Još imate dovoljno vremena za ideje i listu za kupovinu poklona. No, ako vam ni smišljanje nikako ne ide pojednostavite stvar do maksimuma.
 Foto: Istock
Krenule su pripreme

Tri blagdanske odluke koje bismo trebali donijeti bez grižnje savjesti

29. studeni 2018.
Predblagdanski ugođaj sve je jači, a oni organiziraniji već su obavili i dio blagdanskih priprema. Za one malo manje organizirane slijede tri 'last minute' savjeta za brzu i jednostavnu organizaciju blagdana bez stresa.

Nedostatak vremena nameće prilagodbu u planiranju, a to najčešće znači spuštanje kriterija. U slučaju blagdanskih priprema to se prvenstveno odnosi na čišćenje kuće i na pripremu hrane.

Velik broj ljudi doživljava za vrijeme blagdana jednaki ili čak veći stres nego na poslu. No, dok poslovno okruženje nameće neka svoja pravila i tjera nas da se prilagođavamo, blagdanske pripreme si vrlo često zakompliciramo upravo mi sami.

Ako zbog ostalih obaveza počinjete s blagdanskim pripremama u zadnji čas, prije svega spustite kriterije i fokusirajte se na kvalitetu vremena s najbližima, a ne na formu i očekivanja. Time ćete u startu smanjiti pritisak koji proizlazi iz mnogobrojnih pripremnih zadataka vezanih za prostor, vrijeme i novac.

DONESITE OVE ODLUKE BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

1. PROVEST ĆU MANJE VREMENA U KUHINJI

Iskoristite vrijeme bez odlaska na posao za odmor i druženje za koje inače imate premalo vremena. Tradicija okupljanja oko blagdanskog stola je važna i mnogim obiteljima jedini dio godine kada su istinski zajedno, ali nitko neće uživati, a vi najmanje ako ćete biti premoreni zbog pečenja sedam vrsta kolača.

Donesite odluku o manje kuhanja koliko god je to moguće. Ako ne ugošćujete druge nego ste vi gost kod nekoga, uračunajte to u svoje planove kuhanja i nabavke.

U plan kuhanja koje ne možete izbjeći svakako uvrstite ona jela koja možete pripremiti u većoj količini i zamrznuti za dane koji slijede.

2. GENERALNO ČIŠĆENJE NIJE NUŽNO

Iscrpljeni od posla i svakodnevnog tempa gledate u kalendar i razmišljate kada ćete stići sva ta pranja i čišćenja do Badnjaka. A što bi se desilo da malo spustite kriterije i umjesto pranja zavjesa prošećete po gradu za vrijeme Adventa, kupite možda ostatak poklona i popijete kuhano vino u dobrom društvu?

Uredan i čist dom svakako jest dio slike o ugodnim blagdanima, ali probajte primijeniti zlatno pravilo organizacije koje glasi - savršeno je neprijatelj dobrom.

3. NEĆU KOMPLICIRATI S POKLONIMA

Još imate dovoljno vremena za ideje i listu za kupovinu poklona. No, ako vam ni smišljanje nikako ne ide pojednostavite stvar do maksimuma.

Odvojite petnaestak minuta vremena i popišite sve osobe koje želite darivati. Odaberite 'neutralne' poklone kao što su poklon bonovi, mirisne svijeće, vino ili kozmetički poklon paketi i dopišite svoj izbor kraj svakog imena.

Ovisno o količini i trošku odlučite o načinu i vremenu kupovine i vrijeme odlaska u kupovinu svakako upišite u svoj planer.

Teme
Linker
19. rujan 2021 06:42