Gospina trava učinkovito pomaže i u ublažavanju simptoma PMS-a.

 SHUTTERSTOCK
Za psihičko zdravlje

Sve tajne čudesne biljke koja pomaže protiv depresije, nervoze i nesanice

Osim njezinim učinkom na depresiju, znanstvenici su se u brojnim istraživanjima bavili i time kako gospina trava djeluje kod anksioznosti, simptoma menopauze, simptoma PMS-a, sezonskog afektivnog poremećaja, odvikavanja od pušenja i virusnih infekcija

Kantarion, gospina trava ili latinski Hypericum perforatum višegodišnja je biljka koja samoniklo raste na neobrađenim livadama i pašnjacima, u hrastovim i borovim šumama i uz ceste u cijeloj Europi, sjevernoj Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Tako je možemo pronaći i u svim krajevima naše zemlje - bilo na otocima, u Slavoniji ili brdskim predjelima Like i Gorskog kotara. Ova biljka, koja je jedna od najpopularnijih i možda najviše istraživanih ljekovitih biljaka u Europi, raste do visine od 70 centimetara, a na izduženim se listovima vide sitne točke koje, gledajući prema svjetlu, izgledaju kao perforacije te je odatle i dobila latinski naziv - perforatum. Raste ljeti, od svibnja do rujna, a beru se mali žuti cvjetovi, i to dok su u cvatu, uglavnom u srpnju. U narodnoj medicini gospina trava koristi se kao lijek za niz problema. Čaj i tinkture koriste se kod nervoze, nesanice, depresije, bolova i probavnih tegoba, astme i upale maternice, dok se uljni macerat koristi za opekline, zacjeljivanje rana, kod raznih upalnih bolesti kože, protiv bolova mišića i zglobova, ali i kao maska za kosu. Ono po čemu je gospina trava možda najpoznatija i za što se najviše koristi je popravljanje raspoloženja te ublažavanje i liječenje depresije.

Kemikalije u mozgu

Znanstvenici pretpostavljaju da hipericin i hiperforin iz ove biljke mogu povećati razinu nekih kemikalija u mozgu, poput serotonina, a osobe koje pate od depresije često imaju nisku razinu serotonina i drugih neuroprijenosnika. Mnogi odlučuju isprobati terapiju gospinom travom jer ima manje nuspojava nego antidepresivi. No, osim njezinim učinkom na depresiju, znanstvenici su se u brojnim istraživanjima bavili i time kako gospina trava djeluje kod anksioznosti, simptoma menopauze, simptoma PMS-a, sezonskog afektivnog poremećaja, odvikavanja od pušenja i virusnih infekcija. Poznato je i da je izuzetno korisna i ljekovita za kožu te se ulje kantariona koristi, osim za brže cijeljenje rana, i za niz drugih kožnih problema, od ekcema, suhe, grube i nadražene kože do opeklina ili hemoroida. Depresija i menopauza Istraživanja su pokazala da je gospina trava učinkovitija od placeba u ublažavanju blage do umjerene depresije.

Manje nuspojava

Revizija 66 studija provedena 2015. te objavljena u časopisu Annals of Family Medicine pokazala je da su i antidepresivi i gospina trava bili učinkovitiji od placeba u liječenju blage do umjerene depresije, no osobe koje su uzimale gospinu travu bile su sklonije nastaviti s terapijom jer je ona imala manje nuspojava nego lijekovi. Pokazalo se i da je gospina trava bila jednako učinkovita kao antidepresivi u liječenju blage depresije. Kad je riječ o ublažavanju simptoma menopauze, pokazalo se da je učinkovita u liječenju psihičkih simptoma povezanih s menopauzom kao što su tuga, anksioznost i stres, ali i u ublažavanju fizičkih simptoma poput navala vrućine i noćnog znojenja. Smatra se da gospina trava liječi psihičke simptome menopauze na isti način, odnosno istim mehanizmom kojim djeluje kod blage depresije ili sezonskog afektivnog poremećaja, dok njezin pozitivni učinak na fizičke simptome nije toliko istraživan ni jasan. U svakom slučaju, s obzirom na to da utječe na razinu serotonina u mozgu, gospina trava učinkovito pomaže i u ublažavanju simptoma PMS-a. Osim toga, smatra se da djeluje i na neke druge neuroprijenosnike, osim serotonina, među kojima je GABA sa sedirajućim i antispazmatskim učinkom te zbog toga pomaže u ublažavanju bolova, uključujući i one menstrualne.

