STRES NA RADNOM MJESTU

Njegove najčešće posljedice su poremećaj sna, izostanak i promjena posla, ponovni početak pušenja te pojačano pijenje alkohola i konzumacija slatkiša i grickalica...

Stres na radnom mjestu

NADREĐENI SU IZVOR stresa za dvije trećine ispitanika, a slijede velika količina posla i rokovi.

Njegove najčešće posljedice su poremećaj sna, izostanak i promjena posla, ponovni početak pušenja te pojačano pijenje alkohola i konzumacija slatkiša i grickalica.

Stres češći u žena

Žene češće od muškaraca smatraju da su pod stresom, a prema djelatnosti najviše su pogođeni zaposleni u prehrambenoj industriji, izdavaštvu, i financijama. Najmanje se pak živciraju zaposleni u farmaceutici, drvnoj i papirnoj industriji te u umjetnosti i dizajnu.Stres na radnom mjestu najviše doživljavaju ispitanici na pozicijama višeg i srednjeg menadžmenta, a najmanje pripravnici.Čak 71 posto ispitanika smatra da je uredski bijes sve češći i ozbiljniji problem. Takvo mišljenje najviše je zastupljeno među administrativnim radnicima, a najmanje među pripravnicima.Kada se razbjesne na poslu ispitanici različito reagiraju. Najveći broj uspjeva se kontrolirati. Podjednako muškarci i žene (njih 47 posto) povuku se kako bi se ohladili, a u takvim situacijama 44 posto muškaraca te 37 posto žena psuje. Žene puno češće zaplaču nego muškarci, kaže se u istraživačkom izvještaju. Među ispitanicima koji su na radnom mjestu izgubili kontrolu, razbjesnili se i sl., dvije trećine je prošlo bez posljedica.

Bijes prolazi bez sankcija

Od ispitanika koji su ipak morali snositi posljedice njih 60 posto dobilo je usmeno upozorenje, 15 posto otkaz, a 6 posto ih je moralo nadoknaditi materijalnu štetu. Među ostalim posljedicama su smanjenje plaće, degradacija, mobbing i loša atmosfera na poslu.S obzirom na poziciju u tvrtki bez posljedica u najvećem postotku su prošli savjetnici, dok je otkaz dobilo najviše ispitanika na pozicijama visokog menadžmenta.

Prekovremeni izazivaju najveći stres

Kao rješenje za smanjenje stresa na radnom mjestu, anketirani su u najvećoj mjeri naveli potrebu veće usmjerenosti poslodavca na njihov profesionalni razvoj. Slijede oni koji smatraju da bi pomogao pravovremeni odlazak s posla.Od ostalih rješenja ispitanici su naveli priznanje za obavljen posao, potrebu postojanja kućnog reda, priliku da ih se sasluša, više kraćih odmora tijekom radnog dana te bolju atmosferu i međuljudske odnose.

Stres na radnom mjestu

GORILOPEDIJA ZDRAVLJE

Linker
26. travanj 2024 09:22