FOTOGRAFIJE: shutterstock
Nije sretan svatko tko se smije

Vidi se na licu da smo ljutiti, uzbuđeni ili sretni? Možda ipak ne

Pokusi su pokazali da pogriješimo gotovo uvijek kada definiramo nečije emocije prema onome što vidimo na njegovu licu

Znanstvenici su u novoj studiji otkrili da izraz lica nije uvijek odraz emocija. Treba gledati i kontekst u kojem se neki izraz lica manifestira, govor tijela te kulturu iz koje osoba potječe. Zato ne bismo trebali prebrzo suditi o nekome na temelju ekspresije lica. Štoviše, ne bismo se u nju uopće trebali pouzdati - kaže Aleix Martinez, profesor na The Ohio State University, koji je s kolegama proveo mnogo pokusa na ovu temu.


Facijalna ekspresija

Uglavnom su analizirali kinetiku mišićnih pokreta na licu i uspoređivali ih s emocijama osobe te su zaključili da pogriješimo gotovo uvijek kada definiramo nečije emocije prema onome što vidimo na njegovu licu. Nije sretan svatko tko se smije niti se smije svatko tko je sretan - naglašava Martinez i dodaje: - Možete se smijati zbog mnogo razloga; možda ste nervozni, možda se jako bojite pa se smijanjem pokušavate smiriti, a možda imate samo refleksni pokret.

Osim toga, ljudi su više ili manje skloni facijalnim ekspresijama i različito mogu iskazivati svoje emocije. Jedan primjer u njegovu istraživanju bio je kada su skupini ispitanika pokazali lice čovjeka crvena lica koji drži otvorena usta, oči gotovo zatvorene, a obrve su mu spuštene. Ispitanicima se činio vrlo ljutit, kao da se sprema nekoga ubiti. Kad je ispitanicima pokazana cijela fotografija, u kontekstu, dojam je bio potpuno drugačiji. Naime, radilo se o igraču nogometa koji je upravo bio zabio gol i ono što je na licu izgledalo kao da se "sprema na ubilački pohod" zapravo je bio izraz sreće, uzbuđenja i euforije.

Lakše to shvatimo kada stavimo u kontekst, tj. kada igrača vidimo na igralištu u nogometnoj utakmici. Ne bismo stoga, kaže Martinez, trebali brzati sa zaključkom da znamo kako se netko osjeća na temelju izraza lica, pa čak ako se dobro poznajemo, jer svi smo u različitim situacijama, različitih kultura i karaktera. To je važno zbog još nečega. Naime, zahvaljujući napretku tehnologije neke su kompanije, primjerice, počele zaključivati je li netko usredotočen ili zadovoljan radnik prema onome što tehnologija očita na njegovu licu. A zapravo to ne može biti pravi odraz emocija, iako se neki znanstvenici poput Alana Cowena, istraživača u Berkeley Social Interaction Lab u Kaliforniji, zalažu za tezu da je facijalna ekspresija još uvijek vrlo važan dio ljudske ekspresije emocija.

Linker
26. travanj 2024 13:47