Kantarionovo ulje

Od davnina se kantarionovo ulje koristi kod raznih kožnih oboljenja, poput dermatitisa, ali i raznih kožnih problema kao što su ožiljci, akne, prištići, opekline, hemoroidi ili za brže zacjeljivanje rana te za ublažavanje bolova mišića i zglobova masiranjem ulja u bolna područja. Masaža kantarionovim uljem može vam pomoći i da se opustite. Pomaže i kod suhe i ispucale kože, a odlično rješava i neke ženske probleme poput infekcije gljivicom Candidom albicans. Dovoljno je da tampon namočite u ulje i stavite u rodnicu kako biste se riješili bakterija i gljivica. Osim protiv bakterijskih i gljivičnih oboljenja, kantarionovo ulje može pomoći i u regeneraciji stanica i tkiva u rodnici. Tampon treba stavljati tri puta na dan na 15 do 30 minuta. Iako gotovo kantarionovo ulje možete kupiti u ljekarnama i drogerijama, jednostavno ga možete pripremiti i sami. Cvjetovi se beru otvoreni, a ne osušeni ili oni koji nisu procvali i ne bi ih trebalo brati nakon kiše kako ne bi bili vlažni. Cvjetove treba staviti u čistu i suhu staklenu bocu ili staklenku te ih zaliti maslinovim uljem tako da su posve prekriveni. Bocu potom zatvorite i držite na suncu šest do sedam tjedana, a svakih nekoliko dana promiješajte. Nakon sedam tjedana procijedite i ulje je spremno za upotrebu. Čuvajte ga na tamnom mjestu, do dvije godine.

Za meku kožu

Ulje možete nanositi na kožu tri puta dnevno i od njega će postati glatka i mekana, a ožiljci će s vremenom postati manje vidljivi. No, nikada ga ne stavljajte na otvorenu ranu, već je prvo očistite i dezinficirajte te pričekajte da zaraste. Još jedno upozorenje: nikada ne nanosite kantarionovo ulje na kožu neposredno prije izlaska na sunce jer može izazvati reakciju na koži, poput opekline. S druge strane, preporučljivo ga je koristiti nakon sunčanja kako bi se koža smirila i kako bi joj se vratila vlažnost. Najbolje je da ga nanosite navečer, prije spavanja, a ujutro prije izlaska na sunce operite mjesto na koje ste nanijeli ulje. Čaj, tinktura, vino Gospina trava može se koristiti i u obliku čaja i tinkture te u obliku suplementa. Čaj se priprema tako da u vrućoj vodi namačete dva grama osušenih cvjetova dvadesetak minuta, a zatim tekućinu procijedite. Dnevno se mogu popiti dvije šalice čaja. Tinktura se spravlja na sličan način kao i ulje, samo što se umjesto maslinovog ulja koristi domaća rakija (ili votka). Kada je tinktura gotova, procijedi se te se koristi tri puta dnevno, u dozi od 30-40 kapi razrijeđenih s malo vode ili čaja. Kantarion je inače koristan i kod bolova u trbuhu, upale jajnika, bolnih bubrega ili proljeva. Kod tih problema nabolje je uzimati čaj ili tinkturu.

I vino

Od kantariona se može raditi i vino koje se, s obzirom na to da je riječ o alkoholnom piću, pije umjereno i prema potrebi. Četrdeset cvjetova kantariona stavite u staklenku ili bocu, zalijte litrom kvalitetnog vina i ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Nakon mjesec dana procijedite preko čiste gaze i pijte vino kao aperitiv, po 1-2 čašice prije jela, što će pozitivno djelovati na probavu. Odlučite li se za kapsule i tablete koje sadrže kantarion, uzimajte ih prema uputama na pakiranju ili prema uputama fitoterapeuta i ne prekoračujte preporučenu dozu. Kantarion je nutritivno vrlo dragocjena biljka koja je bogat izvor vitamina C, karotena i različitih tanina. Sadrži i kalij, kalcij, magnezij i željezo te bakar cink, kobalt, molibden, krom, aluminij, selen, nikal i stroncij, kadmij, olovo i bor.

Linker
13. travanj 2024 10:55