Počeo je darivati krv još u srednjoj školi.
 Foto: ronald goršić/hANZA MEDIA
5 minuta hrabrosti

Veseli Slavonac Željko: 'Kako sam postao ovisnik o darivanju krvi'

22. studeni 2018.
Željko Jurić darovao je krv čak 102 puta, a ona je i njemu, u više navrata - spasila život!

Dan za pamćenje

Darivanjem krvi ne samo da činite dobro djelo već činite veliku uslugu i svom zdravlju. I to dobro zna Slavonac Željko Jurić (56) koji je darovao krv čak 102 puta. U šali zna reći da je postao pravi ovisnik. Sve je počelo davne 1980.

- To je za mene bio dan za pamćenje. Možda ću nekome pomoći, a taj dan neću morati ići u školu. Tijekom četverogodišnjeg školovanja često su nam dolazili 'tete i stričeki u bijelom', s nakanom da mi đaci (punoljetni) damo krv, a za uzvrat ćemo dobiti slobodan dan i fini ručak - govori nam Željko, koji je iz rodnog Đakova nastavio školovanje u Zagrebu. Tada je sve krenulo svojim tokom, i on je svaka tri mjeseca darivao krv, a ujedno i provjeravao svoje zdravstveno stanje.

- Devedesetih godina prešao sam u MORH, a Domovinski rat je u meni pobudio još veću želju za darivanjem krvi, jer je tad bila najpotrebnija - govori nam. Dodaje da je 2007. otišao u mirovinu, ali njegova narav mu nije dala ni minutu odmora.

Teška nesreća

- Kupio sam Maxi skuter (400 ) i krenuo po Hrvatskoj, uzduž i poprijeko. Ujedno sam se zaposlio kao umirovljenik i to je sve lijepo funkcioniralo do rujna 2010. kada sam s motorom imao tešku prometnu nesreću. Završio sam na traumi 23 dana. Niti sam čuo, niti vidio, a ponekad sam 'zaboravio' i disati. Humanost, ljudskost i dobrota mojih kolega dobrovoljnih darivatelja krvi spasila su mi život. Sada sam i ja dobio dragocjenu tekućinu koja život znači - govori Jurić.

Nakon godine dana oporavka i rehabilitacije, vratio se u 'normalu' i ponovno je nastavio s darivanjem krvi. Nesreća je Željka opet zadesila 2014. kada je pao s krova obiteljske kuće.

- Moji dragi kolege su još jednom uskočili i vratili me u život - kaže Željko. Dodaje da je morao godinu dana apstinirati od darivanja krvi.

Foto: ronald goršić/hANZA MEDIA
Ovaj Slavonac koji danas živi u Velikoj Gorici dobro zna kako život može ovisiti o tuđoj darovanoj krvi.

Malo želje, 5 minuta hrabrosti i život pun sreće i zadovoljstva

- 'Nema predaje Yuka', rekao sam sebi! Pa sad tek vidim što znači ta crvena životna tekućina. I opet sam krenuo u akciju jer sam se 'morao' zahvaliti svim nepoznatima ljudima što sam danas uopće tu. Na kraju samo mogu reći da se dobro dobrim vraća - zaključio je.

Željko ima poruku i za sve buduće neodlučne darivatelje.

- To vam traje pet minuta, nije to ništa, a nekome ćete spasiti život. Tko jednom daruje krv, zasigurno će se opet vratiti i nastaviti pomagati - kaže.

Tko može darivati krv?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:

  • Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
  • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
  • Tjelesna temperatura: do 37°C.
  • Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
  • Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
  • Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Teme
Linker
16. rujan 2021 16:22