Isprobajte i vidjet ćete, neće vam trebati usluge financijskog savjetnika, već ćete savjete moći dijeliti sami
 Foto: iStock
Samo treba promijeniti navike

Uz male trikove možete uštedjeti hrpu novca

Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da napokon uštedite novac koji nepotrebno "curi" iz vašeg kućanstva i, ne, ne morate činiti ništa posebno - dovoljno je samo malo više koncentracije

Visoke režije i skup život uporno tjeraju građane na štednju, no račune ipak treba platiti. Vjerojatno ste već i sami smislili neke svoje trikove kojima štedite - možda kupujete jeftinije online, možda birate jeftinije namirnice, možda ste pronašli jeftiniji stan, no sve to nije dovoljno.

Korisne savjete kojima vrlo jednostavno možete uštedjeti na dnevnoj bazi piše portal Lifehack, a mi smo ih odlučili podijeliti i s vama.

Popravite ili zamijenite slavine i cijevi

S vremena na vrijeme provjerite slavine i cijevi, posebno ako živite u kući. Uočite li slabiji pritisak, pozovite majstore i, ako je nužno, zamijenite ih. Možda je to inicijalno veći ulog, ali primjerice slavine s regulatorom mlaza uštedjet će vam dosta izdataka.

Aparate noću isključujte iz struje

Televizija, mikrovalna, perilica rublja i sva druga sila aparata bespotrebno crpi struju noću iako je ugašena. Najbolje rješenje za takve kućanske aparate je priključiti ih u produžni kabel koji možete isključiti prekidačem kad god poželite.

Kupujte štedne uređaje

Pri kupnji novog kućanskog aparata osim cijene pripazite i na karakteristike uređaja. Štedni uređaji iziskuju višu investiciju u početku, no dugoročno postižu uštedu. Procjenjuje se da uređaj iz A energetskog razreda troši oko 15 posto manje energije u odnosu na uređaj iz C energetskog razreda.

Uložite u vrata i prozore

Slažemo se, ovo nije jeftina investicija, no svakako se isplati. Stoga, ukoliko ste u situaciji da morate zamijeniti dotrajala vrata i prozore uložite u one koji pružaju bolju toplinsku izolaciju. Vrlo je važno, posebno zimi da prozori i vrata dobro "dihtaju". Ako imate osjećaj da propuh prolazi i dok su prozori zatvoreni, vrijeme je za "uradi sam" popravke ako već nemate dovoljno novaca za investiciju u posve novu stolariju. U tom slučaju, za prvu ruku će vam dobro doći ona gumena samoljepljiva traka koju možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini građevinskim materijalom.

Kupujte štedne žarulje

Iako je njihova cijena nešto veća, štednje žarulje traju do 25 puta duže i sigurno će vam donijeti uštedjeti na računu za struju.

Ne trošite novac na vodu u boci

Posvuda u svijetu se potiče štednja vode, jedino u našoj zemlji to baš i ne funkcionira. Ipak, iako imamo sreću da (još uvijek) imamo vode u izobilju, trebali bismo više pripaziti da nepotrebno ne curi u slivnik. Također, trebamo osvijestiti kako nema potrebe da kupujemo flaširanu vodu jer je naša, na sreću, potpuno zdravstveno ispravna i pitka gdje god da jeste. Volite li je piti hladnu, uvijek je možete uliti u sokovnik ili bocu te staviti u hladnjak, a možda možete i prilikom kupnje hladnjaka uložiti u onaj koji ima spremnik za vodu.

Uložite u termostat s mogućnošću programiranja

Ova verzija termostata osobito će biti korisna ljudima koji puno rade i puno putuju jer će termostat automatski prilagoditi svoj rad prema onome što vi unaprijed odredite.

Koristite lonce i tave ispravne veličine

Osim što će vam olakšati proces kuhanja, odaberete li ispravnu veličinu posude u kojoj kuhate uštedjet ćete energiju.

Foto: iStock
Stavite li malu posudu na veliku "ringu" i obrnuto, nepotrebno trošite energiju. Stoga, uložite u posuđe koje će odgovarati vašem štednjaku

Koristite mikrovalnu za zakuhavanje vode

U prosjeku će voda u šalici u mikrovalnoj pećnici zavrijeti četiri minute prije nego na štednjaku, bez obzira imate li štednjak na struju ili plin.

Redovito čistite filtere

Redovito čišćenje filtera klima uređaja, mašine za pranje rublja i bilo čega drugog sigurno će produžiti životni vijek tom uređaju koji će samim time raditi učinkovitije i trošiti manje energije. Probajte se disciplinirati toliko da svakih mjesec dana očistite filtere, jednako kao što, primjerice, perete prozore.

Kraće se tuširajte

Možda spadate među one ljude koji se vole grijati pod tušem duže od pola sata, no to sigurno nije dobro za vaš kućni budžet. Čak i ako se disciplinirate i svedete svakodnevno tuširanje na pet minuta, uvijek si jedan dan u tjednu možete priuštiti malo dulji, "kućni wellness".

Linker
20. travanj 2024 10:54