Kako bolje i više spavati?

 SHUTTERSTOCK
Isprobajte ih

U ovoj dobi ljudi imaju najviše problema sa spavanjem, ali ne brinite se, uz nekoliko trikova možete to promijeniti

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, istraživači su pronašli odgovore na to koja dobna skupina najmanje spava

Vjerojatno ste primijetili da u određenim razdobljima života drugačije spavate. Međutim, znate li kako se potreba za snom mijenja tijekom života? U novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, istraživači su pronašli odgovore, uključujući i to koja dobna skupina najmanje spava. Evo što su pronašli.


Kako se spavanje mijenja s godinama?

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke iz National Health and Nutrition Examination Surveya, koje uključuje preko 11 tisuća sudionika, najmlađi su imali tek šest godina. Sedam dana su sudionici nosili akcelerometre koji prate kretanje, a potom i san.

Na temelju njihovih otkrića, čini se da trajanje sna smanjuje kako se približavamo srednjoj dobi, a povećava se nakon srednje dobi. Točnije, otkrili su da je 40 godina dob kad Amerikanci u prosjeku najmanje spavaju. U dobi od 50 godina, trajanje sna se ponovno povećava.


Kako imati kvalitetan san bez obzira na dob?

Možda i niste u četrdesetima, ali jednostavno želite imati duži i kvalitetniji san. Zato kvalitetan san su vam potrebni neki rituali, a postoji i nekoliko metoda koje vam mogu pomoći u tome.

Dosljedan raspored

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj san je dosljedan raspored odlaska na spavanje i buđenja. Čak i tijekom vikenda, nastojte leći i probuditi se otprilike u isto vrijeme. To će vam pomoći regulirati cirkadijalni ritam kako biste mogli lako zaspati svake noći i lako se probuditi.

Suplementi za spavanje

Uz dosljedan raspored spavanja, dodaci prehrani vam mogu pomoći. Melatonin i magnezij su dodaci koji vam mogu pomoći da zaspite brže i dulje spavate, možete ih uzeti i bez recepta. Naravno, ako imate već dugo problema s nesanicom, razgovarajte s obiteljskim liječnikom.

Krećite se

Certificirani stručnjak za spavanje Michael J. Breus ističe da je potrebno tijekom dana napraviti nešto za tijelo zbog čega će ono trebati odmor.

Drugim riječima, ako vaše tijelo nije umorno na kraju dana, teže ćete zaspati. Samo zapamtite, intenzivna tjelovježba pred spavanje zapravo može biti previše stimulirajuća, stoga naporan trening odradite tijekom dana, a smirujuće aktivnosti ostavite za večer.

Izbjegavajte određene namirnice i pića prije spavanja

Znate i sami da ne biste trebali popiti šalicu kave prije spavanja. No, postoji još nekoliko prehrambenih trikova koje možete iskoristiti. Izbacite kofein, neke studije sugeriraju da ga ne pijete najmanje šest sati prije spavanja, a ako pijete alkohol, Breus savjetuje da se ograničite na dva pića te uz svako popijete čašu vode. Isto tako, alkohol biste trebali prestati piti barem tri sata prije spavanja.

Ritual opuštanja

Posljednje, ali ne i najmanje važno, nikada ne podcjenjujte važnost opuštajuće rutine za dobar san. Pronađite nešto za sebe, ali razmislite o prigušenom svjetlu, umirujućim mirisima, umirujućim čajevima i hladnoj spavaćoj sobi. I ne zaboravite na suplemente za spavanje. Što se tiče onoga što treba izbjegavati, razmislite stvarima koje stimuliraju vaš mozak, kao što su telefoni, televizori, jaka svjetla itd.

Linker
25. travanj 2024 20:50