FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dosta je bilo

Virtualni gnjavatori - znate li da još uvijek ima onih koji pišu doktorske disertacije u mailovima

Postoje osnovna pravila za virtualnu komunikaciju koja su jednostavna i nije ih problem slijediti

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Svi smo virtualni. Ako u ovom trenutku želite li s ljudima ostati u kontaktu, to je sigurno najpametniji način. Međutim, jeste li prilagodili svoju komunikaciju virtualnom okruženju ili ste još uvijek jedan od onih koji piše doktorske disertacije u mailovima?

Ako jeste, vrijeme je da usvojite neke nove vještine ili priznate sami sebi da ste zakoračili u 21. stoljeće. Meni nema gore stvari nego kad otvorim INBOX, a unutra poruka od 16 stranica. Najčešće je nikad ne pročitam odmah već isprintam pa čitam kad imam vremena i volje. A to može biti i NIKAD.


Jednostavna pravila

Postoje osnovna pravila za virtualnu komunikaciju koja su jednostavna i nije ih problem slijediti. Kao prvo, pišite pravopisno točno bez obzira na to što se radi o elektroničkoj komunikaciji. DOBRO OBLIKUJTE NASLOV jer će to biti dodatna motivacija da onaj kojem šaljete mail na njega i odgovori. Stručnjaci tvrde da bi sve što imate reći trebali objasniti u okviru OD PET REČENICA. Ako je poruka kraća može izgledati grubo, a ako je previše duga šanse da je nitko ne pročita su ogromne.

Najbolje vrijeme za slanje mailova je polovicom tjedna. Nekako za bitne stvari izbjegavajte ponedjeljak i petak jer su to provjereno najneefikasniji dani vezani uz redovito komuniciranje. Želite li biti još precizniji tempirajte da to bude od 13. 00 do 15.00 sati, dakle kad prođe jutarnja gužva, ali i vrijeme gableca. Bilo bi dobro i da provjerite na kojim listama za newsletter jeste kako ne biste imali pretrpan inbox.

I za kraj - kao što vi ne volite da vas maltretiraju i šalju duge mailove - tako i vi nemojte to raditi. Što više poruka, to ljudi manje reagiraju na njih. Upamtite ;)

Linker
20. travanj 2024 08:39