SHUTTERSTOCK
Veća svijest

Utorak za dijabetes - akcija kojom se posvećuje više vremena onima s prikrivenim dijabetesom

Prama podacima Eurostata Hrvatska je zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi

Studeni je tradicionalno posvećen svijesti o dijabetesu čiji trend iz godine u godinu, raste. Prema posljednjim podacima CroDiab Registra u Hrvatskoj je u 2022. godini registirano 388.213 osoba s dijabetesom, međutim, ranija istraživanja ukazuju na to da je otkirveno tek 60 posto stvarno oboljelih osoba. Naime, prijašnje procjene, one iz 2019., govore da je stvarni broj značajno veći, oko 500.000.

Kampanja Utorak za dijabetes - senzibilizacija liječnika

Budući da je većina, čak 90 posto, onih s dijabetesom tipa 2, pokrenuta je akcija ‘Utorak za dijabetes‘ s kojom se želi postići simboličan cilj; da jedan dan u tjednu postane neformalni dan u kojem će liječnici nešto više vremena nego obično posvetiti otkrivanju neregistriranih ali i nekontroliranih pacijenata. Jedan od alata je i nedavno pokrenut preventivni program usmjeren na rano otkrivanje dijabetesa, laboratorijska pretraga HBA1c koju će u primarnim laboratorijima moći učiniti sve osobe s visokim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Važnosti dodatne senzibilizacije liječnika, a posebice onih u primarnoj praksi kroz ovu su akciju također podržale dijabetologinje iz KBC Zagreb i KBC Split, dr. sc. Ivana Kraljević i doc. dr.sc. Anela Novak koje smatraju da svi u sustavu zdravstva imaju zajednički cilj, spriječiti ili otkriti bolesti što ranije kako bi se što uspješnije liječile.

Svjetski dan dijabetesa - besplatno mjerenje šećera u krvi

U sklopu kampanje, čiju su vrijednost prepoznali Ministarstvo zdravstva i KOHOM, građani će 14. studenoga u prostorijama Zagrebačkog dijabetičkog društva, u Bauerovoj 19, od 10 sati do 17 sati moći besplatno provjeriti svoj šećer u krvi te se savjetovati se s dijabetologom i nutricionistom.

Linker
13. studeni 2023 15:19