STRAH OD ISPITA i strah od škole, fakulteta, uspjeha i učenja - kako svladati tremu

Strah od ispita, škole, fakulteta sve češće se javljaju kod učenika i studenata osobito u vrijeme ispita, a povezano je sa strahom od uspjeha i učenja. Evo kako svladati tremu..."

Strah od ispita, škole, fakulteta sve češće sejavljaju kod učenika i studenata osobito u vrijeme ispita, apovezano je sa strahom od uspjeha i učenja.

Evo kako svladati tremu...

Da bismo se opustili i suočili s tim strahom,potrebno je razumjeti tremu i prihvatiti ju kao normalnu pojavu skojom se susrećemo, te uz vježbe opuštanja preusmjeriti ju sebi ukorist. Tremu ne trebamo doživljavati kao nešto negativno jer jeona naša sposobnost i za uzbuđenje, samo što se različitomanifestira u različitom trenutku. Određena količina treme jenormalna i dobrodošla, stoga trebamo prihvatiti sebe s tremom.

Najčešći uzroci straha:

- vlastita negativna iskustva

- loša iskustva prijatelja

- manjak samopouzdanja

Bez obzira potražili stručnu pomoć ilisamostalno krenuli u borbu protiv straha, studenti i učenicitrebaju imati na umu da je osjećaj koji imaju nešto normalno.Također, potrebna im je podrška okoline i razumijevanje, jer svakidodatni pritisak samo pojačava problem.

Linker
25. travanj 2024 04:26