Ne morate biti savršeni da biste bili sretni.
 Foto: Istock
Malo nam za sreću treba

Za sretniju 2018. godinu! Ovih 8 stvari ostavite iza sebe...

Mogli bismo se svi, za početak, prvo odreći navika koje nas (a da možda i ne znamo) sputavaju, narušavaju zdravlje i čine nas nesretnima.

Ulazak u novu godinu, osim što mnogima donosi mamurluk, donosi i priliku za svježi početak. Naravno, mnogi iz godine u godinu rade popis odluka kojih se rijetko pridržavaju.

Od vježbanja, prestanka pušenja, više voća, vitamina… Možemo nabrajati do preksutra. Mogli bismo se svi, za početak, prvo odreći navika koje nas (a da možda i ne znamo) sputavaju, narušavaju zdravlje i čine nas nesretnima.

1. Uspoređivanje s ljudima na društvenim mrežama

Velika većina onoga što vidimo na društvenim mrežama jednostavno nije precizna reprezentacija stvarnog života. I dok vam se, na temelju Instagrama, čini kako svi oko vas putuju ili se žene ( a vi listate Tinder) imajte na umu da ne dobivate cijelu priču.

Ono što je bitno jest da nitko nije savršen, bez obzira na to kako izgleda na društvenim mrežama.

Ako vas nečije fotografije motiviraju na to da i sami krenete na putovanje je odlično, no što ako se zbog tih istih fotki osjećate jadno i bezvrijedno?! Onda tu nešto ne štima. Ili vam treba predah od svih tih aplikacija.

2. Sjedenje po cijele dane

Ako cijeli dan provodite sa stražnjicom u stolici, 2018. godina je godina da konačno ustanete i pokrenete se. Ne, sjedenje nije novo pušenje, ali cijeli dan u istom položaju može imati ozbiljne negativne učinke na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da ono donosi niz zdravstvenih problema, uključujući rak, bolesti srca i depresiju.

Višesatno sjedenje iz dana u dan, bez ikakve fizičke aktivnosti, dugoročno nije dobro za cjelokupnu mišićnu masu vašeg tijela. Noge su neaktivne, torzo ne radi, a s vremenom oslabi i vratna i leđna muskulatura.

Razmislite li dobro, sigurno ćete se prisjetiti situacija kada vam je noga utrnula. To se dogodilo upravo zbog toga što ste prekrižili noge. I to je dokaz da sjedenje direktno utječe na cirkulaciju krvi.

3. Biti stalno zauzet

Dok trčimo od jednog sastanka do drugog, bez minute predaha nosimo svoju 'zauzetost' kao medalju časti. I s mišlju nad glavom da nas činjenica što više stvari stisnemo u jednom danu, čini boljim ljudima. Da… zaustavimo se na tren.

'Isuse Bože, koliko sam zauzet/a' nije nešto s čim bismo se trebali ponositi i nakrcan raspored nije krasna stvar, već brz put do potpunog izgaranja. Osim toga, manjak slobodnog vremena i samo posao može povećati razinu stresa, a previše stresa može uzrokovati čitav niz zdravstvenih problema poput tjeskobe, razdražljivosti, bolesti srca i visokog krvnog tlaka…

Ostavite divljenje preopterećenom rasporedu. Ove godine, usredotočite se na ravnotežu: kreirajte rupu u svom rasporedu gdje nemate nikakvih planova ili obveza. Recite 'ne' stvarima koje zapravo ne želite učiniti.

4. Odgađanje alarma

Svi imamo te dane. Lijepo ste ušuškani u krevetu, vani kiša i sve pokvari prokleti alarm. I samo želite 'još 10 minuta'. Dakle, pritisnete gumb za odgodu kako biste dobili još nekoliko zzz. A onda to ponovno napravite. I možda još jednom. A onda već debelo kasnite na posao…

Udaranje 'snooze' gumba ostavite u staroj godini.

Većina stručnjaka za spavanje slaže se da je to loša ideja. Svaki put kad stisnete snooze, vraćate se u stanje dubokog sna i ulazite u ciklus koji nemate vremena završiti.

Prekidanje sna s funkcijom odgode može također spriječiti vaše funkcioniranje tijekom cijelog dana, što znači da ćete se osjećati pospano i bez energije.

5. Prijatelji zbog kojih se osjećate loše

Imate li prijatelja u čijem se društvo ne osjećate ugodno? Netko tko vas uvijek kritizira ili osuđuje? Netko tko vas ostavlja da se osjećate iscrpljeno svaki put kada razgovarate s njim?

Ako je tako, 2018. je godina da ih izrežete iz života. Svatko - da, uključujući i vas - zaslužuje prijatelje koji ih podržavaju, koji su ljubazni, brižni, suosjećajni i fantastični. A ako to ne zvuči poput nekih ljudi s kojima se družite? Vrijeme je da pronađete nove prijatelje ili kultivirate bliže odnose s drugim ljudima u vašem životu, a pored kojih se osjećate voljenima.

Foto: Istock
Okružite se ljudima kojima je zaista stalo do vas, a ne onima koji vam crpe energiju.

6. Buđenje i tonjenje u san s mobitelom

Ako je mobitel zadnje što radite prije spavanja i prvo što radite kad se ujutro probudite, ovo je onda tema za vas.

Pametni telefoni su nevjerojatni. Teško je vjerovati da smo prije samo 15 godina igrali zmijicu na našoj Nokiji, a sada svi u džepu nosimo mini računalo.

Ne zanemarujemo pozitivne promjene koje su došle iz tehnologije pametnih telefona, ali previše vremena na njima jednostavno nije dobro. Trošenje previše vremena gledajući uzaslon smartphonea može zapravo smanjiti kognitivno funkcioniranje i umanjiti vašu sposobnost pravilnog razmišljanja.

Ne kažemo da morate potpuno odustati od svog pametnog telefona, ali 2018. godine probajte na njemu biti manje - pogotovo noću.

7. Opterećivanje hranom

'Nisam trebala pojesti taj komad torte'

'Jela si palačinke za doručak, najbolje da preskočiš ručak'

Etiketiranje hrane na dobu i lošu može uzrokovati to da osuđujemo sebe, ali i druge. Hrana nije moralni izbor i osoba koja ujutro pojede smoothie nije nužno bolja od one koja pojede masni burek. I ako osuđujemo sebe zbog svakog zalogaja, samo ćemo teže izabrati zdravije navike.

8. Vjerovanje da savršenstvo znači - sreća

Posljednja stvar koju ćete ostaviti u 2017-oj jest mišljenje da sreća zavisi od savršenstva. Savršenstvo je iluzija. Nitko i ništa nisu savršeni, i nema potrebe! Nepravilnosti su dobre stvari; one vas čine onim što jeste, a prihvaćanje tih nesavršenosti ključ je za sreću.

Zato zapamtite: Ne morate biti savršeni da biste bili sretni. Samo trebate biti VI!

Linker
16. travanj 2024 18:56