FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tko bi im odolio

Svakom od nas dobro bi došao barem jedan dlakavi antidepresiv

Ljubimci doista dokazano umanjuju stres, anksioznost i usamljenost

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, vlasnica bloga www.7thsensecoaching.com


Uvijek se spotaknem na vlastite predrasude. I dobro da je tako jer je to jedan od nemilih, ali najučinkovitijih načina da zapamtim i budem mudrija. Do nedavno sam vlasnike pasa koje su svojim ljubimcima tepali smatrala malo „čudnima“. Dok nije pala konačna odluka da ćemo nabaviti ljubimca.

Kad sam vidjela da mi je dragi drugi dan nakon odluke već doma dovukao poseban krevetić, posude i igračke za pesa - skužila sam da mu ja očito ne pružam dovoljno nježnosti. Iako mu uvijek dozvoljavam da me čoha po glavi kad god ga je volja.


Ipak - nije to isto

Ljubimci doista dokazano umanjuju stres, anksioznost i usamljenost. Dapače, dokazano je i da su iznimno napredovali u prepoznavanju stanja svojih vlasnika čak i bez verbalnog kontakta. Oni jednostavno znaju kada vas treba dodatno zabaviti ili razigrati i zato su upravo nezamjenjivi. Posebna istraživanja su provedena kod osoba koje zbog bolesti ne mogu puno izlaziti iz stana. Njima je upravo društvo nekog privrženog kućnog ljubimca neprocjenjivo. Najdalje u takvim terapijama otišle su Amerika i Australija, a brojke neumoljivo dokazuju da životinje zaista mogu biti dobra dopuna stvarnom farmakološkom liječenju.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Samo nekoliko minuta uživanja u maženju kućnog ljubimca smanjuje razinu stresa i brzinski nam popravlja raspoloženje. Samim time i životinje postaju privrženije nama. Iako je najbolje imati vlastitog kućnog ljubimca, u nedostatku boljega možemo maziti i tuđe životinje. Efekt, barem tako tvrde znanstvenici je isti. Zato se nemojte sramiti u šetnji poigrati se i s tuđim ljubimcem ako vlasnik dopušta.

Pozitivan učinak ljubimci imaju na nas i kada nisu tu prisutni glavom i repom.

Dokazano je da samo jedan pogled na sliku vašeg ljubimca opušta i povećava našu pozornost. Zato možete njihovu sliku staviti na zaslon mobitela ili kompjutera ili još i bolje - uokviriti je i držati na radnom stolu kako bi čim nas stres dograbi u kandže jednostavno uzeli najbolje sredstvo za smirenje - pogled na našeg šašavog čupavog ljubimca. ;)

Linker
16. travanj 2024 17:36