Kava može smanjiti simptome niskog krvnog tlaka.

 FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
Pršut vam može pomoći

Zaista djeluju! Sedam savjeta koji će vam pomoći da manje osjećate simptome niskog krvnog tlaka

Prehranom smanjite simptome niskog krvnog tlaka

Umor, iscrpljenost i slabost tipična su pojava kod osoba kojima tlak često ide ispod 90/60 mmHg. Iako nije opasan po život, nizak tlak može stvarati dosta neugodne probleme u svakodnevnom životu, no prehranom te simptome možete ublažiti. Evo sedam savjeta koji će vam pomoći da manje osjećate simptome niskog krvnog tlaka.


Namirnice bogate mineralnim solima

Jedite što više namirnica bogatih mineralnim solima, naročito kalijem, poput marelica (i to naročito suhih), kakaoa, bijelog graha, krumpira, špinata, bundeve i tikvica, banana, suhih grožđica i badema. Odličan izbor su i namirnice bogate magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća, tamne čokolade, badema, pistacija, orašastih plodova općenito, integralne riže i mekinja.


Žvačite korijen sladića

Korijen sladića sadrži tvar koja se naziva glicirizin i koja potiče povećanje krvnog tlaka.


Jedite slano

Jedite što više slane hrane koja će vam u vrlo kratkom roku ublažiti simptome i pomoći da se osjećate bolje jer natrij podiže krvni tlak. Nekoliko primjera? Parmezan, pršut i krekeri.


Pijte što više vode

Pijte mnogo vode i to po mogućnosti one bogate natrijem jer ćete se inače osjećati još slabije i umornije. Vrlo su korisni sokovi od centrifugiranog voća, ali ne previše koncentrirani jer u tom slučaju mogu izazvati proljev, a on dovodi do dehidracije i opet – niskog tlaka. Razrijedite ih vodom!


Više šećera

Uvedite u prehranu namirnice koje sadrže šećere, poput šećera od trske, meda, datulja ili sušenih grožđica. Općenito, prehrana ne bi smjela biti siromašna šećerom jer to doprinosi većem osjećaju slabosti i klonulosti.


Naprijed s kavom, čajem i kakaom

To su napici koji su učinkoviti protiv niskog krvnog tlaka, dok se alkohol ne preporučuje (uključujući i vino) jer pospješuje širenje krvnih žila.


Ne prejedajte se

Izbjegavajte prejedanja i konzumiranje veće količine hrane odjednom, radije dajte prednost češćim manjim i laganijim obrocima.

Linker
22. travanj 2024 21:44