SHUTTERSTOCK
božićno ludilo

Tip sagorijevanja kojem smo naročito podložni u ovom blagdanskom periodu - kako ga izbjeći?

Lijepo je i dobro davati sebe drugima, u to nema sumnje, no neprekidno vođenje brige o svemu umjesto svih i davanje sebe na sve strane i na svim frontovima odličan je recept za sagorijevanje


Vrijeme darivanja može biti...jednostavno previše. Koliko god željeli učiniti sve (kupiti svima poklone, obići sve adventske zanimljivosti, otići na sve zabave), ako to zaista učinite, izlažete se riziku od sagorijevanja. Uz to, vrlo je vjerojatno da radite mnogo toga za druge, što je često (ali ne i uvijek) slučaj ako ste žena. „Sindrom davatelja” je termin koji su skovale Amelia i Emily Nagowski u svojoj poznatoj knjizi Burnout, a predstavlja tip sagorijevanja kojem smo naročito podložni u ovo doba godine. Evo kako da ga prepoznate i izbjegnete kako biste mogli uživati u obitelji i prijateljima bez da se pritom nepotrebno iscrpljujete.


Kako davanje sebe izaziva sagorijevanje?

Lijepo je i dobro davati sebe drugima, u to nema sumnje, no neprekidno vođenje brige o svemu umjesto svih i davanje sebe na sve strane i na svim frontovima odličan je recept za sagorijevanje. Problem je kad ljudi misle da je pomaganje drugima način da sami nekako prođu kroz vlastiti stresni ciklus. Umjesto da brinete o sebi, brinete o svima drugima na vlastitu štetu.

Pomažete u organizaciji dječje školske zabave. Organizirate sajam za darivanje igračaka za djecu koja su potrebita. Obavljate božićnu kupovinu za svoju obitelj, obavljate je i umjesto supruga i umjesto djece. -

Da smo naumili stvoriti sustav za sagorijevanje polovice populacije uslijed emocionalne iscrpljenosti, ne bismo mogli smisliti ništa učinkovitije - kaže Emily Nagowski. Kad obavite sve te blagdanske zadatke, i dalje vas čeka posao: kuća je u neredu i u zaostatku ste s redovitim obavezama. Obiteljski stres je obično viši u ovo doba godine. I vjerojatno sada već znate kakav je to osjećaj doživjeti takvo sagorijevanje. Zapravo ste poduzeli sve da postanete mrzovoljni, umorni pa čak i ne baš dobrog zdravlja, zapravo na pragu ste da se razbolite.


Kako izbjeći blagdansko sagorijevanje

Uočavanje znakova sagorijevanja kod sebe prvi je i osnovni način za preživljavanje blagdana i izbjegavanje sagorijevanja. Sestre Nagowski kažu da trebate pratiti kako se osjećate kad se dajete nekome tko vas podržava i uzvraća za usporedbu s onima koji, što im više dajete, to više smatraju da imaju pravo uzimati od vas. Naravno, djeca će upasti u kategoriju onih koji ne uzvraćaju, no odrasle osobe oko vas trebale bi također davati, odnosno uzvraćati, a ne samo uzimati od vas. Ako to ne čine, trebali biste im ili okrenuti leđa ili im na jasan način dati do znanja da trebaju pomoći ili manje očekivati. Ako je takva osoba vaš partner, sestre Nagowski predlažu da pročitate knjigu Fair Play: A Game-Changing Solution for When You Have Too Much to Do (and More Life to Live) autorice Eve Rodsky. Ako je, pak, riječ o nekom od vaših znanaca, prijatelja, vašem šefu ili članovima šire obitelji, morate učiniti ono što vam vjerojatno teško pada, a to je vježbati kako da kažete „ne”, „Ne mogu to sada učiniti” ili da jednostavno postanete nedostupni.

Primjerice, ako ste inače uključeni u neke programe volontiranja i od vas se očekuje da nastavite s tim i u posljednja dva tjedna Stare godine, uz sve vaše obaveze na poslu, božićne kupovine i vaše mentalno zdravlje koje također traži malo pažnje u ovo doba godine, jednostavno nemojte odgovoriti na pozive. Možete to nazvati „trijažom”. Kad se previše toga događa odjednom, preletite svoj popis svega što morate učiniti i počnite križati stvari koje mogu čekati. Možete opet volontirati u siječnju, no u prosincu morate raditi i obavit još tonu drugih stvari.


Kako nadvladati ovaj sindrom

Još jedna vještina za preživljavanje za koju sestre Nagowski kažu da je morate usvojiti ako patite od sindroma davatelja jest da počnete „slaviti odmor i uživanje” drugih oko vas. Naime, one smatraju da osobe s ovim sindromom, ne samo da osjećaju da one same moraju sve činiti, već počinju zamjerati i svima drugima tko ne radi isto toliko kao one. Umjesto da pomislite ili kažete nešto sarkastično kad vam prijatelj prizna da je preskočio kaotičan blagdanski obiteljski ručak kako bi malo bio sam i u miru kod kuće te mislite u sebi kako biste i vi voljeli učiniti isto, ali „jednostavno ne možete” i zamjerate mu što je on sposoban izvući se, budite sretni što se odmorio jer mu je odmor očito bio potreban. Možda biste mogli razmisliti o tome da ranije odete s blagdanskog okupljanja vaše obitelji kako biste djecu stavili na spavanje prije nego što od umora postanu nemogući i učine da požalite za svaku svoju odluku koju ste ikada donijeli.

Ili, umjesto da budete ljubomorni što vaša sestra koja nema djece Novu godinu slavi na nekom koncertu, budite sretni zbog nje. Pokušajte nešto od te radosti i užitka priuštiti sebi, primjerice ušuškajte se ispod dekice i pogledajte dobru komediju. Izađite na svjež zrak, prošećite i gledajte zvijezde. Ili jednostavno zavrištite u bezdan.

Linker
25. travanj 2024 13:20