Pomnožite vašu sreću s najmanjim dvoznamenkastim brojem - toliko ste više usrećili vašeg novog dlakavog člana obitelji, ali da, trebat će vam vremena za privikavanje.
 Foto: iStock
Ta slatka dlakava stvorenja

Udomili ste psa iz skloništa, i što sad?

Postavljanje pravila u novoj obitelji vrlo je važno. Psi vole jasno postavljene granice i pravila, iako ih možda u početku ne razumiju.

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger, www.klinika-kreszinger.com


Vaša obitelj odlučila je primiti u svoj dom novog kućnog ljubimca. I pronašli ste par očiju koje ste ugledali u novinama, na internetu ili u posjetu skloništu za napuštene životinje? Poželjeli ste nekom napuštenom i zanemarenom biću osigurati novi početak ili sve ono što nije ni sanjalo da postoji. Sreći nema kraja… ni vašoj ni njegovoj!

Uz osjećaj ispunjenog srca, znajući da ste nekoga spasili, čega trebate istovremeno biti svjesni? Kakve situacije očekivati i kako se pripremiti za životinje koje je netko napustio? Ne znamo ništa o njihovim navikama, možda ih uopće i nemaju? Kako se nositi s njihovim strahovima, kako im osigurati životni prostor koji će vas još više zbližiti? Koliko će trajati upoznavanje i koliko ćete se brzo prilagoditi jedno drugom?

Prvi dani

Prvih nekoliko dana u vašem domu posebno je važno. Vaš novi prijatelj sigurno će biti zbunjen i neće znati što može očekivati od vas, kao što ni vi ne znate što očekivati od njega. Postavljanje pravila u novoj obitelji vrlo je važno.

Psi, kao i djeca, vole postavljanje pravila i jasnih granica, iako ih možda u početku ne razumiju. Odredite gdje će vaš novi član obitelji provoditi većinu vremena. Promjena okoline za svako živo biće je stres, pod kojim možda na trenutak zaboravlja sve ono što je do tada naučilo.

Za početak pronađite u novom domu mjesto jednostavno za čišćenje, koje nije na prolazu, gdje nema puno buke. Prije dolaska psa u novi dom dajte mu vremena da se prilagodi na članove obitelji i upozna dotad nepoznate osobe. Pobrinite se da djeca znaju kako pristupiti psu. Pas mora imati svoj prostor i ležaj koji će biti samo njegov i koji će mu pružati toliko potrebnu sigurnost.

Foto: iStock
Vaš pas ima prošlost, a ona, čim je završio u skloništu, sigurno nije bajna, stoga mu primjerom pokažite da nisu svi ljudi isti i da u vas može imati povjerenja.

Morate se informirati

Prilikom preuzimanja psa odvojite vrijeme za razgovor s ljudima koji su se o njemu brinuli i koji ipak imaju malo više informacija o njegovu karakteru. Pitajte kada je pronađen, koliko je bio u skloništu, je li provodio vrijeme s drugim psima, možda s mačkama, i znaju li zašto je napušten i doveden u sklonište.

Hranjenje i odgoj

Ne zaboravite pitati što je pas jeo. Pokušajte primijeniti isti raspored hranjenja barem prvih nekoliko dana kako biste izbjegli pojavu probavnih smetnji. Želite li promijeniti vrstu hrane, učinite to tijekom tjedan dana postupnim dodavanjem dijela nove hrane onoj na koju je pas naviknut. Pas bi trebao jesti na potpuno zaštićenom mjestu i daleko od djece.

Prazne posude dobro je maknuti nakon hranjenja kako pas ne bi došao u situaciju da čuva hranu ili posudu. Poštivanjem rasporeda obroka i šetnji koji namjeravate zadržati u budućnosti pokazat ćete psu što od njega očekujete, ali i što on može očekivati od vas i kako će izgledati zajednički život.

Odgoj, ili nazovimo to usvajanjem novih navika, počinje čim uzmete psa. Pazite da uvijek koristite iste riječi koje ćete koristiti prilikom davanja uputa i tako se dogovorite sa svim ukućanima. To će umanjiti zbunjenost i pomoći psu da brže nauči naredbe ili upute. Niste li sigurni kako razgovarati s njim? Isprobajte i vidite na što najbolje reagira. Neke su mu riječi ili glasovi možda već poznati. Možda je najbolje krenuti u školu za pse i njihove vlasnike koja koristi pozitivnu motivaciju (kliker trening), tako ćete na početku provoditi više vremena zajedno.

Šetnja po kvartu

Nakon što stignete kući, odvedite psa u šetnju na mjesto gdje ćete najčešće šetati, pokažite mu kvart, park i mjesta na kojima će obavljati nuždu. Neka se privikava na prostor i polako se oslobodi. Dolazak u novi dom s novim ljudima, novim mirisima i zvukovima može ga uplašiti i tako utjecati na promjenu u ponašanju.

Razmišljate li o tome da pas provodi vrijeme dok je sam kod kuće u boksu ili kavezu? U tom slučaju ostavite mu vrata kaveza otvorena dok ste zajedno kod kuće, kako bi mogao ulaziti i izlaziti po volji i tako stekao osjećaj sigurnosti i zaklona u prostoru koji mu je i namijenjen. Prvih nekoliko dana pokušajte mu osigurati miran i tih životni prostor, bez previše uzbuđenja, bez posjeta drugih pasa ili djece iz susjedstva. Iz kaveza možete početi i hranjenje, odlaske u šetnju ili igre.

Od prvog dana vaš pas će se trebati naviknuti i na vrijeme kada je potpuno sam. Nemojte popuštati ili ga tješiti ako plače kada ga ostavite samoga. Za početak to treba biti nakratko i u prostoriji u kojoj će boraviti ili na nekoliko minuta u stanu. Ako je bio hrabar i nije se bojao kratkog rastanka, treba ga pohvaliti za dobro ponašanje, dati mu žvakalicu ili igračku.

Foto: iStock
Djeca su spontana i nerijetko nepromišljena pa nije uputno ostavljati ih same s psom u trenucima dok se on još nije naviknuo na sve ukućane. Samo jedan nagli pokret kod psa može izazvati strah zbog kojega bi mogao pokazati zube, pa čak i ugristi dijete.

Igra djece i pasa

Mnogu djecu ugrize vlastiti, susjedov ili prijateljev pas. Stoga je važno imati psa pod nadzorom kad se igra s djecom. Mnogi psi toleriraju mnogo toga od djece unutar obitelji na koju su navikli, no ne toleriraju dijete koje ne poznaju ili im nije blisko. Djeca koja dolaze u goste ponašaju se drugačije, što može zasmetati psu ili ga izazvati.

Nikad ne ostavljajte dijete samo s novim psom.

Igrajte se sa psom ne previše grubih igara koje ga potiču na dobro raspoloženje. Igračke stimuliraju psa na igru i zabavu i sprečavaju dosadu koja može dovesti do toga da on sam potraži zabavu igrajući se, recimo, s namještajem, što često završi uništenim dijelovima pokućstva, jer pas ne vidi razliku između svog drvenog štapa i noge stolca.

Nikako ne zaboravite...

Dolazak novog člana obitelji velik je događaj za sve, a prijateljstvo koje s njim dolazi zauvijek će promijeniti vaš život. Budite odgovoran vlasnik, a zauzvrat će vaša obitelj i ljubimac kao njen član živjeti u harmoniji i ljubavi.

Linker
18. travanj 2024 19:22