Iako više ne može napraviti sve vježbe i ponekad joj je teže okrenuti se u punom opsegu, još ima više onoga što može i u čemu uživati
 FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX
prava inspiracija

Uz dijabetes, visoki tlak i probleme s vidom, Vera (85) je uspjela naći recept protiv osteoporoze

Vera Broz (85) iz Zagreba jedna je od najaktivnijih promotorica znanja o osteoporozi, od koje je i sama oboljela, a svojim životnim navikama i, kako kaže, prisutnosti u sadašnjem trenutku uživa u životu i odupire se ograničenjima koja bi joj bolest mogla donijeti

Osteoporozu karakterizira toliko jako smanjenje koštane mase da kosti postaju krhke i vrlo se lako lome. Prijelom bedrene kosti uzrokovan osteoporozom deseti je uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj. Vera Broz kaže da je sretna jer svoje kosti zbog osteoporoze nije lomila, a to najviše zahvaljuje svojoj iznimnoj fizičkoj aktivnosti. Kao što je nekada srčano plesala u ansamblu Lado, tako je nastavila tri puta tjedno plivati na bazenu, moru…, a kada to nije mogla zbog koronavirusa ili razdoblja kada je čuvala unučice, redovito je vježbala gimnastiku i jogu. Iako više ne može napraviti sve joga vježbe koje bi željela, a ponekad joj je i teže okrenuti se u punom opsegu, još ima više onoga što može učiniti i u čemu uživa. - Uživam u vodi, nije mi važno je li to more ili bazen. Jednostavno uživam. U bazenu u Utrinama, u Novom Zagrebu, odradim puni sat vježbanja uz stručno vodstvo i zaista uživam. U sklopu bazenskog kompleksa su dvorane za vježbanje pa sam tamo išla na jogu i gimnastiku. Gipkija sam nego da samo sjedim. Tko želi, to je idealno. Vježbanje je zaista blagotvorno. Meni voda puno znači, ali volim i istezanje na ljestvama ili velikoj lopti. Vježbanjem se uvelike mogu očvrsnuti mišići koji drže kralježnicu, čime se ujedno smanjuje šupljikavost kostiju. Kost se ne savija, ne "umara", te je manji rizik od pada.

Vježbanje je prva linija za prevenciju i olakšanje simptoma osteoporoze - kaže Vera Broz. Gipkost tijela, osjećaj da ima mnogo energije i životna radost zadržali su Veru jako dugo aktivnom i zaposlenom. Studirala je književnost, ali radni vijek provela je u drugim vodama. U Ladu je počela plesati vrlo rano, baš kao i njezina sestra. I ples je pomogao da zadrži i održi gipkost tijela.


Rado pomažem

- Društvenjak sam i volim raditi - kaže, spominjući kako je oboljeli od osteoporoze ili članovi njihovih obitelji često nazovu i pitaju za savjet, a ona rado pomogne jer je, kako kaže, skupila godine iskustva. Uz vježbanje, što svima preporučuje, Vera je promijenila i prehranu. Izbjegava slatko, ne jede mnogo kruha ni masnoća, a hrani se vrlo uravnoteženo i jako pazi na prehranu. - To imam zahvaliti dijabetesu koji imam već 40 godina. Vrlo sam disciplinirana po pitanju prehrane i to mi je puno pomoglo da se u starosti bolje i vitalnije osjećam, a da moje bolesti vrlo malo ili čak nikako ne utječu na moj život - kaže Vera. Brigu i odgovornost za zdravlje nastojala je prenijeti na svoju djecu i kaže da se svi u obitelji redovito kontroliraju i odlaze na sve preventivne preglede koje je potrebno obaviti u određenim godinama života. Iako je sa 85 godina skupila nekoliko dijagnoza, uz dijabetes tu su osteoporoza, problemi s vidom i visoki tlak, gotovo da nije osjećala nikakve značajnije tegobe.

- Tek su me prije dvije godine počela boljeti koljena, ponekad se jednostavno ne mogu uspeti stepenicama. Ali idem na fizikalnu terapiju i bolje je. I umno treba biti fit. Treba željeti nešto i onda se to može i ostvariti - kaže Vera, dodajući da je svjesna svijeta oko sebe i svjesna je sebe, a ta joj svjesnost i prisebnost omogućuje kvalitetan život. Tužno je što mnogi i ne znaju da imaju osteoporozu, a mnogo je i mladih koji imaju porozne kosti.

Prošle je godine u ordinacijama obiteljske medicine evidentirano više od 110 tisuća osoba s osteoporozom, kod 98.207 osoba bolest je bez prijeloma. Velika većina su žene starije od 65 godina. Ali gotovo 3000 osoba ima dijagnosticiranu osteoporozu s patološkim prijelomom, rekla je dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze. Tim je povodom upozoreno da je tijekom epidemije koronavirusa važno nastaviti liječiti osteoporozu i sve druge bolesti.

