Prije nego što počnete kritizirati dijete, razmislite koliko se vi zaista trudite.
 Foto: iStock
Strogost nije rješenje

Što učiniti kad vaš tinejdžer umisli da ne postojite?

Možda vam se ponekad čini kao da su vaša djeca s neke druge planete jer nikako ne možete pronaći zajednički jezik. Međutim, uz puuuno strpljenja, dobre volje i želje, možete izgraditi sasvim dobar odnos.

Ako ste roditelj tinejdžera ili u svojem životu vrlo često imate posla s tinejdžerima, postoji velika mogućnost da ćete se početi susretati sa situacijama, odnosno temama o kojima vaš tinejdžer jednostavno ne želi razgovarati.

"Kada je moja kći krenula u sedmi razred osnovne škole, htjela sam znati apsolutno sve - kako je provela dan, što rade njezini prijatelji, kako joj je bilo na treningu, sviđa li joj se možda neki dečko. No, brzo sam primjetila kako naš odnos više nije kao nekad. Moja brbljava curica je odrasla i više nije htjela sa mnom dijeliti sve detalje svojeg života, a nekad joj se jednostavno nije ni pričalo." povjerila se jedna mama.

Roditelji teško prihvaćaju promjene

Naravno, to je iz roditeljske perspektive jako teško prihvatiti. Trudimo se mi, da, ali osjećaj da je naše dijete zatvorilo jedno i otvorilo novo poglavlje svojeg života, i još nama pred očima, a da toga nismo bili ni svjesni, mnogima se sjeda iz prve.

"Ponekad bih svojoj djevojčici postavila neko pitanje, a ona bi mi kratko odgovorila samo da ne želi sad pričati. Nakon uzastopnih ponavljanja istog pitanja, ali drugim riječima, konačno bih odustala jer nije bilo pomaka u našem odnosu. Bila sam već tada svjesna da to nije dobro, ali nisam pronalazila bolji način da ipak potaknem njezinu želju za konverzacijom." nastavlja spomenuta mama.

Što učiniti kad nam 'zatvore vrata'

Stručnjaci kažu kako roditelji često griješe u pristupu djeci. Naime, odrasli su naučeni dobiti konkretne odgovore na svoja pitanja te davati koncizne odgovore na tuđa pitanja, pa očekuju da će takav oblik komunikacije imati i sa svojom djecom čak i onda kada uđu u pubertet. Međutim, to se uglavnom ne dogodi. Zašto? Pa, za početak, probajte se prisjetiti sebe u tim godinama pa će vam neke stvari možda biti jasne.

U nedostatku vremena, roditelji često nemaju strpljenja kako bi smislili kako pristupiti djetetu u tim za njih vrlo osjetljivim godinama. Skloni su uporno ponavljati ista pitanja, onim istim tonom glasa i uz iste komentare. Djecu to s vremenom počinje živcirati jer vas mogu pročitati kao otvorenu knjigu. Očekivano, zatvaraju se u sebe i isključuju vas iz svog života.

Stoga stručnjaci preporučuju da promijenite pristup, da se uistinu posvetite djetetu, te da ne zapitkujete samo kako biste ga nešto pitali. Također, ne smijete odustati jer će to vaš tinejdžer protumačiti potpuno drugačije od onoga što ste zapravo željeli postići. Vi ćete, naime, vjerojatno zašutjeti misleći kako će vam se povjeriti kad bude željelo, a dijete će misliti da vas nije briga za njegov život.

Foto: iStock
Početak promjena bit će težak kako za vas, tako i za vaše dijete. No, naoružajte se strpljenjem i ne skrivajte koliko vam je stalo da se vaš odnos popravi.

Evo što možete napraviti kako biste spriječili ili spasili situaciju:
  1. Nemojte raditi ništa drugo dok razgovarate.
  2. Nemojte im govoriti kako da neke stvari rade "ispravno".
  3. Nemojte komentirati već postavljajte pitanja. No, nemojte postavljati pitanja na koja već znate odgovor ili ona za koja znate da će rezultirati odgovorom koji želite čuti.
  4. Nemojte ih prekidati, čak i kada je očito u kojem će smjeru razgovor otići.
  5. Nemojte im govoriti da ste vi roditelj i da oni moraju napraviti što im vi kažete.


Što još mogu učiniti da zna kako mi je stalo!?

Rijetkim roditeljima to padne na pamet, ali jeste li ikada pitali svoje dijete da li vas smatra dobrim roditeljem? Jeste li ga pitali da li nešto radite krivo ili da li biste nešto mogli raditi bolje? I? Ne grizite se, to još uvijek stignete popraviti.

Razlog zbog kojega ovo navodimo nije kritika već pokušaj da razumijete kako je vašem djetetu. Naime, puno roditelja sklono je kritizirati svoju djecu i to im jasno davati do znanja. I sami znate koji sve komentari izlaze iz usta mama i tata: "Opet si ostavio svinjac u kuhinji!", "Ti baš nikad nećeš naučiti spremiti cipele u ormarić." ili, primjerice, "Zar bi ti pala kapa s glave da jednom i ti opereš posuđe?"

