Ne morate se bojati, ali je bolje da znate čim više o tome što će se događati s vašim tijelom kad malo čudo dođe na svijet.
 Foto: iStock
Grudi, vagina, tijelo, baby blues...

Vaše tijelo poslije poroda: što vam nisu rekli

Prvi dani majčinstva sigurno su čarobni, ali treba se pripremiti i na one manje čarobne pojave...

O tjelesnim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće puno se govori i tu nema mnogo tajni, no o onome što se događa nakon poroda uglavnom se šuti.

Da, tu je neopisiva sreća zbog malog smotuljka koji ćete donijeti kući, ali i puno drugih, ne tako ugodnih promjena na koje vas nitko neće pripremiti. A sve bi možda bilo puno lakše podnijeti kad biste znali što vas čeka.

Vjerojatno već znate od svojih bližnjih koje su rodile da je majčinstvo velik izazov. Tek što preživite porod bit ćete bačeni u sve čari i probleme majčinstva za koje ne postoji nikakav tečaj. I, osim ako to već niste sami prošli, nikakve tuđe priče i iskustva neće vam omogućiti da steknete ni približnu sliku o tome kako to sve zapravo izgleda. Uza sve to, i vaše tijelo će imati kojekakve "ispade", o kojima vam vaše prijateljice i sretne majke sigurno neće reći ni riječ. Ali, red je da znate koje sve promjene na tijelu možete očekivati nakon poroda: pročitajte bez straha, jer ćete se puno lakše nositi s neugodama ako ih očekujete nego ako vas zateknu nespremne i uvijene u veo zabluda o tome kako su prvi dani majčinstva čista idila.

Grudi će biti povećane i bolne

Nije nikakvo iznenađenje da novopečene majke imaju raskošno poprsje. To je djelomice zato što se grudi neprekidno ispunjavaju mlijekom, ali nabreklima ih čini i dodatni, pojačani dotok krvi koji je nužan da bi mogle proizvoditi mlijeko. Može biti neugodno i bolno ako mliječne žlijezde počnu lučiti više mlijeka nego što ga beba može posisati, no utješno je da takvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo jer ćete vrlo brzo početi proizvoditi samo onoliko mlijeka koliko je vašoj bebi potrebno. Što se tiče pitanja kako dugo ćete proizvoditi mlijeko, odgovor je prilično jednostavan: otprilike dva tjedna nedojenja dovoljna su da vaše grudi "presuše" ili u prijevodu - imat ćete mlijeka onoliko dugo koliko ćete dojiti.

Izgledat ćete kao da ste trudni

Neke žene dolaze u rađaonicu s torbom u koju su spakirale uske traperice kakve su nosile prije nego što su zatrudnjele, uvjerene kako će se odmah nakon poroda njihovo tijelo vratiti na prijašnju veličinu 38 ili 40. Istina je zapravo da su potrebni tjedni da bi se trbuh povukao i vratio na veličinu i oblik kakav je imao prije trudnoće. Prvih nekoliko tjedana nakon poroda vaša će koža i trbušni mišići još biti istegnuti, a maternica će i dalje biti veličine dinje. Zbog svega toga još nekoliko tjedana poslije poroda izgledat ćete kao da ste u šestom mjesecu trudnoće.

Bez seksa barem šest tjedana

Nove mame uvijek dobivaju upozorenje da ne stavljaju ništa u vaginu - to vrijedi i za tampon i za penis - najmanje šest tjedana nakon poroda. Pravilo jednako vrijedi i za žene koje su rodile vaginalno i za one koje su rodile carskim rezom. Problem nije toliko u osjećaju boli koliko u činjenici da grlić maternice ostaje otprilike šest tjedana otvoren, pa uvođenje bilo čega u vaginu dok je grlić maternice otvoren povećava rizik od infekcija.

Foto: iStock
Neke žene izbjegavaju seks još mjesecima nakon poroda, dok druge osjećaju neopisivu želju već nakon nekoliko dana. Kako god, probajte odoljeti barem prvih šest tjedana, dok je grlić maternice još otvoren.

Mjesecima će vam trebati lubrikant

Dok žena doji, razina njezinih spolnih hormona spušta se na onu kao kod žena u menopauzi, a posljedica je obično prekomjerna suhoća vagine. Srećom, kad dobijete zeleno svjetlo za seks nakon poroda, imate na raspolaganju svu silu lubrikanta koji će vam "umjetno" vratiti vlažnost dok se hormoni ne uravnoteže. Osim toga, imajte na umu i da se velik broj žena žali na bol pri spolnim odnosima i do šest mjeseci nakon poroda. Nemojte se preplašiti misleći da seks više nikada neće biti kakav je bio prije: bit će, možda čak i bolji, samo treba malo vremena za to.

Nosit ćete uloške tjednima

Potpuno je normalno da žena ima krvavi iscjedak i do osam tjedana nakon poroda. Ne bi trebao biti preobilan, neugodnog mirisa niti praćen bolovima, nego više nalik posljednjim danima menstrualnog krvarenja.