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX


Više je faktora

Uz manjak estrogena nakon menopauze, loša prehrana, nedostatna tjelesna aktivnost, nasljedna sklonost, pušenje, prekomjerno uživanje u alkoholu i kavi te dugotrajno liječenje kortikosteroidima glavni su uzroci osteoporoze. Uzimanje nekih lijekova, ali i neke bolesti, mogu dovesti do osteoporoze. Uz dugotrajno liječenje kortikosteroidima, osteoporoza se povezuje uz kemoterapiju, uzimanje nekih diuretika, ali kosti može oslabiti i prekomjeran ili nedostatan rad štitnjače. Poznato je da mnoge bolesti nose rizik za razvoj osteoporoze, među njima su endometrioza, KOPB, skolioza, ali i šećerna bolest ovisna o inzulinu te oštećenje vida. Upravo od njih boluje i Vera Broz.

Iako šećernu bolest ima više od četiri desetljeća, na inzulinu je posljednjih pet godina. Centralni vid na lijevo oko je izgubila, zbog čega joj je teško čitati duže vrijeme. No to je, kako kaže, nikako ne sprečava da uživa u stvarima koje voli.

Tajnica je Hrvatskog društva za osteoporozu od njegova osnutka i aktivna je u svim akcijama koje organiziraju. U kasnim 90-im godinama prošlog stoljeća, kada su osnovani, o osteoporozi se nije govorilo niti znalo da je toliko učestala bolest.

- Mi smo započeli s pregledima i tada su mnoge žene, pa i muškarci, iako njih pogađa rjeđe, upućeni liječniku sa sumnjom na osteoporozu. U prvo vrijeme nije bilo ni toliko lijekova, a i one koje smo imali trebali smo plaćati i nabavljati u Austriji i Mađarskoj. Nakon toga na području osteoporoze mnogo se učinilo, razvijeni su lijekovi koji su dostupniji, lakše se podnose, imaju manje nuspojava i s osteoporozom je postalo lakše živjeti. Hrvatsko društvo za osteoporozu poticalo je osnivanje podružnica po cijeloj Hrvatskoj, svuda su se nastojala organizirati mjerenja gustoće kostiju, stručna predavanja i edukacije o životnim navikama koje mogu pomoći da se osteoporoza spriječi ili da se zaustavi propadanje kostiju koje u konačnici dovodi do prijeloma kostiju, što je najteža posljedica ove bolesti i može završiti smrću - kaže Vera Broz. Naglašava kako je važno zaustaviti propadanje kostiju, u čemu veliku ulogu imaju kretanje, odnosno vježbanje i prehrana, a važno je znati koji su rizični faktori za osteoporozu. Danas se manje-više zna da raniji ulazak u menopauzu, kao i nedovoljno kalcija u prehrani, povećavaju mogućnost razvoja osteoporoze. Puno prije nego što se ona razvije, treba pratiti stanje kostiju.



Odite na denzitometriju ako imate neke od ovih rizičnih faktora:

● ženski spol

● starija dob

● nježna konstitucija

● prethodni prijelomi, osobito kralježaka ili ponavljani padovi

● obiteljska predispozicija

● dugačka osovina femura

● pušenje

● prekomjerno pijenje kave

● nepodnošenje mlijeka (dugogodišnji niski unos kalcija)

● neaktivnost i mirovanje (produžena imobilizacija)

● nedovoljna izloženost suncu (vitamin D)

● izrazito neredoviti ciklusi

● rana menopauza

● prekomjerna tjelesna aktivnost (uz amenoreju)

● premala tjelesna težina (BMI < 19 kg/m2).


Uskoro besplatni pregledi mjerenja gustoće kostiju

S ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, Hrvatsko društvo za osteoporozu u sklopu kampanje "I to je osteoporoza, postupaj s pažnjom" organizirat će besplatne preglede mjerenja gustoće kosti kada to bude omogućavala epidemiološka situacija. Građani će se moći naručiti na broj telefona koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu i obaviti pregled koji im može spasiti život.

- Menopauza značajno ubrzava gubitak koštane mase i povećava rizik osteoporoze i osteoporotičnih prijeloma. Gotovo polovica žena rapidno gubi koštanu masu, u prvih pet do šest godina nakon menopauze za više od 20 posto. Stoga je izuzetno važno razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim rizicima za pojavu osteoporoze. Prvi korak je promjena životnih navika, koja uključuje prestanak pušenja, zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Primjena hormonskog nadomjesnog liječenja ima značajnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Važno je uputiti pacijenticu u rizike manjka estrogena. Ako se s estrogenima započne na vrijeme, točnije nakon menopauze, dobrobit primjene očitovat će se u zauvijek boljoj kosti i znatno manjem riziku od prijeloma. Dokazano je da estrogeni smanjuju rizik prijeloma za gotovo 50 posto ako se započne s primjenom u prve tri godine nakon menopauze i ako se koriste dugotrajno - objasnila je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, specijalistica ginekologije, predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu.

Linker
19. travanj 2024 15:20