ŠTO ZNAČE SNOVI

Analizom noćnih mora stručnjaci su došli do zaključka kako gubitak kose ili zuba češće sanjaju žene te da se taj san može protumačiti kao strah od starenja odnosno gubitka ljepote. Padanje s velike visine također je više ženski san, a povezuje se sa zaljubljivanjem ili prekidom veze

Što znače snovi

Zašto imamo noćne more i što one otkrivaju?

NOĆNE MORE i snovi od davnina su predmet zanimanja i tumačenja različitih sanjarica i vračara, a u novije vrijeme i psihologa.

Gubitak voljene osobe, bijeg od čudovišta, ispadanje zubi ili kose, pad na ispitu, kašnjenje na važan sastanak – česte su teme noćnih mora, te se stoljećima doživljavaju kao svojevrsni simboli ili predviđanja budućnosti.

Za neke je ljude odlazak na spavanje poput ulaska u zastrašujuću zonu sumraka. Kako bi pomogli ljudima koji često ružno sanjaju znanstvenici su pokušali rasvijetliti što se krije iza uznemirujućih snova.

Tim stručnjaka iz Njemačke proveo je istraživanje na više od 2000 muškaraca i žena, a rezultati su pokazali da se ženske i muške noćne more razlikuju. Muškarci češće sanjaju nasilje i sukobe, a žene gubitke i seksualne napade. Izvješće je predstavljeno u časopisu European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience .

Pet najčešćih tema noćnih mora su padanje, progon, osjećaj paraliziranosti, kašnjenje i smrt voljene osobe te gubitak kose ili zuba, no stručnjaci vjeruju da one uglavnom nisu izravno povezane sa stvarnim životom, već odraz osjećaja i briga spavača.

Oko 48 posto sudionika istraživanja reklo je kako nikada ne sanja ružno. Desetak posto reklo je da nekoliko puta godišnje ima noćne more, a svaki dvadeseti ispitanik odgovorio je kako sanja užase jednom u dva tjedna.

Analizom noćnih mora stručnjaci su došli do zaključka kako gubitak kose ili zuba češće sanjaju žene te da se taj san može protumačiti kao strah od starenja odnosno gubitka ljepote. Padanje s velike visine također je više ženski san, a povezuje se sa zaljubljivanjem ili prekidom veze.

Osjećaj paraliziranosti podjednako sanjaju oba spola, a povezuje se s osjećajem zarobljenosti u vezi. Pad na ispitu je također unisex mora, a obično se tumači kao znak za nedostatak samopouzdanja. Automobilska ili avionska nesreća je muški san koji obično znači strah od gubitka kontrole.

- Čudovište koje nas progoni moglo bi se pak povezati s problemom ili zadatkom koji bi voljeli izbjeći – objasnio je dr. Michael Schredl iz International Association for the Study of Dreams.

Noćne more češće muče žene nego muškarce, a spavač će ih najbolje zapamtiti ako se probudi usred snova.

Što znače snovi

GORILOPEDIJA - ZDRAVLJE

Linker
23. travanj 2024 13:42