Koliko god nam u tom trenutku bile teške, životno važne situacije nauče nas puno te otkrivaju i pokazuju nam naš put.
 Foto: iStock
Možda tako ne izgleda, ali...

Svaki naš korak u životu ima svrhu, pa čak i padovi

19. svibanj 2016.
Sigurno ste već puno puta čuli izreku: "Sve se događa s razlogom". I doista, koliko god u to sumnjali, očito je da u tim riječima ima puno istine.

'Dva najvažnija dana u životu su dan našeg rođenja i dan kad otkrijemo zašto smo se rodili', napisao je Mark Twain. Ako ne znamo koja je svrha našeg postojanja, kako uopće živjeti ispunjeno? Godinama sam i sama živjela bez puno razmišljanja. Dani su išli bez nekog posebnog cilja. Nisam znala, ali niti razmišljala o tome što uistinu želim. U to vrijeme sam već godinama radila isti posao koji me nije previše zadovoljavao, ali sam mislila da teško mogu naći nešto bolje. Račune je trebalo plaćati, a plaća je stizala na vrijeme.

I onda - bolest

Od silnog stresa nakon povratka s prvog porodiljnog i teškog snalaženja u novim, promijenjenim okolnostim s malom bebom kod kuće, dobila sam tešku bolest štitnjače no to me i dalje nije potaknulo na promjenu. Privlačnost sigurne svakodnevice vukla me je u apatiju.

Pa otkaz...

I onda jednog dana ona tupa rečenica, čiju težinu znaju samo oni koji su je i sami osjetili na svojoj koži - 'Dobila si otkaz'. Svijet je stao. No, pad na dno je nevjerojatan katalizator za promjene u nama. Već drugo jutro osjećala sam se bolje. Iako nisam znala što me čeka sutra, osjećala sam neizmjernu slobodu.
Istina je da kad kreneš dalje u teškim trenucima, dobivaš novu snagu. Kad se pokreneš, staviš jednu nogu ispred druge i prisliš se na pokret, otkrivaš svoj put.


Kroz moje osobno iskustvo, naučila sam puno o tome kako biti uistinu ispunjena i sretna te koje korake možemo poduzeti da dođemo do mjesta na kojem želimo biti.

Evo nekoliko istina koje sam putem, koji još traje, otkrila:

1. Svaki događaj ima svrhu

Svaka situacija kroz koju prolazimo dio je većeg plana. Iako vam se trenutni posao možda čini kao golem napor i ne vidite mu svrhu, možda će vas baš on dovesti do nečega puno zanimljivijeg. Sve je povezano, duboko vjerujte u to. Ne razbijajte glavu kako i zašto se loše stvari događaju. Kad se jednom okrenete iza sebe vidjet ćete da sve ima svoju svrhu.

2. Riskirajte ne znajući ishod

Većina nas ne želi poduzeti odlučujući korak ukoliko nismo sto posto sigurni kakav će biti ishod. Ironično, ako ništa ne poduzmemo logično je da to neće donijeti ništa dobro. Kad sam ostavila siguran posao zbog izazovnijeg i novog nisam imala pojma što će se desiti. Znala sam samo da mi je promjena nužna. Riskantan potez me opet bacio duboko na dno, no imao je smisla. Dobila sam mogućnost provesti više vremena s obitelji, a otkrila sam i što uistinu nikad više ne želim raditi. Idite korak po korak. Svaki korak će vas dovoditi do nečeg većeg.

Foto: iStock
Ako su to prava vrata, vjerujte, otvorit će se.

3. Neka vrata se ne otvaraju jer su pogrešna

Ako kucate na neka vrata, a ona se uporno ne otvaraju to je zato jer kucate na pogrešna vrata. Iako zvuči kao floskula, posebno u teškim životnim trenucima, treba vjerovati u to. Pomislite da vas život možda ponekad i štiti. Možda niste dobili priliku za nešto što jako želite zato jer vam to ne bi donijelo dobro.

4. Točno ste tamo gdje morate biti

Dok sam bila nezaposlena osjećala sam se kao da stojim na mjestu. Nisam mogla shvatiti zašto se baš meni to dešava. Grozničavo sam željela brza rješenja. Kad sam se opustila i prihvatila stvari kakve jesu, moj život je postao smisleniji, a kockice su se počele slagati. Nemojte trošiti vrijeme u negativnom razmišljanju da zaslužujete drugačije i da ste na krivom mjestu. Istina je da ste baš sada ondje gdje trebate biti.

Foto: iStock
Kažu stariji - hrabrost, ludost. No, ako ne riskirate baš ništa nećete postići... To znate, zar ne?

5. Sami smo tvorci svoje sudbine

Kad otkrijemo nevjerojatnu snagu koju imamo u kreiranju svojeg života, maknut ćemo se iz pasivnog razmišljanja i postati stvarni kreatori svoje sudbine. Tada postajemo ono što želimo. No, nema lakih rješenja i prečica. Velike stvari stvorene su od naših sitnih, svakodnevnih akcija koje činimo.

Foto: iStock
Prije nego što spremite kofer i uputite se daleko, daleko (od svega), pronađite još malo snage i strpljenja da vidite što će se desiti. Možda ste već tamo gdje trebate biti...

6. Vjerujte u svoju hrabrost

Ništa se ne može promijeniti preko noći. Bitno je biti dovoljno hrabar i činiti male korake ka cilju. Svaka mala promjena dovodi do one velike. Zaboravite ograničenja jer život je samo jedan. Nikad to nemojte smetnuti s uma.

Teme
Linker
22. studeni 2021 03:32