Od 15. do 19. ožujka

U Zagreb se vraća Festival svjetla, i to na 28 lokacija

Ove godine, uz domaće, odazvali su se i strani umjetnici iz Njemačke, Nizozemske, Francuske i Italije

Peti Festival svjetla Zagreb, kao uvod u proljetni dio turističke godine u glavnom hrvatskom gradu, održat će se od 15. do 19. ožujka i predstavit će 33 svjetlosne instalacije domaćih i stranih umjetnika na 28 lokacija, najavila je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), organizator te manifestacije.

Lokacije festivala i ove su godine na zagrebačkom Gornjem i Donjem gradu, među kojima ima i novih, poput parka Ribnjak, Stare Vlaške, Trga bana Jelačića, Dolca, Trga žrtava fašizma i drugih, a na svima će umjetnost svjetlosnih tehnologija predstavljati proljeće i dobre emocije te tematizirati aktualne teme poput otuđenosti, klimatskih promjena, ali i sreću i ljubav.

Promocija grada

"Festival svjetla od početka privlači puno publike, što očekujemo i ove godine, a potvrđeno je da zbog toga u Zagreb dolazi i puno turista, kojih je primjerice lani za taj festival bilo 20 posto više nego u vrijeme festivala 2019. godine", istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld. Važnim smatra što su se i ove godine, uz domaće, odazvali i strani umjetnici iz Njemačke, Nizozemske, Francuske i Italije, koji će, nada se, svojim instalacijama oduševiti publiku jer mnogi od njih to predstavljaju i diljem svijeta.

Na pitanje novinara, kazala je kako je proračun za sam festival oko 640 tisuća eura, dok još 180 tisuća ulažu u promotivnu off i online kampanju na više tržišta. Gosti na Festivalu ove su godine JUK Tvrđava kulture Šibenik, čija se ravnateljica Gorana Barišić Bačelić najavila da će predstaviti multimedijalnu instalaciju "Outside the Wall" za Tvrđavu sv. Ivana, otvorenu prije devet mjeseci. "Drago nam je da sudjelujemo na zagrebačkom festivalu, jer je i Šibenik vezan za svjetlost, budući je među prvima u svijetu još 1895. dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, a i u svom radu koristimo svjetlosne efekte", kazala je.

Festival se održava u suradnji s brojnim partnerima te uz podršku Grada Zagreba, čiji je gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo važnost te manifestacije za pozitivno razmišljanje i promociju grada.

Ulaz besplatan

"Lijepo je vidjeti grad kada zasja i pun ljudi koji šetaju s osmijehom i unatoč tome što je puno toga oštećeno potresom. Zahvaljujem TZGZ-u i svima na pripremi jer to dobro dođe Zagrebu koji se sve više profilira i kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja za svako godišnje doba pripremi jedno veliko važno događanje. A i to što dolaze i rade razni umjetnici nije samo estetika svjetla nego i edukacija i propitivanje raznih aktualnih trendova i problema”, istaknuo je Tomašević. Poručio je i da se na festivalu koriste led žarulje i svjetla koja manje troše struju, kao i da mu je drago što Zagreb taj festival ima među više od 20 gradova u Europi.

Na sve lokacije festivala ulaz je besplatan, a bit će otvorene svaki dan od 18 do 23 sata.

Linker
20. travanj 2024 05:02