SHUTTERSTOCK
pripremite se

Stručnjaci objašnjavaju kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao - pazite na ovih 10 ključnih stvari

Samopouzdani, ali ne arogantni, autentični, a ne pretjerano korporativni, strastveni, a ne skromni - prvi dojam je sve

Bez obzira na to kako se tržište rada mijenja, jedno je sigurno - važno je ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao. A koraci do toga počinju čim uključite kameru, ako je razgovor online, ili uđete kroz vrata u sobi gdje ćete razgovarati s potencijalnim poslodavcem. Reader‘s Digest pitao je stručnjake kako to postići i na što sve pripaziti prilikom intervjua za posao.


Točnost

Nije važno je li intervju preko telefona, videa ili osobno, pojaviti se na vrijeme ključna je stvar.

- Ako je intervju osobno, dođite deset minuta ranije i uzmite u obzir vrijeme koje vam je potrebno da nađete parking, izbjegnete kašnjenje zbog prometa ili morate duže tražiti lokaciju. Ako je vaš intervju preko telefona ili video chata, također provjerite bateriju mobitela i osigurajte stabilnu internetsku vezu. Koju god video platformu koristili, unaprijed izvježbajte povezivanje, prilagodite postavke i mikrofon prije nego što započnete razgovor - kaže Matthew Burr, savjetnik za ljudske resurse.


Detalji video poziva

Danas je uobičajeno da su posljednji intervjui za posao osobno, ali početni znaju biti i putem video poziva. Imajte na umu da je, unatoč svim tehnološkim dostignućima, teže povezati se na videu nego licem u lice, što znači da morate uložiti dodatni napor i obratiti posebnu pozornost na detalje kako biste ostavili dobar dojam.

- Pobrinite se da imate dobro osvjetljenje. Okrenite svoj stol tako da je svjetlo usmjereno na vas, a ne da ste u sjeni. Ako ne možete pristupiti prozoru, upalite svjetlo ili stolnu lampu. Pobrinite se i da imate dobar mikrofon, jer je od vitalne važnosti da vas se jasno čuje - savjetuje Celine Floyd, psihologinja i potpredsjednica u globalnoj tvrtki za akviziciju i upravljanje talentima.


Vaše okruženje

Razgovor za posao putem video poziva zahtjeva i da uredite ili čak preuredite prostor oko sebe. Pozadina je važna pa morate mislite i na to da se ne vidi krevet, razbacana odjeća, otvoreni ormar ili zaigrani kućni ljubimci u pozadini...

- Nastojte da pozadina izgleda što profesionalnije, uklonite nepotrebne predmete i zatvorite prozor kako biste smanjili vanjsku buku - savjetuje Burr.


Puna pažnja

Ostanite usredotočeni u minutama prije intervjua i fokusirajte se na razgovor. Iako tijekom poziva sigurno možete popiti gutljaj vode, ne biste trebali stalno pijuckati, kao ni piti sok ili kavu. To ostavite za poslije. Isto tako ne razgovarajte gladni kako biste izbjegli kruljenje koje vas može omesti u razgovoru.


Priprema

Burr kaže da odmah može reći koliko je neki kandidat dobro pripremljen za intervju, kao i to koliko se potrudio saznati unaprijed neke informacije.

- Intervjuirao sam tisuće ljudi, a najviše volim takozvani stres test. To su ona pitanja koja obično iznenade sugovornika poput ‘kako mislite da će ovaj intervju izgledati, na koliko ste se radnih mjesta prijavili‘ ili ispričajte mi o situaciji kada ste na prošlom radnom mjestu kritizirani.

- Ovakva nam pitanja pomažu otkriti koliko se dobro osoba nosi s pritiskom. Svaki posao ga ima, pa je bolje da se znate nositi s time - kaže Burr.


Predstavljanje

Način kako se predstavljate vaš je brend, kaže Bridget Lohrius, osnivačica i izvršna direktorica coaching tvrtke.

- To je ono što kažemo o sebi, kako to kažemo. Važno je i kako izgledate. Sve te stvari zajedno pričaju priču o vama - kaže Lohrius. Savjetuje da se za intervju odjenete ležerno poslovno.


Samopouzdanje

Potencijalni poslodavac ili osoba koja će voditi razgovor s vama tražit će staloženost, autentičnost i povjerenje u ono što nudite.

- Ako u taj intervju uđete s povjerenjem i vjerovanjem u sebe, imate bolju priliku da ćete ostaviti dojam samopouzdane osobe. Ali pripazite - tanka je linija između samopouzdanja i arogancije.

Može vam pomoći ako napravite popis stvari na koje ste najponosniji. Pogledajte ih i pročitajte naglas sebi prije intervjua za posao. Ili, kaže Lohrius, nazovite prijatelja ili kolegu i pitajte ih što je to što vas ističe na poslu. To će potaknuti osjećaj ponosa i ljubavi prema sebi dok se spremate za intervju.


Vaša energija

Osobi koja će vas intervjuirati za posao važno je da vidi koliko ste uzbuđeni zbog potencijalne prilike za posao, pozitivnog stava i energije kojom zračite. Žele osjetiti vašu znatiželju i spremnost na učenje, a manje je vjerojatno da ćete ih privući ako ste umorni ili se dosađujete dok odgovarate na pitanja.

- Način na koji izražavamo svoju energiju zahtijeva određenu razinu svijesti i prakse. Ako ste skloni nervozi, odvojite 15 minuta prije intervjua kako biste neko vrijeme duboko disali i umirili svoj um. Još jedna ideja: vizualizirajte si kako prihvaćate ponudu za posao - savjetuje Lohrius.


Autentičnost

Intervju je vaša prilika da prodate sebe i vještine koje nudite. Floyd preporučuje da bivše kolege pitate i zapišete što cijene kod vas. Zatim napravite samoprocjenu i razmislite o ključnim stvarima koje su vam pomogle u dosadašnjoj karijeri, kako ste izgradili povjerenje s dosadašnjim šefovima, kako ste izgradili povjerenje sa suradnicima, kako ste uspjeli u poslu?

- Ne bojte se razgovarati o tim stvarima. Morate objasniti što je divno kod vas, a nitko u razgovoru za posao ne dobiva bodove jer je pretjerano skroman - kaže Floyd. Isto tako, oduprite se porivu da budete pretjerano korporativni i profesionalni tijekom intervjua. Autentičnost je ključna.

- Previše uglađenosti može spriječiti da zasjaju vaše prave strasti i energija. Budite prirodni, topli i prijateljski raspoloženi - savjetuje Floyd.


Emocionalna inteligencija

Osnove intervjua izgledaju jednostavno - jedna osoba postavlja niz pitanja, a druga odgovore. Ali intervju za posao je zapravo mnogo složeniji.

- Intervju je ultimativna umjetnost emocionalne inteligencije - kaže Floyd. Kvalitetan razgovor uključuje dvije osobe koje znaju slušati. Potencijali poslodavac, naravno, proučava vaše ponašanje, ali važno je da i vi učinite isto. Kad vidite da se dosađuje ili izgleda rastreseno tijekom vašeg odgovora, završite ili skratite odgovor, uključite drugu priču, animiraniji govor tijela ili neku primjerenu šalu...Vaše vrijeme na razgovoru za posao je ograničeno pa to imajte na umu. Nakon intervjua prikladno je pitati što biste trebali očekivati sljedeće, uljudno se pozdraviti i zahvaliti na prilici da se predstavite.

Linker
28. travanj 2024 23:50