FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
isprobajte

Vjerujte nam na riječ! Ovih 14 kućnih trikova će vam promijeniti život, zaista su fantastični

Evo nekoliko super savjeta koji će vam pomoći da brže pripremite jelo, ne gubite živce i izgledate stvarno cool u kuhinji

Da aromatično začinsko bilje duže ostane svježe

Aromatično začinsko bilje, poput bosiljka, mente ili majčine dušice, često uvene u roku od dan ili dva od kupnje. No stavite li ga u čašu vode čim ga donesete doma, ostat će svježe barem dvostruko duže.


Da kuhinja ne izgleda kao klaonica kad jedete šipak

Volite šipak, ali ne volite nered koji nastane kad pokušavate izvaditi koštice iz njega?

  1. Prerežite nar napola.
  2. Jednu polovicu obuhvatite prstima tako da je prerezana strana ploda okrenuta prema dlanu, ali ga ne dodiruje.
  3. Ruku držite nad posudom u koju ćete sakupljati sjemenke.
  4. U drugu ruku uzmite žličicu ili kuhaču i njome snažnije lupkajte po okrugloj strani nara s korom.
  5. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja.

Drugi je način da nar potopite u zdjelu s hladnom vodom i čistite ga tako pod vodom. Ljuske su lagane i isplivat će na površinu, a zrnca će ostati na dnu.


Kako brže omekšati maslac

Omekšavanje maslaca na sobnu temperaturu može trajati satima, naročito u zimskim mjesecima. Brži način da maslac bude spreman za izradu tijesta i pripremu kolača jest da ga, čim ga izvadite iz hladnjaka, naribate na sitan ribež. Kad mu smanjite površinu, maslac će vrlo brzo omekšati.


Za kompaktniji maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija ili badema svi vole, ali mnoge nervira kad se u staklenci odvoji ulje pa moraju prije svake upotrebe promiješati maslac. To možete spriječiti nevjerojatno jednostavnim trikom - tako da staklenku s maslacem u hladnjaku držite okrenutu naopako, odnosno poklopcem prema dolje.


Temeljac uvijek pri ruci

Ostalo vam je povrtnog ili mesnog temeljca od ručka? Napunite njime posudice za led i tako ćete uvijek imati pri ruci temeljac kad pripremate umak, rižoto ili bilo koje drugo jelo kojem će dati puniji i bolji okus.


Ne gulite đumbir nožem, postoji lakši način

Puno je lakše oguliti korijen đumbira čajnom žličicom nego nožem ili gulilicom. Isprobajte i uvjerite se sami!


Da uzavrela voda ne curi iz lonca

I za to postoji jednostavan trik: sljedeći put kad budete kuhali tjesteninu ili rižu, preko gornjeg ruba lonca stavite drvenu kuhaču. Drvo ne apsorbira vodu te će spriječiti svako curenje vode preko ruba lonca dok vi radite nešto drugo i nakratko skrenete pogled s onoga što kuhate.


Ubrzajte guljenje češnjaka

Umjesto da svaki režanj češnjaka gulite nožićem, jednostavno prijeđite nekoliko puta preko njih valjkom za razvlačenje tijesta i gledajte kako iskaču iz kore.


Da se smeđi šećer ne stvrdne

Smeđi šećer se često stvrdne u posudama i staklenkama u kojima ga držimo zbog toga što se melasa u njemu brzo isuši. Samo ubacite krišku jabuke u posudu sa šećerom i zaboravite na taj problem. Šećer će ostati mekan kao i prvog dana.


Kad ne možete naći početak folije

Ako vam se često događa da ne možete pronaći početak prozirne kuhinjske folije, dovoljno je da je nakratko stavite u hladnjak. Hlađenje foliju čini manje ljepljivom te ćete je brže i lakše razdvojiti, odnosno pronaći početak.


Da kolač duže bude svjež

Kako sačuvati kolač da ostane svjež ako ga ne možete ili ne želite odmah pojesti? Vrlo jednostavno - spremite ga u tupperware posudu zajedno s kriškom bijelog kruha. Ona je dovoljno vlažna da pomogne da kolač duže ostane svjež i sočan.


Da vam daska za rezanje ne bježi

Chefovi to rješavaju tako da ispod daske za rezanje uvijek stave ručnik. To sprečava klizanje i pomicanje daske te omogućava brže rezanje namirnica. Ručnik možete staviti i ispod zdjele za miješanje kad pripremate kolače jer ćete tako spriječiti da smjesa ili krema frcaju po radnoj površini dok miksate.


Da krumpir ne potamni

Ogulite li krumpir dosta vremena prije nego što ćete ga upotrijebiti za kuhanje ili pečenje, može poprimiti neprivlačnu sivkastu ili smeđu boju, no to možete spriječiti tako da ga ubacite u hladnu vodu i ostavite u njoj dok ne dođe vrijeme da ga upotrijebite.


Nikako da izvadite komadić ljuske iz bjelanjka?

Nema ništa iritantnije od pokušaja da upecate komadić ljuske od jajeta koji vam je upao u bjelanjak dok ste ga razdvajali od žutanjka. Sljedeći put kad vam se to dogodi nemojte gubiti živce, jednostavno ga izvadite pomoću drugog komada ljuske.

Linker
25. travanj 2024 15:38