FOTOGRAFIJE: shutterstock
tako lako

Za bolji imunitet, uži struk, manje bolesti - ukradite ideje čudesnih Japanki

Svaka velika mudrost u osnovi je jednostavna i kristalno čista

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Žena ženi može biti vuk. Ili društveno korektno - vučica. No, često je žena ženi ipak dobra potpora. Iako razlomljene kulturama i tradicijama žene na nekoj intuitivnoj osnovi dobro razumiju jedna drugu i mogu međusobno učiti na univerzalnim vrijednostima. Zato je zanimljivo da su neki savjeti žena primjenjivi čak i onda kad nas dijele tisuće kilometara. Svi smo povezani. Čak i kada smo osuđeni na lockdown!


Jednostavna mudrost

Na primjer, osnovni savjet žena u Japanu za zdravlje je da prakticirate post jednom tjedno. Samo jedan dan koji ćete izdržati na čajevima, sokovima i vodi učinit će čudo za vaš struk, ali i pomoći da neke lakše zdravstvene poremećaje vratite u normalu. Danas to ne bi trebalo biti teško, ako se pripremite na vrijeme. Samo dobro odredite jeste li tip koji lakše izdrži post kad ima puno obaveza ili bi radije za to koristili uspavani vikend.

Žene s Floride tvrde da je jednako važno i ustati sat vremena ranije i vježbati prije odlaska na posao. Probajte barem jedan tjedan slijediti ovaj primjer prije nego ga odbacite kao totalni promašaj. Cijeli dan osjećat ćete se bolje jer ste već u samom startu učinili nešto dobro za svoje tijelo.

Žene iz Meksika tvrde da je za prevenciju svih bolesti ipak najvažnije svako jutro prije kave ili čaja uzeti žlicu domaćeg meda. Med je dokazano odličan za podizanje imuniteta i ne treba ga konzumirati samo u zimi kad želimo pobjeći prehladi ili gripi.

Žene iz Južne Afrike fokusirane su na treću stvar. Radi se o pravilnom disanju s kojim sve počinje. Kada dišete smireno i koristite abdominalne mišiće smanjujete obim struka i svoje tijelo maksimalno energetizirate. To je korisno i za opuštanje jer vas fizički i emotivno umiruje. Irkinje pa tvrde da je osnova dobre forme hodanje te da ga morate uključiti u svoju dnevnu rutinu, a Francuskinje naglasak stavljaju na redovitim količinski manjim obrocima.

I baš tako - kada bismo bez obzira na sve jeli redovito, hodali i povremeno postili sigurno bismo bili sretniji. Svaka velika mudrost u osnovi je jednostavna i kristalno čista. Samo je od nakupljenih informacija teže raspoznajemo. Dobro je podsjetiti se (barem povremeno).

Linker
13. travanj 2024 15:52