Ne želite li da se pri svakom vašem pokretu na plaži vidi ono što ne biste željeli, sad je pravo vrijeme da to promijenite.
 Foto: iStock
Kako urediti bikini zonu?

Šumarci su za spavanje, kažu: traži se savršeno glatka koža 'tamo dolje'

Pravo je vrijeme da dovedete u red bikini zonu prije svlačenja na plaži, a kako ćete to postići - mi predlažemo, a vi odlučite.

Prije nego što se upustite u uklanjanje dlačica u bikini zoni, pročitajte koje su prednosti i nedostaci metoda za uklanjanje dlačica na tom delikatnom području.

Top 5 tretmana

• Brijanje

Najjednostavniji i najbrži način, ali budući da je zona vrlo osjetljiva, treba posvetiti pažnju pripremi kože. Prvo škaricama skratite dlačice, zatim toplom vodom operite zonu te nanesite gel ili kremu za brijanje i pričekajte nekoliko sekundi. Raširite noge, a kožu na mjestu gdje povlačite britvicom držite nategnutu jednom rukom. Brijte dlačice u smjeru rasta, a kad završite, toplom vodom uklonite ostatak kreme te nježno osušite kožu. Nanesite hidratantnu kremu kako biste spriječili crvenilo i peckanje kože.

Za: Jeftina, praktična i bezbolna metoda.

Protiv: Morat ćete je češće ponavljati, jer će dlačice početi rasti brže, a nepravilno brijanje može završiti posjekotinama.

• Kreme za depilaciju

Popularna metoda koju možete primijeniti u vlastitoj kupaonici. Najvažnije je odabrati odgovarajuću kremu: ako je prejaka za vas, nadražit će kožu i uzrokovati svrbež, peckanje i crvenilo, a ako je preblaga, neće dobro ukloniti dlačice. Prije upotrebe na preponama kremu testirajte na ruci ili nozi. Kad pronađete odgovarajuću kremu, nanesite je na bikini zonu i ostavite 10 do 15 minuta, zatim isperite toplom vodom i nježno osušite kožu. Ako osjetite pečenje, odmah je isperite.

Za: Brza, jednostavna i bezbolna metoda.

Protiv: Može nadražiti osjetljivu kožu. Depilacijske kreme imaju jak i ne baš ugodan miris koji se neko vrijeme zadržava na koži.

• Depilacija voskom

Iako je bolna, ova metoda daje trajnije rezultate. Dobar je izbor ako ne želite ukloniti sve dlačice s tog dijela kože, nego samo s bikini linije. Možete kupiti pribor za kućnu depilaciju, no bolje je da se prepustite stručnim rukama u kozmetičkom salonu jer ćete sami teško uspjeti povući traku pod pravim kutem i uz to trpjeti bol. Ako vam je koža nakon tretmana crvena, stavite hladan oblog (primjerice, led) i odjenite udobno donje rublje.

Za: Rezultat traje tjednima, a koža je glatka poput svile.

Protiv: Vrlo neugodna i bolna metoda, a koža je bolna i osjetljiva satima nakon tretmana.

Cijena: od 40 do 60 kuna

• Brazilska depilacija

Brazilska depilacija je depilacija voskom (ili šećernom pastom) cijele bikini zone, a to znači da ćete morati podnijeti bol na cijelom intimnom području. Iako je vrlo bolna, ova metoda je sve popularnija. U nekim salonima nude opciju da vam ostave usku traku dlačica ili neki drugi uzorak, a ponegdje možete zatražiti i da vam trakicu dlačica oboje u željenu boju. Neki saloni koriste anestetičku kremu protiv bolova. Nakon postupka osvježite kožu hladnim oblogom i odjenite udobno donje rublje. Dva dana nakon brazilske depilacije nemojte raditi piling niti izlagati kožu suncu, a eventualno crvenilo i otečenost možete ublažiti tankim slojem kortizonske kreme.

Za: S vremenom dlačice postaju tanje, a rezultat traje tjednima.

Protiv: Metoda je doista vrlo bolna i morate pričekati da dlačice ponovo posve narastu kako biste ponovili postupak.

