Jeste li i vi perfekcionist?

 SHUTTERSTOCK
Iskoristite ga

Terapeutkinja otkrila što se krije iza svake vrste perfekcionizma! Imamo i kviz koji će vam u tome pomoći

Terapeutkinja Katherine Morgan Schafler je osjećala da trči za savršenstvom baš kao i mnogi njezini klijenti pa je odlučila napisati knjigu o tome

Terapeutkinja Katherine Morgan Schafler u jednom trenutku svog života imala je sve što je željela. Bila je u sretnom braku i imala je uspješnu terapeutsku praksu s kojom je često radila za Google. No, onda joj je dijagnosticiran rak.

Schafler je rekla da je uspješnost liječenja raka koji je imala bio 95 posto, no odbijala je izgovoriti riječ "karcinom" i umjesto toga je bolest nazvala "poremećajem". Njezini voljeni su je molili da se odmori, no ona se brinula da odmor znači odustajanje od kontrole nad svojim savršenim životom.

- Nisam shvaćala koliko sam ovisna o kontroli dok je nisam izgubila - rekla je za Insider.

S obzirom na to da je osjećala da trči za savršenstvom baš kao i mnogi njezini klijenti, odlučila napisati knjigu o tome. U knjizi "The Perfectionist‘s Guide to Losing Control" navodi kako žene često osjećaju sram, krivnju i nezadovoljstvo kada teže perfekcionizmu, ali ne bi trebale. Umjesto toga, trebale bi imati više suosjećanja prema sebi i razumjeti zašto teže kontroli. Autorica vidi žensku težnju za savršenstvom kao pokušaj da se osjeća cjelovitom u svijetu koji često očekuje od nje da pronađe zadovoljstvo u minimiziranju sebe, dok se muškarci koji teže perfekcionizmu vide kao posvećeni.

Težnja za savršenstvom može se pojaviti u vašim odnosima, poslu i slično, rekla je. Budući da ljudi perfekcionizam primjenjuju na različita područja života, Schafler je na temelju svog terapeutskog rada uočila pet "tipova". Autorica objašnjava koja je motivacija za svaki tip, ističe njihove korisne osobine i one koje bi, ako se ne kontroliraju, mogle dovesti do nezdravog perfekcionizma. Osoba može biti i mješavina tih tipova:

  • Klasični perfekcionist cijeni samodisciplinu, dosljednost i strukturu, tako da otvoreno dijele svoje preferencije s drugima i zbog toga mogu ispasti strogi i nepristupačni. Tako se ponašaju jer žele isticati kvalitete koje najviše cijene, a ne kako bi impresionirali druge. Orijentirani su na detalje i pouzdani.
  • Pariški perfekcionist jako brine o mišljenju drugih. Jako im je stalo da se drugima sviđaju na površinoj razini jer to ispunjava njihovu želju da udovolje drugima. Oni se izuzetno emocionalno daju, ali žele da njihovo povezivanje s drugima izgleda bez napora kako bi se zaštitili od razočarenja ili povrijeđenosti. Imaju mnogo empatije za ljude oko sebe.
  • Perfekcionist prokrastinator pokušava izbjeći osjećaj gubitka. Teško započinje nove stvari, bilo da se radi o projektu, poslu ili izlascima na spojeve jer se brinu kako će se stvari promijeniti kad to učine. Osjećaju se potišteno kad vide druge kako idu za stvarima koje oni žele i mogu se mrziti zbog vlastite paralize. Oni su stručnjaci u pripremanju, imaju izvrsnu kontrolu nagona i mogu odlično promotriti situaciju iz svih uglova.
  • Neuredan perfekcionist osjeća uzbuđenje kad započinje nešto novo, ali često ima problema sa završavanjem projekta. Skloni su zanemariti ograničenja stvarnog svijeta poput vremena i novca jer su uvjereni da mogu učiniti sve ako se vode optimizmom. Kad ima nešto ne uspije ili ne završe, krive sebe i pretpostavljaju da je to zbog karakterne mane. Puni su ideja, vrlo prilagodljivi i entuzijastični, a tjeskoba ih ne sprječava da započnu nešto novo.
  • Intenzivni perfekcionist osjeća potrebu da postigne idealni ishod u svakoj situaciji, bilo da se radi o ulasku na avion bez čekanja ili postizanju karijernog cilja koji je sam sebi nametnuo. Svoju viziju vide kao vrhunsku i nije ih briga koliko su simpatični drugima. Neki mogu imati problema s kontroliranjem emocija poput ljutnje kada stvari ne idu po njihovom planu. Imaju nevjerojatan fokus i često su izravni prema drugima.


Kako iskoristiti svoj perfekcionizam?

Ako želite naučiti koji tip (tipovi) perfekcionista ste, ispunite ovaj kviz. To je prvi korak prema shvaćaju svog razmišljanja i ponašanja, ono što vam koristi, ali i ono što vam šteti.

Primjerice, ako ste perfekcionist prokrastinator, možda ćete odgoditi selidbu u novi grad. Itekako ste svjesni da vam je potreban preokret u životu, ali kada razmišljate o prebacivanju pretrage stana s računala na stvarni život, zaledite se, znajući da će poduzimanje konkretnih koraka otkriti nesavršenosti. Dok perfekcionist prokrastinator shvati da ovo proizlazi iz njihovog ponašanja, može raditi na promjeni svog razmišljanja u "Iako promjena uključuje gubitak, izbjegavanje promjene donosi puno veći gubitak", navela je Schafler.

No bez obzira na to kakav ste tip perfekcionista, postoje neki univerzalni alati koji vas mogu voditi do zdravijeg odnosa sa samim sobom. Kako biste bolje iskoristili svoj perfekcionizam na način koji vam donosi ispunjenje i radost, a ne sram i krivnju, Schafler kaže da vježbate odvajanje svoje vrijednosti od vašeg učinka. Rekla je da svi perfekcionisti djeluju u ciklusima samokažnjavanja.

Kad počnete vjerovati da ste vrijedni stvari koje želite, poput ispunjavajuće veze, dovršenog projekta ili osjećaja sreće, manja je vjerojatnost da ćete upasti u zamku samokritike kad pogriješite ili doživite odbijanje, navodi.

Da biste to vježbali, ističe Schafler, razmislite tko ste bili prije pet godina i koliko ste postigli od tada te slavite svoju ustrajnost bez obzira na to gdje se nalazite na svom putu.

Linker
20. travanj 2024 13:12