Vidimo se 16. ožujka!
pridruži se

Veliki prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja

U samo pet dana više od 30.000 ljudi pridružilo se inicijativi #spasime koja 16. ožujka u 11:55 na Tomislavovom trgu u Zagrebu organizira prosvjed protiv rastućeg vala nasilja u Hrvatskoj.

Solidarnost sa žrtvama nasilja

Niz zastrašujućih slučajeva obiteljskog nasilja s kojima se Hrvatska posljednjih mjeseci suočava bio je okidač za pokretanje inicijative #spasime, pokreta kojem se u samo pet dana pridružilo više od 30.000 hrvatskih građanki i građana.

Potaknute nedavnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, inicijativu za prosvjed kojim će Hrvatska iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja i zatražiti od sustava da ih napokon zaštiti, pokrenule su tri žene, majke i javne osobe - scenaristica i glumica Jelena Veljača, uz potporu kolegica Jelene Perčin i Amande Prenkaj.

U međuvremenu, podršku i pomoć pružili su im brojni pojedinci i organizacije, a dolazak na prosvjed, sudeći prema društvenim mrežama, organizira se iz niza hrvatskih gradova.

Brojni propusti u ustroju i funkcioniranju sustava, ali i zastrašujući porast tolerancije svih oblika nasilja u hrvatskom društvu, rezultirali su iznimno velikim brojem tragedija od kojih je najnovija ova na Pagu, šokantna, ali - što je najporaznije - ne i najgora.

#spasime: prosvjed 16. ožujka u 11:55 na Tomislavovom trgu u Zagrebu

Linker
25. travanj 2024 19:01