Cijena: od 60 do 100 kuna

• Lasersko uklanjanje dlačica

Neki tvrde da je ovo najbolja metoda za bikini zonu: laserskom zrakom uništavaju se folikuli dlačica što za nekoliko sezona rezultira gotovo trajnim uklanjanjem dlačica. Zbog osjetljivosti kože u toj zoni moguće je da osjetite bol i peckanje čak i nakon nanošenja anestetičke kreme. S vremenom dlačice postaju tanje i svjetlije, ali i dalje mogu rasti. Zakažite termin za tretman u tjednu kad nemate menstruaciju i prije tretmana obrijte bikini zonu.

Za: Ovo je gotovo trajno rješenje, a u najmanju ruku dlačice će postati sitnije i tanje.

Protiv: Metoda je bolna i potrebno je više tretmana pa može biti i prilično skupa.

Cijena: Od 500 kuna po jednom tretmanu

Two perfectly shaped fit female models showing their bodies and strong muscles while sunbathing by the sea
Foto: iStock
Sad kad ste odlučili kako ćete ih se riješiti, pazite da dobro vodite brigu o intimnoj zoni.

Urasle dlačice - kako ih spriječiti i liječiti

Kad dlačice opet narastu, budući da su guste i kovrčave, mogu se zavući ispod gornjeg sloja kože. Tako nastaje neugodan problem uraslih dlačica koje se manifestiraju kao crveni, bolni prištići.

  • Nemojte se tuširati ili kupati u vrućoj vodi nekoliko sati nakon brijanja, depilacije ili epilacije jer vruća voda može nadražiti pore te izazvati bol i potaknuti pojavu uraslih dlačica.
  • Pojavu uraslih dlačica možete spriječiti tako da svakodnevno radite blagi piling hrapavom rukavicom koju ste prethodno nasapunali hidratantnim sapunom.
  • Važno je nositi udobno donje rublje. Ako vas gaćice stežu, nadražit će osjetljivu kožu i uzrokovati još više uraslih dlačica.
  • Ako su dlačice ipak urasle, alkoholom sterilizirajte pincetu i izvucite dlačicu, odnosno podignite je. Nakon toga područje namažite alkoholom kako biste spriječili infekcije. Ako se dlačica ne da lako podići, odustanite, a ako je područje vruće na dodir, otiđite liječniku.

Higijena intimne zone

Sve je više proizvoda namijenjenih higijeni intimnih dijelova tijela - od posebnih sapuna do vlažnih maramica s parfemom, no svi ti proizvodi nisu nužni za svakodnevnu higijenu. Čak i proizvodi posebno namijenjeni za genitalnu zonu ponekad mogu poremetiti prirodnu pH ravnotežu, što dovodi do iritacija i infekcija. Protiv neugodnih mirisa i infekcija sasvim je dovoljno redovito pranje i mijenjanje donjeg rublja te nošenje udobnog rublja. Nema nikakve potrebe čistiti genitalnu zonu "iznutra". Liječnici takvo što ne preporučuju jer se vagina sama čisti prirodnim iscjetkom sluznice koji održava pH ravnotežu te podupire "dobre" bakterije koje štite od infekcija. Kad se ta ravnoteža naruši pretjeranim ispiranjem, mogu nastati bakterijske ili gljivične infekcije.

Za usporavanje rasta dlačica

Jedan od ključnih sastojaka proizvoda za usporavanje rasta dlačica donedavno je bila soja, a sada se sve češće spominje capislow - biljni ekstrakt koji usporava rast dlačica usporavajući metaboličku aktivnost u anagenoj fazi (faza rasta dlačica). Istraživanja pokazuju da takvi proizvodi daju jednake rezultate kao i oni na bazi soje. Naravno, njima nećete potpuno spriječiti rast dlačica, ali nanosite li ih dva puta dnevno tijekom mjesec dana, brijanje ili depilacija voskom bit će vam potrebni rjeđe nego inače.

Opasnosti od infekcija

Vjerojatno se svaka žena pita koliki je rizik da u salonu tijekom depilacije bikini zone dobije stidne uši, herpes ili neku dugu infekciju. Što se tiče spolno prenosivih bolesti, nema brige jer se one prenose kontaktom kože o kožu ili razmjenom tjelesnih tekućina. No, oprez je potreban zbog streptokoka koji se mogu razmnožiti u vosku koji nije dovoljno vruć. Stoga odaberite salon koji održava vosak na temperaturi od 99 do 101 Celzijev stupnja te koji za svaki tretman upotrebljava novu posudu s voskom i ne prakticira "double dipping", odnosno ne uranja svaki put isti štapić u posudu s vrućim voskom.

Linker
14. travanj 2024 12:58