FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
krug bez kraja

Svaki ovisnik želi samo jedno, a to je da ga prestane boljeti i da trajno odagna tu nemoguću patnju koju nosi u srcu

06. svibanj 2022.
Nemamo svi jednak kapacitet za izdržati život. Netko je jači, netko slabiji, jedni su čvršći, drugi senzibilniji


Osjećati. To je najgora stvar za ovisnika. On ne želi osjećati, jer u tim osjećajima nema ništa lijepo. Ovisnik je odavno odlučio sedirati svoje emocije. Ubiti ih. Zalediti. I to radi svaki dan nanovo.

- Svaki ovisnik želi samo jedno, da ga prestane boljeti, da trajno odagna tu nemoguću patnju koju nosi u srcu. Nerazumijevanje tih ljudi, osuđivanje, predbacivanje još dublje ih gura u osjećaj srama, krivnje, i opet u cijeli niz emocija koje ne mogu podnijeti. Nova čaša, nova igla, nova linija ili još jedna partija karata, upravo služe da bi se ti ružni i neizdrživi osjećaji mogli izdržati. I to je krug bez kraja - rekao je dr. Ante Bagarić u emisiji Bez brige s Dijanom na portalu gloria.hr.


Osuđujemo i dalje

One ljude koji nisu funkcionalni, a koji su se jednako tako odvojili od tih osjećaja, ali su zagazili u vlastiti pokušaj liječenje narkoticima, kockom, alkoholom, olako ćemo proglasiti luzerima, jadnicima, narkićima.

Manje je važno što se u ovisnosti konzumira. Važno je shvatiti i otkriti zašto i od kuda dolazi žudnja u kojoj ovisnik posustaje. Raskrinkavanje te žudnje, prvi je korak u razumijevanju toga što stoji iza svakog ovisničkog ponašanja.

Naravno, ovisnici nas ljute, ne razumijemo ih, osuđujemo, smatramo ih manje vrijednima, lažljivcima i slabićima. Urođeno nam je da osuđujemo drugo i drugačije. Mi vlastitu destrukciju vrlo lako prenosimo u vanjske objekte. Prije nego li osudimo takve ljude, zapitajmo se što nas točno ljuti kod njih. Pogledajmo u svoje slabosti i sami ih sebi priznajmo. Put je to razumijevanja i drugih koji su različiti od nas.


VIŠE O PROBLEMU OVISNOSTI POGLEDAJTE NA PORTALU GLORIA.HR

Teme
Linker
21. ožujak 2023 16:21