FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Hidroterapija

Terapija vodom psima može olakšati simptome artritisa, oporavak nakon ozljede, ali i još mnogo toga

Terapija vodom može psima donijeti dobrobiti i kod neuroloških problema, ozljeda ligamenata i drugih ortopedskih ozljeda i stanja

Hidroterapija za pse razvila se nakon otkrića da hodanje kroz vodu godi trkaćim konjima - ubrzo je ta metoda bila prilagođena za hrtove koji sudjeluju u utrkama, izumljene su potom i podvodne pokretne trake za pse, nakon čega se terapija vodom proširila na pse općenito. Svodi se uglavnom na plivanje i hodanje kroz vodu.

- Vježbanje u vodi može biti rekreativno, kao što mnogi ljudi i rade sa svojim ljubimcima, ali može biti i dio strukturiranog programa čiji je cilj olakšanje simptoma artritisa, oporavak nakon ozljede ili operacije ili podizanje kondicije - kaže dr. Tari Kern, veterinarka i terapeutkinja pasa.


Blago vježbanje

Terapija vodom može psima donijeti dobrobiti i kod neuroloških problema, ozljeda ligamenata i drugih ortopedskih ozljeda i stanja, u mršavljenju, kod metaboličkih stanja kao što su dijabetes i Cushingov sindrom koji mogu izazvati atrofiranje mišića. Plivanje je dobro za kardiovaskularni sustav, djeluje na glavne mišiće i povećava ukupnu potrošnju kalorija, no vrlo ga je teško provoditi kao ciljanu vježbu za pse, kaže dr. Kern. Podvodne trake omogućuju bolju kontrolu psa u sklopu programa vježbanja i mogu biti specifičnije, jer se dubina vode i brzina trake mogu lako prilagođavati cilju terapije i mogućnostima psa. Imate li uvjete, pseću hidroterapiju možete u nekoj mjeri provoditi kod kuće.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Za male pasmine već će i dječji bazen na napuhavanje biti dobar. No, općenito treba imati na umu da plivanje ne leži svim psima jednako i da dok plivaju, psi moraju biti pod nadzorom. Dr. Kern preporučuje prsluk za plivanje u slučaju da se pas umori ili zatreba pomoć. Psa koji ne uživa u vodi ne treba prisiljavati na takve aktivnosti. Ako veterinar misli da bi plivanje bilo dobro za psa, a vaš pas ne voli vodu, najbolje je potražiti profesionalnog terapeuta koji mu može pomoći da se privikne na vodu. Ako je cilj hidroterapije liječenje, a ne samo vježbanje, dr. Kern preporučuje isključivo profesionalne tretmane. Pokazuje li pas bilo kakve znakove stresa, odmah prekinite aktivnost.

Psima koji su pod stresom ili su anksiozni može skočiti tlak ili se ubrzati puls, drugi mogu paničariti i bacati se po vodi i tako ozlijediti mišiće leđa. Cilj hidroterapije je blago vježbanje i sve što je suprotno tome znak je da aktivnost treba odmah prestati.

Linker
25. travanj 2024 14:54