se osvrnete na cijeli svoj život. Ne želite valjda da vam u sjećanju samo ostane ležanje ispred kauča, spremanje iza drugih, kuhanje istih jela...

Linker
24. travanj 2024 19:12