SHUTTERSTOCK
Drugačiji pristup

Vrijeme je da se prestanemo žaliti! Donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da svedete prigovaranje na minimum

Prigovaranje ili razmišljanje da se nešto ili netko mora promijeniti da bi svijet bio podnošljivo mjesto, slabi našu sposobnost da kontroliramo neke svoje okolnosti

Moramo priznati, svi prigovaramo. Ponekad toga nismo ni svjesni, ali većina naših razgovora se svodi na pritužbe. Razlozi su često banalni, od kašnjenja tramvaja, dugog reda u trgovini pa sve do ponašanja kolege s posla.

Djelomično, naše ubrzano društvo potiče pritužbe, tvrdi Paul Davidson, bihevioralni psiholog u Brigham and Women‘s Hospital u Bostonu.

- Prije smo davali puno više vremena ljudima da odgovore na naše zahtjeve, sad kad imamo trenutni pristup nekom putem naših mobitela, osjećamo veći pritisak i nestrpljivost da obavimo stvari istog trenutka - ističe Davidson.

Kad se to ne dogodi, navodi Davidson, i nekom treba duže vremena da nam odgovori na poruku ili zahtjev, mi prigovaramo jer se stvari ne odvijaju prema našem planu.

Nemojmo zaboraviti ni na društvene mreže i potrebu da vodimo život vrijedan Instagrama. Prigovori obično zvuče ovako: Voljela bih da mogu tako izgledati, nikad nemam dovoljno vremena, moj kolega s posla je tako dosadan, tako sam umorna. I tako u krug.

Evo gdje zapravo nastaje problem. Davidson ističe da prigovaranje ili razmišljanje da se nešto ili netko mora promijeniti da bi svijet bio podnošljivo mjesto, slabi našu sposobnost da kontroliramo neke svoje okolnosti.

- Istraživanja su pokazala da ponavljajuće prigovaranje može preusmjeriti vaš mozak tako da negativno razmišljanje postane vaša zadana postavka - rekao je Adam D. Borland, psiholog u Klinici Cleveland.

Uz to, napominje, stalni stres može negativno utjecati na imunološki sustav, težinu, krvni tlak, kolesterol, čak i pamćenje.

Najgora stvar kod prigovaranje je to što ne uočavamo pozitivne stvari, kao što je lijep dan, osmijeh prijatelja, uživanje u kavi i slično.

- S prigovaranjem se ništa ne čini dovoljno dobrim, pronalaženje pogreške u svakoj situaciji postaje norma. Prigovaranje može dovesti do očekivanja najgoreg i razočaranja - kaže Borland.

No, postoji rješenje za to. Ovih šest trikova će vam pomoći da svedete prigovaranje na minimum:


Prije nego što prigovorite, zastanite na trenutak

Prvo se zapitajte: Kako mogu popraviti ovu situaciju? Možda ju i ne možete popraviti, jedino se može fokusirati na to kako ćete reagirati. I to je sasvim u redu. Davidson napominje da nam analiziranje situacije pomaže da shvatimo što može kontrolirati, što ne te kakve konstruktivne radnje možemo poduzeti. Nekoliko dubokih udaha ili kratka šetnja nakon stresne situacije mogu vam dati emocionalnu distancu koja vam je potrebna da osmislite bolji plan za rješavanje problema, dodaje.


Uočite disfunkcionalne misli

Naravno da svi imamo disfunkcionalne misli i negativne stvari se događaju, ali ako previše generalizirate (ovaj autobus uvijek kasni), katastrofizirate (zato što sam pogriješila, više nikad neću dobiti veliki poslovni projekt) ili pretpostavljate da znate što drugi misle (moj šef je ljut jer sam tražila slobodan dan) možete potaknuti prigovaranje.

Umjesto toga, pronađite stvarne dokaze koji podržavaju uravnoteženiju perspektivu, predlaže Davidson. Primjerice: Je li vaš šef učinio nešto što bi pokazalo da mu smeta vaš zahtjev za slobodnim danom? Traženje dokaza ili njihov nedostatak, može vam dati malo perspektive i izvući vas iz disfunkcionalnih misli.

image
SHUTTERSTOCK



Stavite se na tuđe mjesto

Ovo je obično metoda kojom su vaši roditelji željeli objasniti zašto se ne trebate ružno ponašati prema nekome. Međutim, vrijeme je da tu metodu počnete koristiti kako biste prestali prigovarati. Primjerice, najbolja prijateljica vam je po treći put za redom otkazala dogovor u zadnji trenutak. Umjesto da se o tome žalite svom dečku, razmislite o tome zašto vam je prijateljica otkazala.

- Ono na što reagirate možda ima manje veze s vama, a više s onim što ta osoba prolazi - kaže Davidson.

To bi čak moglo dovesti i do produktivnog razgovora s najboljom prijateljicom.


Budite zahvalni

- Kada se usredotočite na ono što je dobro u vašem životu, to vam skreće pozornost s negativnog i dajem vam osjećaj blagostanja. Što to više činite, više jačate stav zahvalnosti, a to dramatično smanjuje prigovaranje - ističe Davidson.

Prije spavanja zapišite nekoliko stvari na kojima ste zahvalni. Ako želite otići i korak dalje, možete nekoliko puta na dan zastati i reći za što ste zahvalni. Primjerice, tramvaj vam je došao nakon minute, napokon ste dobili zeleno svjetlo za dugo željeni projekt, partner vam je skuhao ručak, što god vam padne na pamet.


Izmijenite vokabular

- Manje osuđivanja u govoru koji koristimo za sebe potiče nas da isto učinimo i kad pričamo o drugima, što dovodi do manje prigovora - navodi Davidson.

Pratite sebe kad koristite fraze kao što su "trebao bih" "mogao bih" i "želio bih" u razgovoru sa samim sobom i drugima, predlaže Borland. Pokušajte davati komplimente sebi i drugima kad god je to moguće, čak i kad su u pitanju mala postignuća.


Naučite se suprotstaviti

Dosta pritužbi izvire iz toga jer se ne usudimo reći da nam je nešto zasmetalo. Osjećate da je netko bio nepravedan prema vama ili vam je nešto ružno rekao? Recite to! Izrecite osobi koja vas je povrijedila kako ste se osjećali, objasnite što vam je zasmetalo i zamolite da to više ne radi. Takav pristup potiče razgovor, a razgovorom možete riješiti brojne probleme.

Konstruktivno podijelite svoje osjećaje, umjesto da se žalite.

Linker
19. travanj 2024 22:55