Ako takvi komentari izlaze i iz vaših usta, dobro razmislite biste li se vi povjerili sami sebi da ste na njihovom mjestu. Ne, roditelj ne mora biti prijatelj svojoj djeci, ali oslonac mora - to je zadaća koju smo preuzeli onoga trenutka kada su došli na svijet, u našu obitelj. Vjerujemo kako nam ne bi smjeslo biti teško pružiti im onu jednu jedinu stvar koja im je potrebna - ljubav.

Probajte već danas promijeniti nešto u vašem odnosu, ali ovoga puta krenite od sebe, a ne od svog djeteta.

Sastojci za biskvit (za kalup promjera 26 cm)

Suhi
1 šalica rižinog brašna
1 šalica prženih lješnjaka
1/2 šalice prosijanog pirovog brašna (tj. tip T-850)
1 žličica sode
1 žličica himalajske soli
1 žličica praha vanilije
korica jednog limuna
prstohvat đumbira

Mokri
1,5 šalica mlijeka (zobeno, sojino, rižino, bademovo; ja sam napravila orahovo, al o tome ću vam pričati drugi put)
1 žličica prirodnog jabučnog octa
1 šalica agavinog sirupa
1/2 šalice ulja (ekstra djevičansko maslinovo ili kokosovo bez mirisa, rastopljeno)
2 žlice zlatnog lana + 6 žlica vode
1,5 šalice naribane mrkve

Za kremu:
1 šalica indijskih oraščića
4-5 datulja
pola žličice praha vanilije
prstohvat cimeta
2/3 šalice vode
prstohvat soli
2 žlice soka od limuna
2-3 žlice javorovog ili agavinog sirupa

  1. Lješnjake pecite u pećnici na 150 stupnjeva 7-10 minuta, ili dok kožica ne popuca i lagano ne posmeđe. Najlakše ćete ih oguliti tako da ih još vruće umotate u čistu kuhinjsku krpu i protrljate.
  2. Indijske oraščiće preko noći namačite u zasoljenoj vodi (ili barem 3 sata).
  3. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite jabučni ocat u mlijeko i promiješajte. Pustite da odstoji dok pripremite ostale suhe i mokre sastojke.
  4. Sameljite lješnjake i pomiješajte ih u zdjeli sa svim ostalim suhim sastojcima.
  5. Sameljite lan u mlincu za kavu ili u sjeckalici i pomiješajte u zdjelici s dvostruko više vode. Vidjet ćete kako lan dobiva konzistenciju razmućenog jajeta.
  6. Pomiješajte ulje, agavin sirup i sok od limuna.
  7. Naribajte i iscijedite mrkvu, sok možete popiti ;-)
  8. Umiješajte lan i smjesu ulja i agave u suhe sastojke. Lagano promiješajte, dodajte mlijeko i ponovno promiješajte. Nemojte prežustro miješati da biskvit ne bi bio žilav.
  9. Kad je smjesa uglavnom jednolična, umiješajte naribanu i iscijeđenu mrkvu. Dobivena smjesa treba biti prilično gusta, ali da se ipak može preliti u kalup. Slobodno isprobajte sirovu smjesu kako biste provjerili je li dovoljno slatka.
  10. Ulijte smjesu u kalup obložen masnim papirom i pecite 30-40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kolač je gotov kad dobije zlatno smeđu boju i lagano popuca povrhu. Je li se ispekao možete provjeriti tako da umetnete čačkalicu u njega. Ukoliko izađe čista (samo malo masna i eventualno s mrvicama), kolač je gotov. Ako se s nje slijeva tekućina, kolač se još mora peći.
  11. Kolač ohladite i pripremite kremu. Dobro operite oraščiće i izblendajte sa svim ostalim sastojcima dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Ohladite i namažite kolač odozgora. Možete još posuti s mljevenim lješnjacima.

I ovo je važno!

  • ako nemate, ne možete ili ne želite nabaviti rižino i T850 pirovo brašno, možete ga zamijeniti pšeničnim T850 (ne integralnim jer je "preteško" za ovakav kolač. T850 znači prosijano integralno). Toplo preporučam da koristite barem rižino jer je jako ukusno, lagano i bez glutena.
  • lješnjake možete zamijeniti bademima, iako je meni ova varijanta ukusnija i zanimljivija
  • zlatni možete zamijeniti običnim, smeđim lanom. Najbolje ga je svježe samljeti u mlincu za kavu, jer kad stoji dugo samljeven ili kad ga kupite samljevenog, jako brzo gubi svoje hranjive sastojke
  • umjesto kremice od indijskih oraščića možete napraviti klasičnu kremu za kolač od mrkve:
  1. 1 šalica krem sira ili skute (oko 200 grama)
  2. 2-3 žlice maslaca (oko 50 grama)
  3. pola do 2/3 šalice agavinog sirupa, (kokosovog šećera, javorovog sirupa ili smeđeg šećera)
  4. 1/2 žličice vanilije
  5. prstohvat cimeta

Istucite sve sastojke mikserom.

I to je to! Uživajte :-)

Za idući put bih vam pripremila nešto slano... Kako vam zvuči juha od mrkve s timijanom i narančom? Ili možda neki rezanci s daškom istoka? Ili biste možda temu doručka: chia puding ili smoothie, ili domaću granolu (crunchy žitarice za doručak)? Pišite, komentirajte...

U međuvremenu, pratite me na Instagramu :-) Vidimo se skoro!

Maja

Linker
20. travanj 2024 05:23