Čišćenje ne mora biti muka.
 Foto: Istock
Bakini savjeti

Učinkoviti pomagači - pomoću ovih namirnica možete očistiti i kuću

Otvorite ormariće u kuhinji i smočnici. Pronaći ćete dragocjene pomagače za održavanje kućanstva čistim i urednim.

KRUH ZA BIJELE ZIDOVE

Komadiće sredine kruha stavite u košaricu i ostavite u prostoriji želite li ukloniti miris svježeg laka. Osim toga, kruh poput gumice briše tamne mrlje nastale na zidovima od grijanja.

OPERITE RUKE ZOBENIM BRAŠNOM

Za pranje vrlo prljavih ruku, recimo nakon radova u vrtu ili garaži, upotrijebite kašu pripremljenu od vode i zobenog brašna. To je vrlo djelotvoran i posve prirodan piling za ruke.

KEČAP VRAĆA SJAJ SREBRU

Zahvaljujući svojoj kiselosti kečap vraća sjaj srebrnim površinama. Stavite malo kečapa u zdjelicu, dobro promiješajte pa četkicom za zube zahvatite malu količinu i istrljajte srebrnu površinu.

RIŽA JE RJEŠENJE ZA USKE BOCE

Želite li očistiti dno boce ili vaze s uskim grlom, napunite je do polovice vrućom vodom, pa dodajte punu žlicu sirove riže. Bocu (vazu) dobro začepite i protresite; riža bi trebala olakšati skidanje taloga.

CRNI ČAJ UKLANJA HRĐU

Zahrđali pribor za vrt uronite u veću posudu (ili kantu) u koju ste ulili veću količinu crnog čaja. Namačite alat pet do šest sati pa ga istrljajte krpom (ali s rukavicama da vam ruke ne potamne).

KUKURUZNI ŠKROB PROTIV MRLJA

Kukuruzni škrob možete koristiti za uklanjanje masnih mrlja s tepiha i tapisona. Pospite ga po zaprljanoj površini, ostavite da djeluje 15 do 30 minuta i zatim usišite usisavačem.

MINERALNA VODA ZA TIPKOVNICU

Za čišćenje tastature računala može poslužiti gazirana mineralna voda. Natopite njome komad vate pa njime dobro istrljajte tipke i sve udubine.

GAZIRANA PIĆA INOKSU DAJU SJAJ

Colu i ostala gazirana pića možete upotrijebiti za vraćanje sjaja sudoperu izrađenom od inoksa. Istrljajte ga krpom koju ste natopili gaziranim pićem, a zatim dobro ulaštite čistom, suhom, mekanom krpom.

UKLANJANJE TRAGOVA MOTORNOG ULJA

Za čišćenje mrlja od motornog ulja s poda garaže pospite sodu bikarbonu po zaprljanoj površini, poprskajte s malo vode i ostavite preko noći. Zatim istrljajte četkom i pod će biti čist.

ZA ODRŽAVANJE NAMJEŠTAJA

Želite li ukloniti mrlje od tinte, flomastera i boje s namještaja i zidova, nanesite na mrlju tanak sloj paste od sode bikarbone razmućene s vrlo malo vode. Ostavite desetak minuta i zatim uklonite vlažnom krpom.

Soda bikarbona čisti i izbjeljuje

Šalice bez mrlja

Za uklanjanje tamnih mrlja od čaja i kave s dna i rubova šalica dovoljno je napuniti ih mješavinom vode i sode bikarbone u omjeru 2:1. Ostavite preko noći pa istrljajte spužvom i isperite pod mlazom vode.

Za blistave umivaonike

Soda bikarbona odlična je za čišćenje naslaga nečistoća i kamenca s umivaonika i sudopera od porculana i inoksa, bez opasnosti od pojave ogrebotina. Potrebno je otopiti četiri žlice sode bikarbone u četiri žlice vode pa rastvorom pomoću spužve istrljati zaprljane površine. Mješavina je odlična i za čišćenje unutrašnjih stijenki hladnjaka.

Čist kuhinjski pribor

Soda bikarbona uklanja naslage masnoće i nečistoće iz utora raznih metalnih kuhinjskih pomagala i metalnog pribora za kuhanje. Dvije žlice praha promiješajte u žličici vode pa dobivenom smjesom pomoću stare četkice za zube istrljajte prljave površine.

Linker
18. travanj 2024 06:11