Ovo je otkriće važno i kod određenih bolesti povezanih s povezivanjem sjećanja kao što je PTSP
 Foto: iStock
Evo kako stječemo znanja

Valovi iz udaljenih regija mozga spajaju sjećanja

Nova studija pokazala je kako su udaljena područja mozga sposobna komunicirati usklađujući svoje theta valove, što omogućuje spajanje prethodno pohranjenih sjećanja.

Mi ljudi imamo izvanrednu sposobnost integrirati informacije iz nepovezanih sjećanja i na temelju njih donositi zaključke. No, kako naš mozak podržava tu važnu funkciju? Neuroznanstvenici s Instituta Donders sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj pokazali su da ritmični moždani valovi, nazvani theta oscilacije, povezuju i usklađuju regije mozga što podržava integriranje sjećanja. Rezultati su objavljeni u publikaciji Current Biology.

Theta valovi

Aktivnosti u mozgu nisu stalno visoke ili niske, točnije je reći da su ustrojene u valovima koji dolaze i odlaze. Kod jednog tipa valova, nazvanog theta, aktivnost raste i pada i po nekoliko puta u sekundi.

- Iz prijašnjih je radova poznato da je theta ritam važan za pamćenje, kao i da temporalni i frontalni režanj mozga surađuju kad se 'sklapaju' sjećanja - rekao je Christian Doeller, jedan od autora studije. - A sada se pokazalo da su theta oscilacije ključne za integriranje sjećanja.

No, postoji problem: kod zdravih pojedinaca oscilacije u mozgu mogu se mjeriti samo izvan mozga. To komplicira mjerenje signala iz struktura duboko u mozgu, kao što je hipokampus, ključno moždano područje za pamćenje.

- Koristili smo napredne računalne tehnike kako bismo rekonstruirali oscilirajuće signale iz hipokampusa. Prateći te signale, otkrili smo da se broj theta oscilacija povećava svaki puta kad se uspješno spoje dva razdvojena sjećanja. - rekao je voditelj istraživanja Alexander Backus.

Važno otkriće

Osim toga, znanstvenici su uočili da su theta oscilacije iz hipokampusa usklađene sa središnjim prefrontalnim korteksom (mPFC), područjem mozga koje je uključeno u mrežu pohranjivanja znanja. Prema Backusu, udaljena područja mozga sposobna su komunicirati usklađujući svoje theta valove, što omogućuje spajanje prethodno pohranjenih sjećanja.

Ovo je otkriće važno kod određenih bolesti povezanih s povezivanjem sjećanja. Primjerice, kod post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), sjećanja na prošle traumatične događaje pogreškom se povezuju sa svakodnevnim situacijama. Rezultati ove studije mogli bi nas približiti neurobiološkim mehanizmima koji su u podlozi tog stanja.

Kako je rekao Doeller, ključna opažanja u studiji mogu imati velik utjecaj i na naše razumijevanje kognitivnih funkcija.

- Sposobnost spajanja informacija iz različitih sjećanja ono je što nam omogućuje da donosimo zaključke utemeljene na prijašnjim iskustvima. Konačno, to je način na koji stječemo znanje o svijetu. - zaključio je Doeller.

Linker
26. travanj 2024 04:40