SHUTTERSTOCK
put putujem

Stručnjaci za putovanja sastavili su listu - ovo je sedam gradova koje obavezno morate posjetiti barem jednom u životu

Možda je i vaša destinacija iz snova na ovom popisu

Putovanje je jedno od najznačajnijih iskustava koje možete doživjeti u životu. To je prilika da svijet vidite drugačije i upoznate nove kulture. Ali koje gradove morate posjetiti prije nego što umrete? Dugogodišnja turistička novinarka i članica Društva američkih putopisaca Sharael Kolberg intervjuirala je pedeset ljubitelja putovanja, stručnjaka i agenata da kažu koji je njihov grad broj jedan koji bismo trebali posjetiti.

Evo najpopularnijih odgovora:


Pariz

image
SHUTTERSTOCK

Pariz, Grad svjetlosti, bio je daleko najveći favorit.

- Volim ambijent, kulturu i romantičnu vibru - kaže Susan Sherren, osnivačica agencije za luksuzna putovanja. Pariz je stvoren za šetnju i uživanje u čarobnim krajolicima, bilo da se radi o Eiffelovom tornju, Louvreu ili manje poznatim mjestima poput Musée de l‘Orangerie, gdje možete vidjeti veliku kolekciju Monetovih murala.

Volite kupovati? Krenite u ekskluzivne butike na Île Saint-Louisu. Na medenom mjesecu? Krenite na romantično krstarenje mirnim kanalom Sv. Martin. I naravno tu su nezaobilazni kroasani.


Rim

image
SHUTTERSTOCK

Povijest Vječnog grada čini ga uistinu posebnom destinacijom.

- Posjet Vatikanu i Sikstinskoj kapeli trebao bi biti na vašem popisu, točno iznad uživanja u tjestenini s bocom vina Brunello di Montalcino - kaže Kaleigh Kirkpatrick, osnivačica turističke agencije. Osim brojnih poznatih rimskih pizzerija, znamenitosti su one koje oduzimaju dah, a posebno podzemne ruševine.

- Tri starija ‘grada‘ zakopana su ispod Rima, a arheolozi su otkrili brojne crkve, domove i akvadukte koje turisti mogu posjetiti - kaže Kirkpatrick. Obiđite Parco degli Acquedotti, javni park odmah uz centar grada ili pogledajte podzemne katakombe koje datiraju iz drugog stoljeća


New York

image
SHUTTERSTOCK

Velika jabuka definitivno je grad suoerlativa, kaže Jonathan de Araujo, još jedan vlasnik vlasnik turističke agencije.

- Ima najbolju pizzu, najbolja peciva, najbolji kolač od sira, najbolje emisije i još mnogo toga - kaže. Povrh klasičnih Empire State Buildinga i Times Squarea, Gradske knjižnice, Metropolitan Museum of Art, Botaničkgo vrta i rotirajućeg rasporeda nagrađivanih predstava na Broadwayu preporučuje i Memorijalni muzej 9/11.

- To je sada dio povijesti New Yorka koliko i Kip slobode - kaže.


Cape Town

image
SHUTTERSTOCK

Savršena destinacija ako tražite uzbuđenje, kaže Tom Marchant, osnivač luksuzne turističke tvrtke.

- Grad se može razgledati letenjem sa zmajem iznad Table Mountaina, vožnjom preko Chapman‘s Peaka od kojeg ćete se naježiti do boravka u vili uz liticu - govori.

Prirodnom sjaju Cape Towna najbolje svjedoči Nacionalni park Cape of Good Hope, a za one koji su željni zabave s malo manje adrenalina tu su piknici na visokim liticama večeri i noćni život Long Streeta i Cape Malaya.


Rio de Janeiro

image
SHUTTERSTOCK

Nijedan drugi grad na zemlji ne kombinira prirodne ljepote, kozmopolitski glamur, zanimljivu gastro scenu, vibru na plaži za odmor i nevjerojatan noćni život sve u jednom, kaže Manny Salorio, osnivač turističke agencije za povezivanje s lokalnim stručnjacima na željenim destinacijama. Cijelo putovanje možete provesti na kultnim plažama Copacabana i Ipanema ili posjetiti svjetski poznata odredišta poput Krista Otkupitelja (poznati Isusov kip u stilu Art Decoa) i stadiona Maracanã, jednog od najvećih svjetskih nogometnih stadiona.

Nacionalni park Tijuca, najveće urbano šumsko zemljište na svijetu i dom za više od 350 životinja, nudi nevjerojatne znamenitosti, a tu je i živahna gradska restoranska i barska scena, gdje možete plesati uz glazbu bossa nove i sambe.


Tokio

image
SHUTTERSTOCK

Za mange modu, futurističku tehnologiju i budističke hramove, krenite u Tokio. Živahan grad prepun je kultnih znamenitosti, poput 600 metara visokog tokijskog Skytreeja i drevnog hrama Senso-ji. Kulturna iskustva uključuju sudjelovanje u ceremoniji čaja ili lutanje uskim ulicama Golden Gaija.

- No čak je i večera poseban doživljaj u Tokiju. Bilo da se radi o umjetnosti iščekivanja, opsesivne čistoće ili uzvišenih kulinarskih iskustava, Tokio pruža ambijent svjetske prijestolnice s potpuno jedinstvenim pristupom - kaže Jack Ezon, osnivač turističke agencije.


Istanbul

image
SHUTTERSTOCK

Poznat po svojoj bizantskoj arhitekturi poput Aje Sofije, otomanske kuhinje i Velikog bazara, natkrivenog tržišta s više od 4000 trgovina, blogerica i stalni „putnik s ruksakom” Elaina Vieira naziva Istanbul "nezaobilaznim odredištem za sve". Kada istražuju grad, putnici će doživjeti osjetilno preopterećenje različitim znamenitostima, zvukovima i mirisima koji samo potiču uzbuđenje za daljnje istraživanje.

- Prva riječ koja mi padne na pamet kada pomislim na Istanbul je ‘kaos‘, ali na dobar način" - kaže Vieira.

Linker
20. travanj 2024 01:25