Najgore što možete učiniti za nju je odustati.
 Foto: Istock
Što možete učiniti

Sumnjate da vam je prijateljica u nasilnoj vezi? Ovi znakovi to otkrivaju

Stručnjaci upozoravaju kako je izrazito teško prepoznati je li netko u nezdravoj ili emocionalno nasilnoj vezi jer žrtve često čine sve kako bi to prikrile, a nema fizičkih tragova.

Sve toksične veze počinju kao savršene veze pa je lako, kada stvari krenu po zlu, usredotočiti se na ono što je nekada bilo i željeti da se to vrati. Emocionalno zlostavljanje ostavlja 'ožiljke' na duši koji bole i sporo zarastaju, a iz takvih veza je teško pobjeći. Stručnjaci navode nekoliko znakova koji ukazuju na to da je osoba s kojom se bliski u velikim problemima

Povlačenje od prijatelja i obitelji

Prva faza nasilne veze je izolacija, pa možete uočiti promjene u ponašanju vaše prijateljice. Ona će se nerijetko udaljiti od prijatelja i obitelji i sve svoje slobodno vrijeme će biti samo s partnerom. Više ne radi ono što voli niti se druži s prijateljima. Nerijetko može doći do nagle selidbe s partnerom.

Ako je vaša prijateljica emocionalno zlostavljana ona je potpuno pod kontrolom partnera. Vjerojatno osjeća da nema nikakvu kontrolu nad svojim životom i vrlo je zbunjene. Osobe u ovakvim vezama najčešće imaju i nisko samopouzdanje i nesigurnije su nego što su to bile nekoć.

Ne smiju donositi odluke

Možda ćete primijetiti da se stalno javljaju partneru, 'prijavljuju' svaki svoj korak te im je teško planirati nešto bez da su to prvo provjerile s njim. Vaše dogovore često otkazuje. Ovu su znakovi da osobi nije dopušteno da donosi vlastite odluke. Konstantno zvanje i dopisivanje ne znači uvijek da su u strastvenoj vezi.

Bezuvjetna podrška je najbolja stvar koju možete pružiti

U ovakvim situacijama teško je reagirati ispravno. Možda ćete misliti kako je najbolje da se umiješate, ali stručnjaci tvrde kako je izuzetno važno da vaša prijateljica do odluke dođe sama. Tada trebate pružiti bezuvjetnu podršku, razgovarati s njom i postavljati joj pitanja bez napada i osuđivanja.

Vjerojatno će osoba izbjegavati odgovoriti na pitanja i uvjeravati vas da je sve u redu. Važno je ne inzistirati na odgovorima jer ćete tada preslikati ponašanje agresivnog partnera.

Važno je držati komunikaciju otvorenom i učiniti sve da osoba osjeti podršku i sama se odluči povjeriti. Ako vjerujete da je vaš prijateljica u opasnosti, kontaktirajte policiju. Najgore što možete učiniti je odustati.

Statistika koju je sastavila Nacionalna koalicija protiv obiteljskog nasilja:

• 4 od 10 žena je u jednom trenutku života iskusilo jedan oblik emocionalnog zlostavljanja od strane partnera.

• 17, 9 posto žena iskusilo je to da je partner pokušava udaljiti od obitelji i prijatelja.

• 18, 7 posto žena doživjelo je neki oblik prijetnje od strane partnera.

Emocionalno zlostavljanje podrazumijeva:

  • Ponižavanje
  • Kontroliranje
  • Izolaciju
  • Praćenje
  • Financijsku kontrolu
  • Bijesne ispade
  • Vrijeđanje
  • Zastrašivanje
  • Pretjerana ljubomora i posesivnost

Linker
15. travanj 2024 20:42