'Moj prvi sport i moja prva ljubav bio je rukomet. Nažalost morao sam stati nakon teške ozljede.'
 Foto: Rtl
Mario Mlinarić:

'Vodim zdrav život, ali na jednu stvar me žena uvijek mora podsjećati'

Magistar kineziologije i trostruki osvajač Guinnessovog rekorda u guranju automobila iz dana u dan motivira kandidate emisije 'Život na vagi', a nama je otkrio kako brine o svom zdravlju.

Od kad zna sebe, sport je dio njegovog života, a svojim savjetima i iskustvom pomaže kandidatima emisije 'Život na vagi' da se uhvate u koštac s kilogramima. Magistar kineziologije Mario Mlinarić (37) i ovaj put ima težak zadatak.

- Druga sezona je specifična po ozljedama s kojima su neki kandidati primljeni. Morao sam raditi posebno prilagođene treninge glede nekih, već postojećih, ozljeda. Koristio sam puno više rehabilitacijskih vježbi i kineziterapije nego u prethodnoj sezoni - govori nam.

Dodaje da su i ovaj put pred njima brojni izazovi, ali da ga dodatno pomicanje granica iznimno veseli.

Kako biti uspješan trener

Mario ističe kako je biti što bolji psiholog i motivator jedna od bitnijih stavki njegovog trenerskog posla.

- Nemam svoj generalni motivacijski pristup. Svakome se posvetim pojedinačno; uđem u srž cilja, problema i situacije te pokušavam najbolje upotrijebiti svoje senzore za motivaciju. Smatram da je osnovno motivacijsko polazište svakog uspješnog trenera - biti čovjek - rekao je Mario kojeg nikad nisu privlačile cigarete ni alkohol, a gaziranih pića se uspio riješiti.

Foto: Rtl
'Smatram da je osnovno motivacijsko polazište svakog uspješnog trenera – biti čovjek!'

Kojih prehrambenih navika bismo se trebali svi držati?

Doručak smatram najbitnijim i neizostavnim obrokom za sve. Moj generalni savjet svakome je umjerena prehrana, svakako ne zaboraviti vodu i pokušati eliminirati brzu hranu.

Zdrave navike?

Redovita tjelesna aktivnosti, umjerena i što zdravija prehrana te pozitivno razmišljanje. Polazište svih zdravih navika je da voliš i cijeniš svoj život.

Movember

Jedan od Marijevih zaštitnih znakova su zasigurno brkovi. Mjesec studeni, poznat je kao i Movember, mjesec u kojem muškarci diljem svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju.

- O njima ne razmišljam, ali podržavam sve što može utjecati na podizanje svijesti o zdravlju, sportu i sreći čovjeka – kaže. Dodaje da se slaže da su žene, za razliku od muškaraca, odgovornije kad je u pitanju briga za zdravlje.

- Držim da je zdravlje prioritet i da treba ići na redovite preglede, no i ja spadam u kategoriju onih muškaraca kod kojih supruga o tome vodi brigu - kaže Mlinarić.

Movember je pokret osnovan 2003. godine u Australiji s ciljem osvješćivanja javnosti o muškim bolestima, prvenstveno raku prostate te s ciljem da se muškarce potakne na redovite liječničke kontrole. Tijekom godina Movember se prometnuo u globalni pokret posvećen poticanju muškaraca na bolju brigu o vlastitom zdravlju.

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 1800 slučajeva raka prostate dok od te bolesti umre njih 800.

Linker
19. travanj 2024 11:03