Zabava ne treba prestati
 FOTOGRAFIJE: DANILOANDJUS GETTY IMAGES
osjećaj mladolikosti

Što zapravo znači osjećati se mlađe?

Subjektivna dob, odnosno ukupan osjećaj zdravlja i vitalnosti, ima neku vrstu zaštitnog učinka protiv stresa, a time pridonosi i ukupnom zdravlju

Starije osobe koje se osjećaju mlađe imaju tendenciju da budu boljeg zdravlja i žive duže, objavilo je Američko psihološko udruženje u časopisu Psychology and Aging. Nedavno je i Njemački centar za gerontologiju objavio podatke svojeg višegodišnjeg istraživanja (na 5039 sudionika starijih od 40 godina) u kojem su pokazali da je subjektivna dob, odnosno ukupan osjećaj zdravlja i dobrobiti, pružio neku vrstu zaštitnog učinka protiv stresa. Drugim riječima, osjećaj mladolikosti pomaže u zaštiti od štetnih posljedica stresa, a to pak pridonosi ukupnom zdravlju kako starimo.

Ali što zapravo znači osjećati se mlađe? -

To znači razigranost, emocionalnu fleksibilnost i naginjanje kreativnosti - kaže psihoterapeutkinja dr. Akua K. Boateng.

- Kao kliničar vidjela sam štetne učinke stresa na emocionalni život. Godine traume, tjeskobe i kroničnog stresa nagrizaju našu sposobnost da se pitamo, budemo kreativni i tražimo avanturu - rekla je. Autori studije predlažu intervencije usmjerene na pomaganje ljudima da se osjećaju mlađe, što može pomoći da se smanji šteta uzrokovana stresom i poboljša zdravlje među starijim odraslim osobama. Počnite se pitati koliko se danas osjećate staro. Zatim svjesno uložite napor da u svoju svakodnevicu uključite sljedeće navike. S vremenom male promjene mogu potpuno transformirati vaš život.


Šest ključnih stvari koje trebate raditi

● IGRAJTE SE - uključite igru u svoj tjedni raspored (npr. igre, sport ili društvene interakcije).

● SMIJTE SE - barem jednom dnevno potrudite se nasmijati od srca.

● UČITE - bavite se hobijem koji vam omogućuje da istražite nešto novo ili nastavite učiti.

● ISTRAŽUJTE - poboljšajte svoju znatiželju (postavljajte pitanja o svemu, čak i o onome što osjećate da je poznato i uspostavljeno).

● TRAŽITE - budite spontani (to se uči) i tražite avanturu.

● SMANJITE STRES - nastojte se riješiti stresa meditacijom, šetnjom u prirodi, kućnim ljubimcem, druženjem s prijateljima...

Linker
23. travanj 2024 19:36