FOTOGRAFIJE: MIHAILOMILOVANOVIC GETTY IMAGES
kukanje i jadanje

U ‘šarmantnim‘ manipulatorima nema ništa ŠARMANTNO

Sigurno najopasnije ponašanje koje ćete sresti u svojoj poslovnoj, ali i privatnoj okolini je izigravanje žrtve

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Manipulacija je manipulacija kako god se provodila. Naravno da postoje tehnike koje su suptilnije i izgledaju kao prijateljsko ponašanje dok ustvari to uopće nisu. Možda niste poput mene da vam pretjerano laskanje smeta. Ako niste, morali bi znati da je pretjerano korištenje šarma i laskanje u pravilu oblik 'pasivne agresije'. Mislim da u tome nema ništa pasivno, ali može svakako biti opasno. Osobe koje vam se pretjeranim zavođenjem ili laskanjem žele približiti često imaju puno drugačije namjere od onih koje vi možete predvidjeti.

Još jedna od opasnijih tehnika manipulacije je poricanje. Koliko puta vam se dogodilo da osoba poriče nešto što se stvarno pred vašim očima desilo? PORICANJE takve vrste je zaista bolest i ako je to način na koji vam se netko obraća budite sigurni da je ŽEŠĆI manipulator. Poricanje bi vas zapravo u osnovi trebalo natjerati da počnete sumnjati u sebe i da se uhvatite u mrežu manipulatora.


Sažaljenje

Selektivna nepažnja je još jedan zgodan alat ako koristite strategiju manipulacije. Kad namjerno ignorirate sms-ove, telefonske pozive ili elektroničku poštu - šaljete poruku. Ne samo da nemate vremena za gluposti (čak i kad one to nisu) već i da smatrate drugu osobu manje važnom ako to radite konstantno.

Sigurno najopasnije ponašanje koje ćete sresti u svojoj poslovnoj, ali i privatnoj okolini je izigravanje žrtve. Korištenje pretjeranih primjedbi o nesrećama koje su prošli, ljudi gotovo uvijek koriste da bi izazvali sažaljenje. Nakon toga vi ćete sigurno biti obzirniji, pažljiviji i topliji prema osobi koja pati. Nećete razmišljati da li je to napravila namjerno i koliko zapravo istine ima u njezinom kukanju! Ako niste istrenirani - jednostavno ćete biti empatični što je u ovom slučaju sasvim krivo. Čim osjete vašu empatiju takve osobe nastavljaju dalje kako bi dobile to što su željele - vašu pažnju, slobodan dan, smanjeni obim posla ili neku beneficiju. I uvijek je baš tako. S obzirom na to da živimo u okružju u kojem je KUKANJE I JADANJE prihvatljivo i svakodnevno - to više i ne primjećujemo. Osvijestite se – u 'šarmantnim' manipulatorima nema ništa ŠARMANTNO.

Linker
16. travanj 2024 23:47