Nisam imala pojma što će nam putovanje, teško putovanje koje je pred nama donijeti.
 Foto: iStock
Od suza do osmijeha

Strepnja svake majke: 'Imam dvoje slijepe djece...'

Amerikanka Kristin Smedley otvorila je dušu i iskreno progovorila s čime se sve morala suočiti kad je njena beba oslijepila i kad su joj rekli da i njeno drugo dijete također ne vidi...

U ljeto 2000. godine imala sam kratki razgovor sa pedijatrom svoga sina. Taj razgovor sve je promijenio... Promijenio je mene, život mog sinčića, a svi snovi i nade koje sam imala za njega kao da su odjednom pali u vodu.

'Vaše dijete je slijepo', rekao je.

'Hoće li ikad igrati košarku?', upitala sam s kendlom u grlu.

'Neće'.

'Hoće li moći voziti', već sam počela plakati.

'Neće. Morate ćete naučiti sve alate sljepoće i odgojiti ga najbolje što možete. Nema nade za lijek. Sretno'.

Osjećaj tuge i nemoći

- Dok mi se sin nije rodio nikad u životu nisam upoznala slijepu osobu - rekla je Amerikanka Kristin Smedley koja je otvorila dušu i iskreno progovorila o tome kako je to odgajati slijepo dijete. Razgovor s pedijatrom okončao je tri mjeseca noćne more.

- Naporni testovi koje ni jedno dijete ne bi trebalo proći, putovanja specijalistu i nervozno hodanje po uskim hodnicima čekajući doktore da ti nešto kažu. Rezultati testova nisu davali nikakve zaključke, doktori su bili zbunjeni, a suprug i ja smo funkcionirali samo na gorivu brige - kaže Kristin.

Sinovu dijagnozu dobila je kada je on imao gotovo šest mjeseci. Riječ je o rijetkoj i teškoj nasljednoj bolesti mrežnice Leber Congenital Amaurosis. Mladoj majci tada su rekli da i ako njen sinčić bude imao malo vida, izgubit će ga do tinejdžerskih godina.

- Trebala sam uživati u njegovim prvim osmjesima, gugutanju... prvome svemu. Umjesto toga, bila sam preplavljenja osjećajima straha, tuge i u tom trenutku nisam vidjela izlaz. Nisam imala pojma što će nam putovanje, teško putovanje koje je pred nama donijeti - kaže. Dodaje da su joj se u glavi samo vrtile liječnikove riječi: 'Nauči sve alate sljepoće'.

Privatni album
Kristin kaže kako su sreća i osmjesi njenih sinova duboko zakopali sve one osjećaje tuge i nemoći.

Naučila je sve što treba

- Nisam bila uzbuđena, a ni sretna kao što sam uvijek bila kada sam učila nešto novo, ali svejedno sam krenula i bila odlučna saznati sve što moj sina treba. Učlanila sam se u grupu gdje su obitelji s istim problemom i plakala sam svaki dan čitajući na stotine poruka. Kako podučavati Brailleovo pismo, lekcije s bijelim štapom za vid, specijalna škola, individulani edukacijski programi i još mnogo više. Radila sam bilješke svega onog što ću trebati naučiti - govori Kristin. Priključila se igraonici gdje su dolazile mame s djecom koja imaju poteškoća s vidom, išla je na konferencije gdje je upoznala obitelji koje također odgajaju slijepu djecu, te joj je to, kaže, pomoglo da shvati što može očekivati.

- U tri godine skupila sam sve alate koje će moj sin trebati kako bi 'preživio' sljepoću. Ja sam također preživljavala, a onda se dogodilo ono nezamislivo. I moja druga beba je dijagnosticirana s LCA. Ovaj put nisam bila toliko slomljena, tuga nije bila duboka kao nekoć, a strah se malo sakrio. Moj prvi sinčić tada je imao tri godine i bio je najsretnije dijete na svijetu. Nije imao problema sa sljepoćom jer je naučio alate koji su mu pomogli da radi stvari koje želi. Znala sam da će i moje drugo dijete to savladati i da će biti dobro - rekla je.

I nije pogriješila. Michael i Mitchell su pokazali ne samo da mogu 'preživjeti' sljepoću već koliko mogu biti sposobni i uspješni. Oni su atletičari, glazbenici, članovi školskog zbora, kazališni glumci i finalisti Međunarodnog natjecanja u Brailleovom pismu.

- Danas u svojim tinejdžerskim godinama imaju velike snove za budućnost, baš kao i njihova sestra koja nema problema s vidom - kaže Kristin. Dodaje da je ovo putovanje, odnosno odgajanje slijepe djece, bilo drugačije nego što je planirala, no da su sreća i osmjesi njenih sinova duboko zakopali sve one osjećaje tuge i nemoći.

Kristin je danas zastupnik za slijepe i vođa svjetske organizacije za istraživanje ove bolesti.

Njeni savjeti su:

  • Nađite grupu potpore
  • Informirajte se
  • Ne zaboravite da će nakon prvotnog šoka, bijesa i tuge ipak sve biti ok
  • U redu je zaplakati
  • Nemojte zaboraviti da je vaše dijete jako
  • Bez obzira na sve, uživajte u svakom trenutku

  • 6 šalica jabučnog soka
  • ¼ šalice javorovog sirupa
  • 2 štapića cimeta
  • 6 klinčića
  • naribana narančina korica
  • naribana limunova korica

Priprema:

  1. Ulijte jabučni sok i javorov sirup u veliku posudu od nehrđajućeg čelika.
  2. Štapiće cimeta, klinčić, naribanu limunovu i narančinu koricu zavežite gazom i sve ubacite u posudu s jabučnim sokom i javorovim sirupom.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 do 10 minuta. Neka tekućina bude vruća, no ne i kipuća.
  4. Maknite s vatre, izvadite gazu sa začinima. Izlijte napitak u velike šalice, dodajući po svježi štapić cimeta.

Linker
20. travanj 2024 15:07