Zapamtite, nikad nije kasno!
 Getty Images
Gibajte se!

Tjelesna aktivnost u srednjoj dobi produljuje život!

Novo je istraživanje pokazalo kako je porast aktivnosti bio povezan sa manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka!

Sredovječne i starije osobe koje tjedno vježbaju minimalno preporučeno vrijeme mogu živjeti dulje od vršnjaka koji život provode sjedeći, pokazuje novo britansko istraživanje. Tjelesna aktivnost odavno je povezana s nižim rizikom za kardiovaskularne bolesti i određene vrste karcinoma.

Novo je istraživanje pokazalo kako je porast aktivnosti, što znači prelazak sa sjedilačkog načina života u aktivni (to je po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije najmanje 150 minuta tjedno umjerene tjelesne aktivnosti) bio povezan sa 24 posto manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, 29 posto manjim rizikom od kardiovaskularnih smrti i 11 posto manjim rizikom od smrti od raka u usporedbi s onima koji su nastavili živjeti neaktivno.

Znanstvenici ističu kako nikad nije kasno uvesti tjelesne aktivnosti u dnevni ritam kako bi se uživalo u duljem zdravijem životu.

Izračunali su da bi se s najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti tjedno moglo spriječiti 46 posto smrti povezanih s tjelesnom neaktivnosti.

Rezultati studije potkrepljuju dokaze koji sugeriraju da promjene navika vježbanja kasnije u životu mogu rezultirati promjenama. Druge studije utvrdile su pak da početak vježbanja može poboljšati krvni tlak, razinu šećera u krvi, razine kolesterola... Zaključak je kako uvođenje tjelesnih aktivnosti u srednjim godinama može produljiti životni vijek.

Linker
22. travanj 2024 17:19