Ispadat će vam kosa

Tijekom trudnoće životni ciklus folikula kose se produljuje, što znači da će vam u tom periodu ispadati mnogo manje kose nego inače. No, situacija se mijenja nakon poroda: velik broj folikula tada će odjednom odumrijeti te ćete na svom jastuku ili češlju primijetiti veći broj ispalih vlasi, a moguće je da se na glavi pojave i male ćelave zone. Bez brige, sve je to samo privremena pojava i ubrzo će se stvari vratiti u normalu.

Vagina će biti otvorenija

Vaša vagina se tijekom poroda proširuje i uglavnom se više nikada ne vraća na veličinu kakva je bila prije poroda. No, ona neće biti posve rastegnuta niti će potpuno izgubiti elastičnost. Mišići u području zdjelice s vremenom će ojačati i očvrsnuti, a taj proces možete i pospješiti Kegelovim vježbama. No, ono što ne možete pomijeniti bit će malo otvoreniji izgled vaše genitalne zone. Naime, prije poroda stidne usne obično pokrivaju vaginalni otvor. Nakon poroda one su rastvorenije, a otvor vagine vidljiviji.

Bolovi nakon carskog reza

Sve više žena odlučuje se na porod carskim rezom, no ako mislite da ćete na taj način izbjeći bol koju donosi vaginalni porod, u zabludi ste. Carski rez je ozbiljan kirurški zahvat pri kojem se otvara trbušna šupljina, a oporavak nakon carskog reza jednak je oporavku nakon bilo koje druge zahtjevne operacije i uglavnom traje dulje nego oporavak nakon vaginalnog poroda.

Baby blues - prolazna tuga

Donošenje djeteta na svijet budi iznimno snažne emocije s kojima se svaka mlada majka nosi na svoj način. U nekim se slučajevima poslije poroda, ponekad već pri kraju trudnoće, može javiti baby blues, odnosno prolazno depresivno raspoloženje.

Simptomi baby bluesa su manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost i plačljivost. Uvjetuju ga hormonalne promjene, iscrpljenost tijela, ali i nesposobnost brzog prihvaćanja svoje nove uloge - nekim se ženama čini da su izgubile slobodu ili da će im majčinstvo biti pretežak teret.

Važno je tada naći dovoljno vremena za spavanje i odmor, a majka bi trebala naći vrijeme i samo za sebe, naravno uz podršku i razumijevane djetetova oca i ostale obitelji. Drugi neka preuzmu brigu o kućanstvu. Ako je potrebno, potražite i liječnički savjet.

Vrlo rijetko, otprilike kod jedne na pet stotina mladih majki, javlja se poslijeporođajna psihoza. U tom je slučaju nužna neodgodiva medicinska intervencija i liječenje.

Foto: iStock
Uz pažljivi odabir namirnica, vodite računa i o tjelesnoj aktivnosti. Čim budete mogli, krenite redovito u šetnje, a u dogovoru s liječnikom postepeno pojačajte tjelesnu aktivnost.

Prehrana poslije poroda

Mršavite polako, ali odlučno

Tek ste rodili i presretni ste, ali kad se pogledate u ogledalo, zadovoljstvo vam malo splasne. Želite se što prije vratiti u stare traperice, ali beba i dojenje traže puno energije, pa baš i nije pravi trenutak za ozbiljne dijete. Ipak, postoji način da se brzo i bezbolno vratite u formu: tajna je u uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Kako ne biste izgubili energiju, koja vam je nužna u prvim tjednima nakon poroda, ali ni tonus kože i mišića, u ovom periodu zaboravite na blic dijete s trenutačnim učinkom.

Oboružajte se strpljenjem, hranite se zdravo, uravnoteženo i umjereno, a ako tome dodate umjerenu tjelesnu aktivnost, vrlo brzo ćete početi primjećivati prve rezultate. Najbolji izbor je, u tome se slažu svi stručnjaci, mediteranska prehrana bazirana na žitaricama, mahunarkama, obilju voća i povrća i maslinovom ulju.

Uz to, treba smanjiti dosadašnje količine i izbjegavati izrazito masnu hranu, poput suhomesnatih proizvoda, zrelih sireva, pržene hrane i slatkiša.

Važno je piti što više tekućine jer nakon poroda žene često imaju problem zadržavanja tekućine i osjećaju otečenost, naročito u nogama. A najbolji način za izlučivanje viška tekućine je dobra hidratacija organizma. Postavite si realan cilj - 2 kilograma mjesečno manje. Koliko god biste voljeli da mršavljenje ide brže, suzdržite se kako poslije ne biste imali problema s ovješenom kožom. Ne opterećujte se brojanjem kalorija jer to samo stvara stres, a onda se javlja i veća potreba za jelom.

I još jedan važan savjet: ne preskačite obroke. Puno malih obroka tijekom dana spriječit će napadaje gladi i potrebu za prejedanjem. A ako uza sve ove mjere ne budete zadovoljni rezultatima, kad prestanete dojiti, možete pokušati i s malo strožom dijetom, ali nikako bez odgovarajuće tjelesne aktivnosti. Jer cilj nije samo skinuti kile, nego ponovno steći napeto i čvrsto tijelo kakvo ste imali prije trudnoće.

