Osim druženja s našim bakama, djedovima, majkama i očevima, važno je poticati ih i da se druže sa svojim vršnjacima.
 Foto: Istock
Nazovite roditelje

Što se više družite s mamom, ona će dulje živjeti

Znanstvenici su još jednom potvrdili kako usamljenost igra veliku ulogu u trajanju životnog vijeka.

Istraživanje na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu pokazalo je kako usamljenost itekako utječe na osobe starije životne dobi. U istraživanju je sudjelovalo 1600 odraslih čiji je prosjek godina bio 71 te se pokazalo da je među onima koji su bili usamljeniji bila i viša stopa smrtnosti, unatoč zdravlju i socioekonomskom statusu.

Gotovo 23 posto usamljenih osoba umrlo je u roku od šest godina nakon istraživanja, za razliku od 14 posto onih koji su imali društvo ili partnera s kojim su se družili svaki dan

Međusobno druženje

- Potreba za ljudima koji nas raduju i cijene nikad ne blijedi. I svima nam treba druženje i topli zagrljaj. Starije osobe su i mnogo su tolerantnije kad je riječ o nesavršenostima njihovih prijatelja i obitelji. Zbog bogatog iskustva one naime znaju zbog čega se isplati svađati, a zbog čega ne - kažu stručnjaci.

Važno je poticati starije osobe da se međusobno druže, ali ih i redovito pozivati u svoje domove i na obiteljska okupljanja. Druženje s roditeljima, djedovima i bakama pomaže njima, ali i nama.

Zahvaljujući internetskim aplikacijama poput Skypea, starije i manje pokretne osobe mogu češće komunicirati s članovima obitelji i prijateljima.

Linker
18. travanj 2024 03:58