Blagdani ne moraju biti savršeni ili identični kao prošle godine
 Getty Images
imamo 10 savjeta

Stres, depresija, korona i blagdani: kako preživjeti ovo razdoblje?

Možda se osjećate tjeskobno i tužno i zbog toga što vaši blagdanski planovi neće biti onakvi kakve ste zamišljali i na kakve ste navikli

Stres i depresija mogu upropastiti blagdane i naštetiti vašem zdravlju. S druge strane, realistična očekivanja, pravovremeno planiranje i spremnost da zatražite podršku mogu pomoći u ublažavanju stresa i depresije.

U blagdansko vrijeme često nam dolaze nepozvani gosti - stres i depresija. A nije ni čudo što se gotovo uvijek nekako uvuku u nas. Blagdani se često pretvaraju u vrtoglavi niz obaveza koje treba ispuniti, od kuhanja jela i kolača, kupnje poklona i čišćenja do stvaranja ugodne atmosfere i truda da budemo što zabavniji. Naravno, uz koronavirus koji se širi na sve strane, stres može biti samo još veći jer, uz sve ostalo, brinete i za zdravlje svojih najbližih. Možda se osjećate tjeskobno i tužno i zbog toga što vaši blagdanski planovi neće biti onakvi kakve ste zamišljali i na kakve ste navikli.

Ipak, uz neke praktične savjete, možete smanjiti razinu stresa i naposljetku uživati u blagdanima mnogo više nego što ste mislili da je moguće.

Kad je stres već u punom zamahu, teško je zaustaviti se i krenuti iznova. Lakše je prevenirati takvu situaciju i otpočetka nastojati provesti blagdane bez stresa i depresije.


1. Priznajte kako se osjećate

Ako vam je netko blizak nedavno umro ili ne možete biti sa svojim najmilijima zbog pandemije, shvatite da je posve normalno da osjećate tugu ili da žalujete. Posve je u redu da uzmete vremena koliko vam je potrebno, da se isplačete i pokažete svoje osjećaje. Ne možete i ne morate sebe prisiljavati da budete sretni samo zato što su blagdani.


2. Potražite podršku

Osjećate li se usamljeno ili izolirano, podražite pomoć i podršku. Mnogi od vaših prijatelja i znanaca su prisutni na društvenim platformama pa tako možete stupiti s njima u kontakt, a možete se online pridružiti i raznim grupnim terapijama ili događanjima, što će vam pomoći da se ne osjećate tako usamljeni. Od pomoći može biti i da porazgovarate s prijateljem ili nekim od obitelji o onome što vas tišti. To možete učiniti i e-mailom, telefonom ili putem video chata. Još jedan dobar način da podignete raspoloženje (i uvijek učinkovit) jest volontiranje i pomaganje drugima.


3. Budite realni

Blagdani ne moraju biti savršeni ili identični kao prošle godine. Obitelji se mijenjaju i rastu te se i običaji i rituali mogu promijeniti. Zadržite nekoliko starih običaja i budite otvoreni prema novima. Ako vam najbliža rodbina ne može doći u posjet, družite se s njima virtualno. Iako će blagdani izgledati drugačije ove godine, to ne znači da se ne možete dobro zabaviti.


4. Prihvatite različitosti

Pokušajte prihvatiti prijatelje i članove obitelji onakvima kakvi jesu, čak i ako nisu onakvi kakvi biste vi voljeli da budu. Svoja nezadovoljstva ostavite po strani za neka druga vremena. I imajte razumijevanja za druge i za njihova stanja i raspoloženja. Velika je vjerojatnost da i oni imaju problema sa stresom i depresijom, baš kao i vi.


5. Držite se svog budžeta

Prije nego što krenete u kupnju poklona i hrane, odredite koliko novaca možete potrošiti i toga se strogo držite. Nemojte obiljem i poklonima pokušavati kupiti sreću i dobro raspoloženje. Pokušajte, za promjenu, darovati poklone koje ste sami izradili.


6. Planirajte unaprijed

Odredite točno koji dan ćete ići u kupnju, koji dan ćete peći kolače ili raditi nešto drugo. Isplanirajte prvo jelovnik, a tek potom krenite u kupovinu. Tako ćete izbjeći trčanje u trgovinu u posljednji trenutak jer vam nedostaje neki sastojak. I pobrinite se da vam netko pomogne u kuhanju i čišćenju.


7. Naučite reći „NE“

Kad kažete „DA“, a zapravo ste željeli reći „NE“, to će ostaviti u vama osjećaj frustracije i ogorčenosti. Prijatelji i obitelj će razumjeti ako ne možete ili ne želite sudjelovati u svakoj aktivnosti koju predlože. Ako nije moguće reći „NE“, primjerice ako vas šef traži da radite prekovremeno za blagdane, pokušajte neki drugi dio posla koji je manje hitan odgoditi za nakon blagdana.


8. Ne odustajte od svojih zdravih navika

Nemojte da blagdani postanu vrijeme kad je sve dopušteno. Pretjerivanje u hrani će samo doprinijeti depresiji i osjećaju grižnje savjesti. Evo nekoliko prijedloga:

• Gricnite nešto zdravo prije blagdanskog obroka tako da budete manje gladni i da ne pretjerate sa slatkišima i drugim poslasticama

• Jedite samo ono što je zdravo

• Dobro se naspavajte

• Ne zaboravite na svakodnevnu tjelesnu aktivnost

• Isprobajte vježbe disanja, meditaciju ili jogu

• Izbjegavajte nikotin i alkohol

• Smanjite količinu praćenja vijesti i društvenih medija


9. Ugodite sebi

Pronađite malo vremena za sebe i prepustite se nekoj aktivnosti u kojoj uživate. Provedete li samo 15 minuta sami, bez distrakcija, to može biti dovoljno da vas osvježi i popravi vam raspoloženje. Neki od prijedloga koji vam mogu pomoći da se opustite: otiđite u noćnu šetnju, slušajte ugodnu glazbu, čitajte knjigu.


10. Potražite profesionalnu pomoć

Unatoč najboljem trudu, moguće je da ste i dalje tjeskobni i tužni, da ne možete spavati, razdražljivi ste i očajni te ne možete obaviti čak ni one najjednostavnije, rutinske poslove. Ako takvo stanje potraje više od tjedan dana, porazgovarajte sa svojim liječnikom i potražite pomoć psihologa.

Linker
25. travanj 2024 12:07