SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

TikTok trend s više od 200 milijuna pregleda: Može li ovaj jeftini napitak zaista izliječiti prehladu u trenu?

Jedna od najvažnijih prednosti luka je to što je pun organskih biljnih spojeva uključujući antioksidanse i flavonoide

TikTok opet ima lijek, a više i ne brojimo koji je to po redu. Ovoga puta se radi o vodi od luka, a u nekoliko objava ovaj je trend već prikupio više od 200 milijuna pregleda. Prema brojnim korisnicima, recept s lukom ubrzava oporavak od respiratornog sincicijskog virusa (RSV), infekcija sinusa, prehlade i kašlja, a može olakšati i simptome astme, poboljšati zdravlje crijeva i krvnog tlaka, a mnoge su zdravstvene tvrdnje povezane s ovom napitkom. No, što o njoj kažu stručnjaci?


Kako je nastao trend?

Ako ste korisnik TikToka sigurno ste vidjeli i razne druge trikove s lukom, primjerice neki ih stavljaju u čarape preko noće da bi ozdravili ili u kut kuće da kao prirodni pročišćivač zraka.

Najnoviji trend proizlazi iz dominikanske tradicije korištenja čaja od luka za zdravlje. Ovisno koje TikToker pratite, ovaj napitak možete napraviti tako da narežete crveni ili žuti luk (nikada bijeli), pomiješate ga s filtriranom vodom i ostavite da odstoji preko noći prije nego što popijete. Isto tako, možete zajedno prokuhati nasjeckani luk i vodu i odmah konzumirati.

- Da budem iskrena, pomisao na pijenje vode od luka zvuči grozno. Međutim, zdravstveni benefiti utvrđeni su u znanstvenoj literaturi, a razne kulture stoljećima koriste luk u svakakve terapeutske svrhe - rekla je Brianna Wieser, dijetetičarka klinike Mayo, za Well+Good.


Koji su zdravstveni benefiti luka?

Luk je jedna od najstarijih namirnica poznata povjesničarima, a njegova kulinarska i medicinska upotreba seže do prije više od 5000 godina. Isto tako, ova "stara" biljka se već tada koristila kao pojačivač okusa i dodatak zdravoj prehrani.

Iako se najčešće govori o zelenom lisnatom povrću kao o najzdravijem, bijelo povrće, kao luk, ima posebne nutritivne benefite. Prepun je hranjivih tvari poput vitamina, minerala, antioksidansa i drugih biljnih spojeva.

- On nudi vitamin C, hranjivu tvar za koju je poznato da podržava zdrav imunološki sustav koji je važan u borbi protiv virusa ili infekcije - kaže Bianca Tamburello, registrirana dijetetičarka u FRESH Communications.

Uz to, bogat je kalijem, mineralom i elektrolitom koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu, potiče zdravlje mišića i regulira srčani ritam. Osim toga, pruža impresivne količine vitamina B folata i B6, a oba su važna za rast stanica, razinu energije i optimalan metabolizam.

Jedna od najvažnijih prednosti luka je to što je pun organskih biljnih spojeva uključujući antioksidanse i flavonoide poput kvercetina, kempferola i organosumpornih spojeva. Zapravo, istraživači su otkrili da luk sadrži 25 različitih flavonoida, što ga čini jednim od najvećih izvora u prehrani. Ovi biljni spojevi jako su učinkoviti u borbi protiv štetnih bakterija, smanjenju upale i uklanjanju slobodnih radikala u tijelu.

Kvercetin je također snažan antihipertenziv, što znači da može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Također se pokazalo da štiti mozak od neurodegenerativne poremećaja.

Biljni spojevi u luku koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu zapravo će inhibirati osteoklaste (stanice koje razgrađuju koštano tkivo) na iznimno koristan način. Jedna je studija otkrila da su žene starije od 50 godina koje su svakodnevno jele luk imale pet posto veću gustoću kostiju od onih koje su ga jele jednom mjesečno ili rjeđe, a česta konzumacija luka mogla je smanjiti rizik od prijeloma kuka za do 20 posto.

Studije su također pokazale da konzumacija luka može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i kolesterola, poboljšati metabolički sindrom, pa čak i regulirati šećer u krvi. Uz to, smanjuje rizik od raka debelog crijeva, raka jajnika i raka želuca.

Trebate li početi piti vodu s lukom?

Jedna važna stvar koju treba znati je da su, kada su u pitanju hranjive tvari i biljni spojevi, neki topljivi u vodi, dok su drugi topljivi u mastima. Na primjer, ako ste jeli salatu punu zdravih vitamina topivih u mastima s preljevom za salatu bez masnoće i bez drugih izvora masti, vašem tijelu neće dobiti te moćne hranjive tvari.

Kad je riječ o luku, svi flavonoidi su topivi u vodi, kao i vitamini B skupine, vitamin C te svi minerali uključujući i kalij. Tako da kada je luk u vodi, on će isprati te hranjive tvari u vodu kako bi stvorio napitak bogat hranjivim tvarima koji može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

- Unatoč zdravstvenim dobrobitima luka, sposobnost našeg tijela da se izliječi i oporavi od bolesti mnogo više ovisi o našim svakodnevnim životnim navikama kao što su cjelokupna prehrana, tjelesna aktivnost, san i upravljanje stresom nego ispijanje čaše vode s lukom dok smo bolesni - kaže Wieser.

Dakle, iako voda s lukom sigurno neće naškoditi vašem zdravlju, ne postoji nijedno istraživanje koje podupire učinkovitost vode s lukom u ubrzavanju oporavka od RSV-a, infekcija sinusa ili prehlad - kaže Tamburello.

Linker
16. travanj 2024 01:23