Što vas sve ometa u provođenju onoga što ste nakon posla imali u planu obaviti?
 Foto: Istock
Remete fokus

Za manjak energije i motivacije možete 'optužiti' i ova tri mjesta u stanu

Teško se motivirate? Nedostaje vam odlučnosti i upornosti? Svaki svoj plan napuštate prije prvih rezultata? Provjerite ova tri mjesta u svom domu.

Prostor u kojem živimo često uzimamo zdravo za gotovo, zaboravljajući da upravo na tom mjestu moramo moći obnavljati svoju energiju potrebnu za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Pretrpan i nefunkcionalan prostor nije mjesto za odmor, pozitivno razmišljanje i dobro planiranje. Upravo zbog toga raščišćavanje i organiziranje prostora ima velik utjecaj na našu volju i motivaciju i najbolji je prvi korak prema postizanju motivacije i samodiscipline.

Ovo su tri mjesta koja vam crpe energiju i remete fokus:

1. BLAGOVAONSKI STOL

Koliko ste puta nakon ulaska u kuću odložili poštu, vrećicu s hranom i torbu ravno na blagovaonski stol? Nema tu nikakvog problema, sve dok je stol tek usputna stanica na putu svake stvari na njezino mjesto. No, ukoliko pošta, torbe i razne druge stvari redovito zauzimaju blagovaonski stol i stolce, to više nije nimalo poticajan prizor, a najmanje ugodno mjesto za obiteljski objed.

Često je blagovaonica u zajedničkom prostoru sa dnevnim boravkom pa se atmosfera i energija nereda u blagovaonici širi na dnevni boravak kao centralno mjesto odmora i druženja u obitelji. Održavajte zato taj prostor urednim, pogotovo ako vam je blagovaonski stol i zamjena za radnu sobu koju nemate.

2. KUHINJSKE PLOHE

Koliko ste puta odlučili početi se zdravije hraniti, ali ste ubrzo odustali? Jeste li svjesni da samo količina i vrsta stvari koje stoje na kuhinjskim plohama imaju velik utjecaj na vašu motivaciju na tom području? Kuhinjske plohe koje su zakrčene teže je koristiti za pripremu hrane, a još teže čistiti. Posljedica toga je odustajanje od kuhanja zdravijih obroka ili čak od kuhanja uopće.

Olakšajte si da uopće započnete izazov kao što je promjena prehrane time što ćete kuhinjske plohe imati raščišćene i dobro organizirane. Ne zaboravite na moć vizualnog dojma i stvorite atmosferu koja će vam pomoći u ustrajnosti i samodisciplini.

3. ORMAR SA ODJEĆOM

Nervozno pretraživati odjeću po ormaru svakog jutra prije odlaska na posao nije nimalo zabavno i ima velike veze sa motivacijom na mnogim drugim poljima. Kako ćete održati fokus na postizanje bilo kakvog većeg cilja, ako niste motivirani dovesti vlastiti ormar u red?

Odakle vam motivacija za bavljenje sportom ili rad na nekom zahtjevnom projektu, ako vam već vaš vlastiti ormar šalje poruku odgađanja i odustajanja?

Počnite na vlastiti ormar sa odjećom gledati kao na simbol vlastitih prioriteta i vrijednosti i gledajte kako vaša motivacija na drugim područjima raste.

MOTIVACIJA SE VJEŽBA NA MALIM STVARIMA

Muči li vas učinkovitost tijekom vremena provedenog kod kuće, okrenite se za početak oko sebe i pogledajte u kakvom su stanju navedena mjesta. Kakvi prizori vam zaokupljaju pažnju i koliko zapravo distrakcija tamo imate? Što vas sve ometa u provođenju onoga što ste nakon posla imali u planu obaviti?

Posvetite se ovim mjestima u svom domu i vježbajte motivaciju i samodisciplinu za neke buduće, veće planove.

Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
22. travanj 2024 22:13