Opet elastična koža

I protiv strija postoje učinkoviti tretmani

Strije na bedrima, trbuhu i grudima, posljedica prekomjernog rastezanja kože i utjecaja hormona, najčešća su promjena na koži koja nastaje tijekom trudnoće. Strije su tvrdokorne, ali mogu se uspješno tretirati

Piše: dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije, Poliklinika Nola


U trudnoći se zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena zbog kojih je koža u tom razdoblju posebno osjetljiva. Najčešća promjena na koži koja se događa u trudnoći jest pojava strija na bedrima, trbuhu i grudima, koje nastaju kao posljedica prekomjernog rastezanja kože i utjecaja hormona.

Na povećanje elastičnosti kože može se djelovati još u trudnoći, a u tu svrhu savjetuje se primjena preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože. Ti proizvodi obogaćeni su alfa hidroksi kiselinama, vitaminom B5, silikonskim uljima i elementima u tragovima.

Nažalost, primjena takvih krema često nije dovoljna pa je korisno provoditi i endermološke LPG tretmane u predjelu ruku, na bokovima te na donjim ekstremitetima radi smanjivanja otečenosti nogu i ruku. Drugi tretmani aparatima u trudnoći se ne provode.

Tretmani strija, od kojih su najbolji kombinacija karboksiterapije i frakcijske radiofrekvencije, provode se nakon poroda, i to često u kombinaciji s LPG endermološkim tretmanima u cilju "učvršćivanja" kože i smanjivanja "viška kože".

Foto: iStock
Već u trudnoći posvetite pažnju njezi tijela.

Karboksiterapija "ispunjava" strije

Brojne studije potvrdile su da karboskiterapija povećava elastičnost kože, djeluje na bolju cirkulaciju, pospješuje regeneraciju postojećeg kolagena i stimulira stvaranje novog. Karboksiterapija je bezbolna metoda koja koristi bezbojan plin, ugljikov dioksid, koji se u vrlo malim količinama aplicira u točno određene slojeve kože, ovisno o problemu koji se tretira.

Trenutna reakcija na uneseni ugljikov dioksid je pojačanje cirkulacije u tretiranoj regiji i njezino jače opskrbljivanje kisikom i hranjivim tvarima. Karboksiterapija djeluje na stvaranje novog kolagena, a posljedično i na učvršćivanje kože, sužavanje strija te njihovo "ispunjavanje". Konačan rezultat je njihova manja uočljivost na površini kože.

To je ujedno jedini tretman indiciran za stare i nove strije, koji djeluje na obnovu oštećenog kolagena i koji se može primjenjivati kod svih tipova kože.

Naime, istraživanja su dokazala da su strije oštećenje kolagena i elastičih vlakana, stoga se u tretmanu strija djeluje upravo na reorganizaciju i obnovu kolagena. Obično je potrebno provesti najmanje tri tretmana s razmacima od tri do četiri tjedna, najbolje u hladnom dijelu godine. Naravno da uvijek postoje individualne varijacije, koje se odnose na površinu zahvaćene kože, tip kože, oblik strija i njihove dimenzije. Stoga je broj tretmana individualno određen, a ponekad je potrebno karboksiterapiju, radi postizanja još boljih rezutata kod vrlo zahtjevnih strija, kombinirati s frakcijskom radiofrekvencijom i mezoterapijom, a ponekad se uključuje i terapija matičnim stanicama. Prije tretmana strija svakako je potreban pregled, uzimanje detaljne anamneze i razgovor s dermatologom, kako bi se dobile potrebne informacije koje su vrlo često individualnog karaktera.

Frakcijska radiofrekvencija stimulira kolagen

Karboksiterapija se često kombinira s frakcijskom radiofrekvencijom (RF). Nova tehnologija frakcijske radiofrekvencije uporabom mikroigala omogućuje primjenu visoko kontrolirane RF energije izravno u točno određenu dubinu dermisa.

Dosadašnja iskustva potvrđuju učinkovitost ove tehnologije u tretmanu strija, a to potvrđuju i histološki nalazi u kojima je prisutna proizvodnja novog kolagena, i to već dva tjedna nakon prvog tretmana.

RF energija u dermis provodi se putem sićušnih iglica, stvarajući mehaničke i termičke mikroozljede kolagena. U procesu cijeljenja kolagena sudjeluje niz faktora rasta (transformirajući faktor rasta beta-3, vaskularni endotelijalni faktor rasta, epidermalni faktor rasta i faktor rasta filoblast) koji reguliraju proliferaciju i diferencijaciju u stanicama kolagena. Ova stimulacija kolagena odvija se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci tako da se rezultati primjećuju postupno. Tretman se provodi uz primjenu anestetske kreme, a obično se savjetuje provesti tri do šest tretmana s razmacima od tri do četiri tjedna u hladnom razdoblju godine.

Linker
14. travanj 2024 15:10