SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
tako dobar

Volimo ga mazati na kruh, a znate li da s njim možete ukloniti ljepljive ostatke s čaša, ali i ispolirati namještaj

10. ožujak 2023.
Najpopularniji maslac na svijetu osvaja jedinstvenim okusom, ali jeste li znali da je koristan ne samo za zdravlje

Okus koji osvaja na prvu, hranjiv i prepun antioksidansa maslac od kikirikija može poslužiti kao zdrava alternativa maslacu, a s izuzetnom količinom proteina idealna je namirnica za uključiti je (umjereno) u prehranu. U svijetu je to najprodavaniji maslac od orašastih plodova, a popularnost mu je osobito porasla posljednjih godina otkako se ističe važnost zdravih masti u prehrani. U sto grama glatkog maslaca od kikirikija čak je 22 posto proteina i isto toliko ugljikohidrata, uključujući pet posto dijetalnih vlakana te 51 posto masti - zasićenih i mononezasićenih, među kojima je uglavnom oleinska kiselina te polinezasićenih, prvenstveno linolna kiselina.

Tradicionalno se maslac od kikirikija najviše konzumira u Americi i Kanadi, u siječnju se slavi i Nacionalni dan maslaca od kikirikija, a tijekom pandemije covida maloprodaja se u Americi povećala za čak 75 posto u odnosu na 2019

. No, maslac od kikirikija osim u kuhinji ima i druge odlične namjene.


Uklanjanja ljepljive ostatke

Većina zna da se maslac od kikirikija može koristiti za uklanjanje žvakaće gume zalijepljene u nečijoj kosi, ali to je samo početak. Maslacem od kikirikija možete se riješiti ostataka naljepnica. Stavite malo maslaca na pamučnu krpu i trljajte ostatke dok nestanu.


Sredstvo za podmazivanje

Ako nemate maziva s kojom biste namazali ključeve, kliješta, škare i noževe kosilice možete upotrijebiti maslac od kikirikija. Također, maslacem od kikirikija namažite drvene ručke vrtnog alata prije nego što ih pospremite tijekom zime. Dosadilo vam je škripanje ulaznih ili sobnih vrata? Ovaj maslac djeluje kao odlično mazivo i kod škripavih vrata.


Poliranje namještaja

Maslac od kikirikija također se može koristiti za poliranje namještaja od kože, vinila i drva. Stavite malo maslaca na čistu pamučnu krpu i kružnim pokretima utrljajte na namještaj kako biste poboljšali njegov sjaj.

Teme
Linker
10. ožujak 2023 14:46