Žene prirodno lakše nego muškarci izražavaju emocije jer su emotivno poput vatre, a seksualno poput vode. Kod muškaraca je suprotno.
 Foto: iStock
Tako to ide

Tek kad smo zadovoljni sobom, zadovoljstvo možemo dijeliti s drugima

Ako smo emocionalno i mentalno stabilni, istinski ispunjeni, sretni i samodovoljni, imati partnera postaje stvar izbora, a ne potrebe i moglo bi se reći da smo tek tada zreli za vezu.

U čemu leži tajna naslova nad ovim tekstom? Počnimo od prirode nas samih… Priroda nam je podarila put k sreći i ravnoteži koji se sastoji od balansiranja polova prisutnih u svakom od nas. Lijeva strana našeg tijela, naime, povezana je s lunarnom (mjesečevom) energijom, a desna sa solarnom (sunčanom). Također, ljudski se mozak dijeli na dvije polutke - lijevu nazivamo “muškom”, a desnu “ženskom”. Vrlo važni energetski polovi su spolne žlijezde i njima komplementarna žlijezda - epifiza. Svaki pol smješten je na jednom kraju čovjekova tijela, usko su povezani i ključni za postizanje sklada.

SKLAD NA SVIM RAZINAMA

U skladu s navedenim, tajna o kojoj govorimo leži u uravnoteženju tih suprotnih sila unutar nas, a postizanjem te ravnoteže razvijamo unutarnju snagu i mir te stječemo emocionalnu i mentalnu stabilnost, što nas čini istinski ispunjenima, sretnima i samodovoljnima. Kada postignemo takvo stanje, imati partnera postaje stvar izbora, a ne potrebe i moglo bi se reći da smo tek tada zreli za vezu.

ENERGIJA

U prirodi je energije da se kreće. Ako energija u nama slobodno teče po meridijanima, puni smo energije i lakoće. Čim dođe do zastoja i blokade u protoku, dolazi do poremećaja, a kasnije i do bolesti.

Takva je veza u startu kvalitetnija, jer samo kada smo zadovoljni sami sobom, zadovoljstvo možemo dijeliti s drugim ljudima. Kako bi doživjeli pravu ljubav, muškarac i žena moraju se međusobno poštovati i slagati na svim razinama - mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj. No, da bismo uopće mogli doći do toga, prvo moramo naučiti voljeti sebe. Tek ćemo tada moći bezuvjetno voljeti nekog drugog.

ŠTO JE ZAPRAVO LJUBAV?

O ljubavi su pjevali mnogi pjesnici, razglabali o njoj filozofi i znanstvenici opisujući taj osjećaj prekrasnim sinonimima i metaforama, ali nitko ga još nije u potpunosti definirao. Ljubav se i ne može definirati, ljubav se jednostavno mora osjetiti i doživjeti. Ona je osobno iskustvo, za svakoga drugačije, a manifestira se na različite načine: kao majčinska ljubav, kao prijateljska ljubav i kao ona najviše slavljena - ljubav između muškarca i žene.

Svaki odnos moguće je produbiti i uzdignuti na višu razinu, u čemu nam iznimno pomažu tehnike samorazvoja svijesti, jer nam omogućuju da se mijenjamo i rastemo na svim razinama. Kako se mi mijenjamo, tako se mijenjaju i naši odnosi, ne samo s našom boljom polovicom nego i sa svim ljudima koje volimo. Povećavaju se razumijevanje i tolerancija, rastu sklad i povezanost…

Svi narodi slave ljubav, posvećuju joj posebne dane i običaje. U zapadnoj se kulturi dan zaljubljenih, Valentinovo, slavi 14. veljače, što je zapravo dan svetog Valentina, kršćanskog sveca iz 3. stoljeća koji se borio za to da bračni odnos između muškarca i žene dođe na najvišu razinu kao sveti sakrament. Zbog svojih je nastojanja naposljetku pogubljen, 14. veljače 269. godine. S vremenom je taj datum proglašen blagdanom Svetog Valentina koji se kao Dan zaljubljenih slavi u mnogim zemljama. I antički Grci i Rimljani božanstva povezana s brakom i ljubavi slavili su upravo u veljači.

