Getty Images
KLJUČNA ULOGA

Svjetski dan zdravlja posvećen ulozi medicinskih sestara i primalja

Njihova važnost i požrtvovnost najbolje se vidi upravo ovih dana širom svijeta, kada zajedno s liječnicima u bolnicama pružaju medicinsku pomoć zaraženima koronavirusom, izlažući se i same opasnosti od zaraze

Svjetski je dan zdravlja, 7. travnja, koji je ove godine posvećen vitalnoj ulozi medicinskih sestara i primalja, koje čine više od polovice zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

Medicinske sestre i primalje igraju ključnu ulogu u brizi za ljude posvuda, uključujući i u razdobljima epidemija, u osjetljivim okruženjima i ratovima, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Njihova važnost i požrtvovnost najbolje se vidi upravo ovih dana širom svijeta, kada zajedno s liječnicima u bolnicama pružaju medicinsku pomoć zaraženima koronavirusom, izlažući se i same opasnosti od zaraze.


Promicanje zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija u povodu Svjetskog dana zdravlja poručuje da treba ubrzati ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i primalja te povećati njihovu vidljivost i značaj unutar zdravstvenog sustava, zaposliti više medicinskih sestara, uložiti u njihove voditeljske vještine te ih poduprijeti u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti.

U hrvatskom zdravstvenom sustavu radi oko 31.000 medicinskih sestara i tehničara, tako da oni čine najbrojniju profesionalnu skupinu s udjelom od oko 43 posto u sustavu.

Po podacima statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2018. godini u Hrvatskoj je bilo 380 medicinskih sestara visokog stupnja stručnog obrazovanja, 7248 prvostupnica sestrinstva te 23.523 sestara sa srednjom stručnom spremom. Također, krajem iste godine u Hrvatskoj je bilo 1771 primalja.



IZVOR: HINA

Linker
18. travanj 2024 12:39