Zašto se ljubimo jezikom

I drevni taoisti zadiru dublje u tajne ljubavi. Po njihovoj filozofiji srce se smatra energetskim centrom strasti i ljubavi, dok mu je pripadajući element vatra, čije su pozitivne kvalitete ljubav i radost, a negativne kvalitete su mržnja, okrutnost i arogancija. Osjetilni organ elementa vatre je jezik, koji ujedno predstavlja energetski produžetak srca. Postoji snažna veza između jezika, srca i seksualnog centra i to je jedan od razloga zašto se ljubavnici ljube jezicima. U nekim kulturama poljubac jezikom smatra se intimnijim od seksualnog čina.

KAD ENERGIJA STOJI, SRCE PATI

U prirodi je energije da se kreće. Ako energija u nama slobodno teče po meridijanima, puni smo energije i lakoće. Čim dođe do zastoja i blokade u protoku, dolazi do poremećaja, a kasnije i do bolesti. Analogno tome, negativne emocije nastaju kada energija ne teče ili kada je nagomilana u srčanom centru. Sigurno ste primijetili koliko vas tišti kada ne govorite o onome što vam je na srcu i držite emocije za sebe. Tada mate osjećaj pritiska, kao da vam je “na srcu kamen”. Kada je energija u srcu blokirana, teško je duboko osjećati i povezati se s partnerom. Izražavanje onoga što vam je na srcu na jasan, smiren, staložen i kontroliran način oslobađa energiju te pomaže vašem srčanom centru da se otvori. To će vam pomoći da slobodno volite, imate dublji odnos, bolju komunikaciju i razumijevanje.

Foto: iStock
Nemojte mu zamjeriti, muškarcima je ipak potrebno vrijeme da probude srčani centar i izraze što osjećaju.

VATRA I VODA U ŽENI I MUŠKARCU

Drevna taoistička mudrost uči nas da su energija ljubavi i seksualna (esencijalna) energija dvije najsnažnije energije u nama i da su njihovi pripadajući centri usko povezani. Emotivno i seksualno muškarci i žene su dijametralno različiti, pa nam upravo ova drevna mudrost pokazuje kako možemo izmiriti te na prvi pogled nepremostive razlike i ostvariti kvalitetan odnos koji nas ispunjava.

Žene, naime, prirodno lakše izražavaju emocije jer su emotivno poput vatre, dok su seksualno poput vode. Kod muškaraca je stanje suprotno - seksualno su poput vatre, a emotivno su poput vode, pa im je potrebno vrijeme da probude srčani centar i izraze što osjećaju.

Vatra ženinog srca zagrijava muškarčevo srce, dok je kod seksualnog centra obrnuto - muškarčeva vatra zagrijava ženu. Tako se muškarac i žena ustvari međusobno bude i savršeno nadopunjuju. Njihov sklad još je lakše ostvariti uz drevne tehnike kultiviranja tih energija. Pomoću njih uravnotežujemo energije ljubavi i seksualnosti, upoznajemo se s vlastitom energijom i stječemo kontrolu nad njom.

LJUBAV I STRAST KOJE NE JENJAJU

Dobrobiti takvog uravnoteženja su brojne: na tjelesnoj razini donosi nam zdravlje, regeneraciju i vitalnost, dok nam na emotivnoj i mentalnoj razini daje radost, stabilnost, samodovoljnost i osjećaj ispunjenosti, povećava našu kreativnost te poboljšava sve mentalne procese. A kada par zajedno prakticira tehnike kultivacije, njihov međusobni odnos biva ispunjen ljepotom, skladom, razumijevanjem i profinjenom strašću koja nikada ne jenjava. Tako svaki dan postaje dan zaljubljenih. Ljubav je najslađi začin života, blagoslov bez obzira na to kako se manifestira. Zato volite cijelim srcem, bez straha i predrasuda.

Možete naučiti probuditi svoju energiju

Tehnike koje bude i kultiviraju esenciju možete naučiti na radionici “Divine Woman” koja se održava u Divine Energy Parku. Radionica je namijenjena ženama svih dobi koje žele razviti svoju ženstvenost, uz to samopouzdanje i snagu te ostvariti zdravlje i balans duha i tijela. Na radionici ćete naučiti kako probuditi svoju energiju i povećati njenu razinu, kako ukloniti energetske blokade, kako uravnotežiti endokrini sustav, ukloniti tegobe PMS-a i ublažiti simptome menopauze. Više informacija potražite na internetskoj stranici, putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj mobilnog telefona 091 2545 339.

Linker
16. travanj 2024 03:31